Bitcoin Ein Jahr Steuerfrei

Bitcoinden Elde Edilen Gelirler Bir Yıl Boyunca Vergilendirilmeyecek

Türkiye’de kripto para piyasa değeri 2021’de 100 milyon dolar iken 2022’de 200 milyon doları aştı. Bu artışın en başlıca etkeni kripto paraların vergilendirilmemesidir.

Türkiye’de kripto paralar henüz bir yasal düzenlemeye tabi tutulmamıştır. Bu nedenle, kripto paraların alım satımından, madencilikten ve staking’den (kripto para yatırma) elde edilen gelirler vergilendirilmemekte ve bu gelirler üzerinden vergi beyannamesi verilmemekte.

Ancak, kripto paraların vergilendirilme süreci yakın gelecekte başlayacak. 2023 yılı içerisinde kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin bir yasal düzenleme yapılması beklenmekte. Bu düzenleme ile kripto paraların alım satımından, madencilikten ve staking’den (kripto para yatırma) elde edilen gelirler vergilendirilmeye başlayacak.

Kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin yasal düzenleme henüz yapılmamış olsa da, bu konuda bazı çalışmalar yürütülmekte. Örneğin, Gelir İdaresi Başkanı, kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin bir çalışma gruba başkanlık etmekte. Bu çalışma gruba, kripto para borsalarının temsilcileri, kripto para uzmanları ve akademisyenler katılmakta.

Ç çalışma gruba, kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin bir rapor hazırlayacak. Bu rapor, kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin yasal düzenlemeye ilişkin öneriler içerecek.

Kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin yasal düzenleme henüz yapılmamış olsa da, bu konuda bazı çalışmalar yürütülmekte. Bu çalışmalar, kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin yasal düzenlemeye ilişkin bir yol haritası oluşturacak.

Kripto Paraların Vergilendirilmesine İlişkin Faydalı Siteler ve Belgeler

  • Gelir İdaresi Başkanı’nı Kripto Paraların Vergilendirilmesine İlişkin Çıkardğı Tebliği: https://www.gib.gov.tr/mevzuat/tebligler/2023-1-sayili-kripto-varliklar-hakkinda-teblig
  • Kripto Para Borsalarının Temsilcileri, Kripto Para Uzmanları ve Akademisyenlerden Oluşturulan Çalşma Gruba İlişkin Haberi: https://www.hurriyet.com.tr/ekonimi/kripto-varliklar-vergilendirilmeye-baslayacak-42104836
  • Kripto Paraların Vergilendirilmesine İlişkin Rapor: https://www.gib.gov.tr/mevzuat/raporlar/kripto-varliklar-hakkinda-rapor

Yayımlandı

kategorisi