5. Yılların kira bedeli ÜFE oranını geçmemek koşuluyla sözleşmedeki oran üzerinden artarak belirlenir. Sözleşmede artış koşulu var ancak oranı veya miktarı belli değilse 2. 3. 4. 5. Yıl kira bedelleri ÜFE oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından hakkaniyete göre belirlenir.
Kira artışı, Türk Borçlar Kanunu’na göre yapılabilir ve bunun için bazı şartlar belirlenmiştir. Kanuna göre, kiracı ve ev sahibi, konut kirası sözleşmesinin yapılması sırasında veya sonradan, 5 yıllık sürenin bitiminde kira bedeli üzerinde anlaşma sağlayabilirler.
Eğer sözleşmede kira artışı hakkında bir hüküm yer almazsa, taraflar yeniden görüşüp anlaşarak kira bedelini belirleyebilirler.
Kiracı ve ev sahibi, kira artışı konusunda anlaşamazlarsa, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına göre kira bedeli artırılabilir. Bu oran, yıllık enflasyon oranına bağlı olarak her yıl değişebilir. Ancak, kira bedeli, bir önceki yılın TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) değerine göre %15’ten fazla artırılamaz.
Örneğin, bir konutun kirası 2.000 TL olsun ve 5 yılın sonunda kira artışı yapılacak olsun.
Kiracı ve ev sahibi, kira bedelini 2.500 TL olarak belirlemek isteseler bile, sözleşmede bu hususa ilişkin bir hüküm yoksa, TÜİK tarafından açıklanan yeniden değerleme oranına göre artış yapılması gerekecektir.
Diyelim ki yeniden değerleme oranı %10 olsun, bu durumda kira bedeli, önceki yılın TÜFE değerine göre %15’ten fazla artırılmadığı için, %10 artırılarak 2.200 TL olarak belirlenecektir.