Atatürkün Yaptığı Yurtdışı Gezileri

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Atatürk, aynı zamanda Türk Kurtuluş Savaşı’nın lideri ve modern Türkiye’nin mimarıdır. Atatürk, yurtdışına yaptığı gezilerle de Türk halkının ufkunu açmış ve Türkiye’nin dünyadaki yerini sağlamlaştırmıştır.

Atatürk’ün ilk yurtdışı gezisi, 1922 yılında Sovyet Rusya’ya yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Sovyet lideri Vladimir Lenin ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Sovyet Rusya’ya yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Sovyetler Birliği ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün ikinci yurtdışı gezisi, 1923 yılında İngiltere’ye yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, İngiliz Kralı V. George ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün İngiltere’ye yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan İngiliz İmparatorluğu ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün üçüncü yurtdışı gezisi, 1924 yılında Fransa’ya yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Fransız Cumhurbaşkanı Alexandre Millerand ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Fransa’ya yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Fransız Cumhuriyeti ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün dördüncü yurtdışı gezisi, 1925 yılında İtalya’ya yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, İtalyan Kralı III. Vittorio Emanuele ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün İtalya’ya yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan İtalyan Krallığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün beşinci yurtdışı gezisi, 1926 yılında Yunanistan’a yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Yunanistan Kralı I. George ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Yunanistan’a yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Yunanistan Krallığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün altıncı yurtdışı gezisi, 1927 yılında Romanya’ya yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Romanya Kralı I. Carol ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Romanya’ya yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Romanya Krallığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün yedinci yurtdışı gezisi, 1928 yılında Bulgaristan’a yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Bulgaristan Kralı III. Boris ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Bulgaristan’a yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Bulgaristan Krallığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün sekizinci yurtdışı gezisi, 1929 yılında Arnavutluk’a yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Arnavutluk Kralı I. Zog ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Arnavutluk’a yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Arnavutluk Krallığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün dokuzuncu yurtdışı gezisi, 1930 yılında İran’a yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, İran Şahı Rıza Pehlevi ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün İran’a yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan İran Şahlığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün onuncu yurtdışı gezisi, 1931 yılında Afganistan’a yaptığı geziydi. Bu gezi sırasında Atatürk, Afganistan Kralı Nadir Şah ile görüştü ve iki ülke arasında bir dostluk anlaşması imzaladı. Atatürk’ün Afganistan’a yaptığı gezi, Türkiye’nin yeni kurulan Afganistan Krallığı ile ilişkilerini güçlendirmesi açısından önemliydi.

Atatürk’ün yurtdışı gezileri, Türkiye’nin yeni kurulan cumhuriyetin dünyadaki yerini sağlamlaştırması açısından büyük önem taşıyordu. Atatürk, bu gezileri sırasında birçok ülkenin liderleriyle görüştü ve iki ülke arasında dostluk anlaşmaları imzaladı. Atatürk’ün yurtdışı gezileri, Türkiye’nin uluslararası alanda tanınmasını ve saygınlığını artırdı.

Faydalı Siteler:


Yayımlandı

kategorisi