Abese Suresi

Abese Suresi: Konusu ve Tefsiri

Abese Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 80. suresidir. Mekke döneminde nazil olmuştur ve 42 ayetten oluşmaktadır. Sure, adını ilk ayetinde geçen “abese” kelimesinden almıştır. Bu kelime, “yüzünü ekşitmek, somurtmak” anlamına gelir.

Sure Konusu

Abese Suresi, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bir gün mescide girdiğinde, kendisine gelen bir kör dilenciye yüzünü ekşitmesini ve onu azarlayarak kovmasını konu almaktadır. Bu olay üzerine Allah Teala, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahy göndererek onu uyarmış ve ona kör dilencinin durumunu hatırlatmıştır.

Sure Tefsiri

Abese Suresi’nin ilk ayetlerinde, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kör dilenciye yüzünü ekşitmesi ve onu azarlayarak kovması anlatılmaktadır. Bu olay üzerine Allah Teala, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahy göndererek onu uyarmış ve ona kör dilencinin durumunu hatırlatmıştır.

Surede, Allah Teala Hz. Muhammed’e (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Andolsun ki, o kör sana geldiğinde yüzünü ekşittin ve ona aldırış etmedin. Oysa ki, onun kör olması senin için bir özür değildi. Çünkü o, sana Allah’ın ayetlerinden birini sormak için gelmişti. Sen ise, onunla ilgilenmedin ve onu azarlayarak kovdun.”

Allah Teala, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kör dilencinin durumunu hatırlatarak, ona şunu söylemektedir:

“O kör dilenci, senin zenginliğine ve şöhretine aldanmadı. O, sana Allah’ın ayetlerinden birini sormak için geldi. Sen ise, onunla ilgilenmedin ve onu azarlayarak kovdun. Bu yaptığın, Allah’ın hoşuna gitmedi.”

Surede, Allah Teala Hz. Muhammed’e (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Sen, zenginliğine ve şöhretine güvenerek, insanları küçümsememelisin. Çünkü Allah Teala, zenginliği ve şöhreti sana bir imtihan olarak vermiştir. Sen, bu imtihanı geçebilmek için, insanlara karşı mütevazı ve şefkatli davranmalısın.”

Sureden Çıkarılacak Dersler

Abese Suresi’nden çıkarılacak dersler şunlardır:

  • İnsanlara karşı mütevazı ve şefkatli davranmalıyız.
  • Zenginliğimize ve şöhretimize güvenerek, insanları küçümsememeliyiz.
  • Allah Teala’nın bize verdiği nimetlerin bir imtihan olduğunu unutmamalıyız.
  • İnsanların bize karşı yaptıkları hataları affetmeliyiz.
  • Allah Teala’nın bize verdiği nimetlere şükretmeliyiz.

Konuyla İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi