Bu Yılki Yaz Covid Dalgası Büyük; Fda Covid Aşılarını Erken Onaylayabilir

Atık sularda tespit edilen SARS-CoV-2 seviyeleri, yaz dalgasının yüksek olduğunu ve şu anda zirveye ulaştığını gösteriyor.

Ülke nispeten büyük bir yaz COVID-19 dalgası yaşarken, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu yılın varyantlarına uyumlu COVID-19 aşılarını bu hafta içinde onaylamayı düşünebilir. CNN’in, konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililere dayandırdığı haberine göre, FDA’nın bu kararı alabileceği belirtiliyor.

Geçen yıl, FDA 2023–2024 COVID aşılarına 11 Eylül’de, o yılın yaz dalgasının zirvesine yakın bir tarihte onay vermişti. Bu yıl ise yaz dalgası daha erken başladı ve bazı ölçütlere göre önceki yıllara kıyasla çok daha yüksek seviyelerde zirve yapıyor.

Şu anda, atık su analizi, 32 eyalet ve Columbia Bölgesi’nde SARS-CoV-2’nin “çok yüksek” seviyelerde olduğunu gösteriyor. Ek olarak, 11 eyalette “yüksek” seviyeler rapor ediliyor. Eğilimlere bakıldığında, ülkenin güney ve batı bölgeleri şu anda, 2022–2023 ve 2023–2024 kış dalgalarına rakip olabilecek SARS-CoV-2 seviyelerini atık suda bildiriyor; bu dalgalar her iki yılda da Aralık sonunda zirve yapmıştı. Test pozitiflik oranı, dramatik test düşüşüne rağmen, Ağustos ortası için haftalık test pozitiflik oranı %18.1 olarak gösteriliyor (yaklaşık 43.000 testle). Bu oran, Ocak 2022’de zirveye ulaşan devasa omikron dalgasından bu yana görülmemişti; o dönemde test pozitiflik oranı %30.5’ti (yaklaşık 991.000 testle).

Pozitif test oranı turuncu renkle gösterilmiştir. CDC İyi haber şu ki, geçmiş enfeksiyonlar ve aşılamalardan kaynaklanan önemli bir koruma birikimi sayesinde, iki en ciddi ölçüt—acil servis ziyaretleri ve ölümler—benzer artışlar göstermedi. COVID-19 tanısı ile acil servise başvuranların haftalık oranı düşük ve geçen yılın yaz dalgasıyla benzer seviyelerde. Ölümler de düşük, ancak en son haftalar için yalnızca geçici sayılar mevcut.

Acil servis ziyaretleri (turuncu) ve ölümler (mavi) renklerle gösterilmiştir. CDC FDA, yaz dalgaları yerine kış dalgaları öncesinde yıllık COVID-19 aşılarını sunma stratejisini kararlılıkla benimsedi. Ajansın düşüncesi, Amerikalıları soğuk hava solunum yolu hastalıklarının topluca vurduğu dönemin hemen öncesinde, Eylül ile Kasım ayları arasında grip ve COVID-19 aşılarını birlikte yaptırmaya teşvik etmek olmuştur. Taze bir aşı takviyesi, sağlık sistemlerinin en fazla risk altında olduğu bir dönemde şiddetli solunum yolu hastalıklarının seviyelerini hafifletebilir.

Mevsimsellik Ancak, mevsimsel grip ve diğer bazı solunum virüsleri neredeyse yalnızca kışın yükselirken, COVID-19’un mevsimselliği hiçbir zaman kesin değildi. Ve şimdiye kadar, yaz dalgaları kış dalgaları kadar düzenli olarak ortaya çıktı, bu da aşıların piyasaya sürülmesi için bazı zorluklar yarattı.

Bazı uzmanlar, yaz dalgasına karşı korunmak için COVID-19 aşısı yaptırmayı önermiştir. “Bu dalga sırasında doz almak için şimdi tam zamanı,” dedi Minnesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politika Merkezi direktörü Michael Osterholm, Pazar günü CNN’e.

Ancak, şu anda mevcut olan aşılar yalnızca geçen yılın suşlarına (XBB.1.5 omikron varyantıyla ilişkili) yönelik olup, bunlar artık ortalıkta yok ve mevcut suşlara (JN.1 ve KP.2 omikron varyantları) karşı güçlü koruma sağlayamayabilir. 2024–2025 KP.2 hedefli aşısı bu hafta FDA tarafından onaylanıp önümüzdeki hafta eczane raflarına gelirse bile, bir dozun tam koruma sağlaması iki hafta sürer. O zamana kadar yaz dalgası muhtemelen azalıyor olacak. Aslında, ülkenin bazı bölgelerinde, özellikle güney ve batı bölgelerinde, şimdiden zirveye ulaşmış gibi görünüyor.

Diğer bir dikkate alınması gereken nokta ise olası kış dalgası için maksimum koruma zamanlamasıdır. Geçen yıl CDC, sağlıklı 5 yaş ve üzerindeki kişiler için sadece bir doz aşı yapılmasını önermişti. Aşılar yaklaşık dört ay boyunca en yüksek korumayı sağlar. Yıllık aşınızı Eylül ayının başında yaptırırsanız, COVID-19 tekrar yılbaşında zirve yaparsa, korumanız azalmaya başlayabilir.

2023–2024 kılavuzuna göre, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ilk aşılarını aldıktan dört ay sonra ikinci bir COVID-19 güçlendiricisini alabilirler. Orta derecede veya ciddi şekilde bağışıklığı baskılanmış kişiler de güncellenmiş COVID-19 aşısının ek dozlarını alabilirler.


Yayımlandı

kategorisi