Peygamberimizin Eş Seçimi Ile Ilgili Tavsiyeleri

Peygamberimizin Eş Seçimi ile İlgili Tavsiyeleri

Evlilik, İslam dininde kutsal bir müessesedir ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.), eş seçimine büyük önem vermiştir. Hadislerinde ve uygulamalarında, Müslümanlara eş seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda değerli tavsiyelerde bulunmuştur.

Dindarlık ve Ahlak

Peygamberimiz (s.a.v.), eş seçiminde en önemli kriterin dindarlık ve ahlak olduğunu vurgulamıştır. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Kadın dört şey için nikâhlanır: Malı, güzelliği, soyu ve dindarlığı. Sen dindar olanını seç, selâmet bulasın.” (Buhari, Nikah, 15)

Bu hadiste, dindarlığın diğer tüm özelliklerden önce geldiği açıkça belirtilmektedir. Dindar bir eş, Allah’a karşı sorumluluk sahibi olacak, eşine ve ailesine karşı iyi davranacak ve evliliği bir ibadet olarak görecektir.

Güzel Ahlak

Dindarlığın yanı sıra, Peygamberimiz (s.a.v.) güzel ahlakın da eş seçiminde önemli bir faktör olduğunu belirtmiştir. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Kadınlar, güzellikleri sebebiyle değil, güzel ahlakları sebebiyle nikâhlanır.” (Tirmizi, Nikah, 1)

Güzel ahlaklı bir eş, evliliği huzurlu ve mutlu kılacaktır. Nazik, anlayışlı, sabırlı ve affedici olacaktır.

Soy ve Aile

Peygamberimiz (s.a.v.), eş seçiminde soy ve aileye de dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye etmiştir. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Kadınları, soylarının hayrına ve güzel ahlaklarına bakarak nikâhlanın.” (İbn Mace, Nikah, 1)

İyi bir aileden gelen bir eş, genellikle iyi bir yetiştirmiş almış olacak ve evliliğe olumlu bir bakış açısına sahip olacaktır.

Fiziksel Görünüm

Peygamberimiz (s.a.v.), fiziksel görünümün de eş seçiminde bir faktör olabileceğini kabul etmiştir. Ancak, güzelliğin geçici olduğunu ve asıl önemli olanın iç güzellik olduğunu vurgulamıştır. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Kadınlar, güzellikleri sebebiyle değil, güzel ahlakları sebebiyle nikâhlanır.” (Tirmizi, Nikah, 1)

Maddi Durum

Peygamberimiz (s.a.v.), eş seçiminde maddi duruma da dikkat edilmesi gerektiğini tavsiye etmiştir. Ancak, zenginliğin tek başına bir kriter olmaması gerektiğini vurgulamıştır. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Bir kadınla malı için evlenmeyin. Çünkü mal onu azgınlaştırır. Güzelliği için de evlenmeyin. Çünkü güzelliği onu şımartabilir. Dindarlığını göz önünde bulundurarak evlenin.” (İbn Mace, Nikah, 1)

Uygunluk

Peygamberimiz (s.a.v.), eşlerin birbirine uygun olmasının da önemli olduğunu belirtmiştir. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Kadınlar, dinlerine ve ahlaklarına bakılarak nikâhlanır. Dünyalık için nikâhlanan kimse, dünyalığı elinden gider. Güzelliği için nikâhlanan kimse, güzelliği gider. Soyu için nikâhlanan kimse, soyu gider. Dindarlığını göz önünde bulundurarak nikâhlanan kimse, hem dünyayı hem de ahireti kazanır.” (İbn Mace, Nikah, 1)

İstişare

Peygamberimiz (s.a.v.), eş seçiminde aile ve arkadaşlarla istişare edilmesini tavsiye etmiştir. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Biriniz evlenmek istediği zaman, ailesine ve yakınlarına danışsın.” (Ebu Davud, Nikah, 1)

Dua

Peygamberimiz (s.a.v.), eş seçiminde dua etmenin önemini vurgulamıştır. Bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Allah’ım! Bana hayırlı bir eş nasip et.” (Tirmizi, Nikah, 1)

Sonuç

Peygamberimizin (s.a.v.) eş seçimi ile ilgili tavsiyeleri, Müslümanlar için değerli bir rehberdir. Bu tavsiyelere uyarak, Müslümanlar mutlu, huzurlu ve Allah’ın rızasına uygun bir evlilik kurabilirler.

Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı