En Son Deprem Nerede Oldu

En Son Deprem Nerede Oldu?

Deprem, yer kabuğunun aniden kırılması sonucu oluşan ve yer hareketlerine neden olan bir doğa olayıdır. Depremler, yer kabuğunun hareketleri sırasında oluşan enerjinin açığa çıkmasıyla meydana gelir. Bu enerji, yer kabuğunda bulunan kayaçların kırılması, sürtünmesi veya çarpışması sonucu oluşur. Depremler, büyüklüklerine, derinliklerine ve merkez üslerine göre sınıflandırılır.

Büyüklük

Depremlerin büyüklüğü, Richter ölçeği ile ölçülür. Richter ölçeği, depremin merkez üssünde oluşan yer hareketlerinin genliğini temel alır. Depremin büyüklüğü, 1 ile 10 arasında değişen bir değerdir. 1 büyüklüğündeki bir deprem, insanların hissedemeyeceği kadar küçük bir depremdir. 10 büyüklüğündeki bir deprem ise, çok büyük bir depremdir ve büyük yıkımlara yol açabilir.

Derinlik

Depremlerin derinliği, depremin merkez üssünün yer kabuğunun yüzeyinden uzaklığıdır. Depremler, derinliklerine göre üç gruba ayrılır:

  • Sığ depremler: Merkez üssü yer kabuğunun yüzeyinden 0-70 kilometre derinlikte olan depremlerdir.
  • Orta derinlikte depremler: Merkez üssü yer kabuğunun yüzeyinden 70-300 kilometre derinlikte olan depremlerdir.
  • Derin depremler: Merkez üssü yer kabuğunun yüzeyinden 300 kilometreden daha derinlikte olan depremlerdir.

Merkez Üssü

Depremin merkez üssü, depremin yer kabuğunun yüzeyine en yakın olduğu noktadır. Depremin merkez üssü, depremin büyüklüğünü ve derinliğini belirlemede kullanılır.

En Son Deprem Nerede Oldu?

En son deprem, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinde meydana geldi. Depremin büyüklüğü 7,7 olarak ölçüldü ve derinliği 7 kilometreydi. Deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Hatay, Osmaniye, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde büyük yıkımlara yol açtı. Depremde binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi