2019 Kimlik Yenileme

2019 Kimlik Yenileme Rehberi

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2017 yılında başlatılan yeni kimlik kartı uygulaması kapsamında, eski tip nüfus cüzdanlarının yerine yeni kimlik kartları verilmektedir. 2019 yılı itibarıyla 15 yaş ve üzeri tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yeni kimlik kartına sahip olması zorunludur.

2019 Kimlik Yenileme Süreci

2019 yılında kimlik yenileme işlemi oldukça basittir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı herhangi bir nüfus müdürlüğüne veya ilçe nüfus müdürlüğüne şahsen başvurarak kimlik yenileme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kimlik Yenileme İçin Gerekli Belgeler

  • Nüfus cüzdanı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Harç ücreti dekontu (22,5 TL)

Kimlik Yenileme Ücreti

2019 yılı itibarıyla kimlik yenileme ücreti 22,5 TL’dir. Harç ücretini, başvuru yapacağınız nüfus müdürlüğü/ilçe nüfus müdürlüğünün veznesine veya anlaşmalı bankalara yatırarak dekont alabilirsiniz.

Kimlik Yenileme Süresi

Kimlik yenileme işlemi, başvurunuzun ardından ortalama 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Kimliğiniz hazır olduğunda, başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğü/ilçe nüfus müdürlüğüne tebligat yoluyla bilgi verilecektir.

Kimlik Yenilememe Cezası

2019 yılı itibarıyla, 15 yaş ve üzeri tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yeni kimlik kartına sahip olması zorunludur. Kimlik yenileme işlemini zamanında yaptırmayanlara 105 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Kimlik Yenileme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Kimlik yenileme işlemi için randevu almam gerekiyor mu?

Hayır, kimlik yenileme işlemi için randevu almanıza gerek yoktur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı herhangi bir nüfus müdürlüğüne veya ilçe nüfus müdürlüğüne şahsen başvurarak kimlik yenileme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Kimlik yenileme işlemi için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?

2019 yılı itibarıyla kimlik yenileme ücreti 22,5 TL’dir.

3. Kimlik yenileme işlemi ne kadar sürede tamamlanıyor?

Kimlik yenileme işlemi, başvurunuzun ardından ortalama 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

4. Kimliğimi kaybettim veya çaldırdım. Ne yapmalıyım?

Kimliğinizi kaybetmeniz veya çaldırmanız halinde, en yakın polis karakoluna veya jandarma karakoluna durumu bildirerek tutanak tutturmanız gerekmektedir. Tutanak ile birlikte, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı herhangi bir nüfus müdürlüğüne veya ilçe nüfus müdürlüğüne başvurarak yeni kimlik kartı için başvuru yapabilirsiniz.

5. Yeni kimlik kartının özellikleri nelerdir?

Yeni kimlik kartları, eski tip nüfus cüzdanlarına göre daha güvenli ve işlevseldir. Yeni kimlik kartlarında, sahibinin fotoğrafı, parmak izi ve iris taraması gibi biyometrik veriler yer almaktadır. Ayrıca, yeni kimlik kartları, elektronik imza ve e-devlet gibi hizmetlerde de kullanılabilmektedir.

6. Yeni kimlik kartımı nasıl kullanabilirim?

Yeni kimlik kartınızı, kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca, yeni kimlik kartınızı, elektronik imza ve e-devlet gibi hizmetlerde de kullanabilirsiniz.

7. Yeni kimlik kartımın süresi ne kadardır?

Yeni kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıldır.


Yayımlandı