Imregister Internet Çıkışını Engelleme

İmregister İnternet Çıkışını Engelleme

İmregister, Türkiye’de internet erişimini düzenleyen bir kurumdur. İmregister, internet servis sağlayıcılarına (İSS’ler) lisans verir ve internet trafiğini izler. İmregister, ayrıca, belirli web sitelerine veya içeriklere erişimi engelleyebilir.

İmregister’in internet çıkışını engelleme yetkisi, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’dan kaynaklanmaktadır. Bu kanun, İmregister’e, “terör örgütlerinin faaliyetlerini yürüttükleri, suç işlemek amacıyla örgütlenen yapıların propaganda faaliyetlerinde bulundukları, fuhuş ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçların işlendiği, çocukların cinsel istismarına yönelik içeriklerin paylaşıldığı” web sitelerine veya içeriklere erişimi engelleme yetkisi vermektedir.

İmregister, internet çıkışını engelleme yetkisini kullanırken, belirli kriterleri dikkate almaktadır. Bu kriterler arasında, web sitesinin veya içeriğin içeriği, erişimin engellenmesinin kamu düzenini ve güvenliğini korumak için gerekli olup olmadığı, erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünü orantısız bir şekilde kısıtlayıp kısıtlamadığı yer almaktadır.

İmregister, internet çıkışını engelleme kararlarını, idari bir karar olarak vermektedir. Bu kararlar, yargısal denetime tabi değildir. Ancak, İmregister’in internet çıkışını engelleme kararlarına karşı, idari yargı yoluna başvurulabilir.

İmregister’in internet çıkışını engelleme yetkisi, tartışmalı bir konudur. Bazı kişiler, İmregister’in bu yetkisinin ifade özgürlüğünü kısıtladığını savunmaktadır. Bazı kişiler ise, İmregister’in bu yetkisinin kamu düzenini ve güvenliğini korumak için gerekli olduğunu savunmaktadır.

İmregister’in İnternet Çıkışını Engelleme Yetkisine İlişkin Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı