Bal Galicyjski 2019 Bilety

Bal Galaksisi: Andromeda’nın Komşusu

Bal Galaksisi (M31), Andromeda takımyıldızında bulunan ve Güneş Sistemi’mize en yakın büyük galaksidir. Yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Bal Galaksisi, Güneş Sistemi’mizin bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nden biraz daha büyüktür.

Yapısı ve Özellikleri

Bal Galaksisi, Samanyolu gibi bir sarmal galaksidir. Merkezinde, milyarlarca yıldız içeren parlak bir galaksi çekirdeği bulunur. Çekirdek, yıldızlar, gaz ve tozdan oluşan bir galaksi diskiyle çevrilidir. Diskin ötesinde, galaksinin görünür sınırlarını oluşturan bir yıldız kümesi halkası yer alır.

Bal Galaksisi, Samanyolu’na benzer bir yıldız popülasyonuna sahiptir. Ancak, Bal Galaksisi’nde daha fazla sayıda eski yıldız bulunur ve bu da galaksiye kırmızımsı bir görünüm verir.

Andromeda ile Etkileşim

Bal Galaksisi ve Samanyolu, yerel galaksi grubumuzun en büyük üyeleridir. İki galaksi, milyarlarca yıldır birbirlerine doğru yaklaşmaktadır ve sonunda çarpışıp birleşerek daha büyük bir galaksi oluşturacaklardır. Bu çarpışmanın önümüzdeki 4 milyar yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gözlem

Bal Galaksisi, kuzey yarım küreden sonbahar ve kış aylarında gözlemlenebilir. Berrak bir gecede, dürbün veya küçük bir teleskopla görülebilir. Galaksinin tam diskini görmek için daha büyük bir teleskop gerekir.

İlgili Kaynaklar:


Yayımlandı

kategorisi