Nanoteknoloji Alanında Yurtdışında Çalışmalar Yapan Türk Hocalar

Yurtdışında Nanoteknoloji Alanında Çalışan Türk Hocalar

Nanoteknoloji, maddelerin atomik ve moleküler düzeyde manipüle edilmesini içeren hızla gelişen bir alandır. Bu alan, malzeme bilimi, elektronik, tıp ve diğer birçok endüstriyi dönüştürme potansiyeline sahiptir. Türkiye, nanoteknoloji alanında önemli ilerlemeler kaydetmiş ve yurtdışında bu alanda çalışan birçok yetenekli Türk hoca bulunmaktadır.

1. Prof. Dr. Ali Erdemir

Prof. Dr. Ali Erdemir, Northwestern Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörüdür. Nanotriboloji alanında öncü bir araştırmacıdır ve sürtünmeyi ve aşınmayı azaltan nanomalzemeler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

2. Prof. Dr. Metin Akay

Prof. Dr. Metin Akay, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Profesörüdür. Nanobiyosensörler ve nanorobotlar alanında uzmanlaşmıştır ve tıbbi teşhis ve tedavi için nanoteknolojinin kullanımı üzerine çalışmaktadır.

3. Prof. Dr. Özlem Ünaldı

Prof. Dr. Özlem Ünaldı, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörüdür. Nanomalzemelerin sentezi ve karakterizasyonu üzerine çalışmaktadır ve özellikle enerji depolama ve dönüştürme uygulamaları için nanomalzemelerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

4. Prof. Dr. Canan Dağdeviren

Prof. Dr. Canan Dağdeviren, MIT’de Medya Sanatları ve Bilimleri Profesörüdür. Giyilebilir ve esnek elektronikler alanında uzmanlaşmıştır ve sağlık izleme ve insan-makine etkileşimi için nanoteknolojinin kullanımı üzerine çalışmaktadır.

5. Prof. Dr. Ufuk Toprak

Prof. Dr. Ufuk Toprak, Stanford Üniversitesi’nde Kimya Profesörüdür. Nanoparçacıkların sentezi ve karakterizasyonu üzerine çalışmaktadır ve özellikle biyomedikal uygulamalar için nanomalzemelerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

6. Prof. Dr. Ayse Asatekin

Prof. Dr. Ayse Asatekin, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’ta (UCLA) Kimya ve Biyokimya Profesörüdür. Nanomalzemelerin biyomedikal uygulamaları üzerine çalışmaktadır ve özellikle kanser teşhisi ve tedavisi için nanoteknolojinin kullanımı üzerine odaklanmaktadır.

7. Prof. Dr. Erkin Şahin

Prof. Dr. Erkin Şahin, Harvard Üniversitesi’nde Biyomühendislik Profesörüdür. Nanoteknolojinin biyomedikal uygulamaları üzerine çalışmaktadır ve özellikle hücresel görüntüleme ve ilaç dağıtımı için nanomalzemelerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

8. Prof. Dr. Serdar Koç

Prof. Dr. Serdar Koç, Teksas A&M Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörüdür. Nanomalzemelerin enerji depolama ve dönüştürme uygulamaları üzerine çalışmaktadır ve özellikle lityum iyon piller ve güneş hücreleri için nanomalzemelerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

9. Prof. Dr. Elif Erdem

Prof. Dr. Elif Erdem, Kaliforniya Üniversitesi, San Diego’da (UCSD) Kimya Profesörüdür. Nanomalzemelerin kataliz ve enerji uygulamaları üzerine çalışmaktadır ve özellikle hidrojen üretimi ve karbon yakalama için nanomalzemelerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

10. Prof. Dr. Emre Tuzun

Prof. Dr. Emre Tuzun, Pennsylvania Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörüdür. Nanomalzemelerin elektronik ve optoelektronik uygulamaları üzerine çalışmaktadır ve özellikle transistörler ve güneş hücreleri için nanomalzemelerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Bu Türk hocalar, nanoteknoloji alanında önemli katkılarda bulunmuş ve alanın ilerlemesine öncülük etmişlerdir. Çalışmaları, nanoteknolojinin çeşitli endüstrilerde devrim yaratma potansiyelini göstermektedir.

Faydalı Siteler:


Yayımlandı

kategorisi