Shein, Temu’yu Telif Hakkı İhlali Nedeniyle Dava Açıyor

Geçtiğimiz pazartesi günü açılan bir sivil dava dilekçesinde, Çinli hızlı moda devi Shein, diğer bir Çinli hızlı moda devi olan Temu’nun, “sahtecilik, ticari sırların çalınması, fikri mülkiyet haklarının ihlali ve dolandırıcılık üzerine kurulu yasa dışı bir girişim” yürüttüğünü ve Temu’nun kendini “meşru bir e-ticaret ‘pazaryeri’ gibi gösterdiğini” iddia etti.

Davanın ilk sayfasından itibaren oldukça sert ifadeler kullanan Shein, Temu’nun aslında bir ‘pazaryeri’ platformu olmadığını belirtti.

“Temu, satıcılarının tüm faaliyetlerini kontrol ediyor. Hangi ürünleri listeleyebileceklerini ve hangi fiyatlarla satabileceklerini yönlendiriyor; başkalarının fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeleri için teşvik ediyor; ve hatta ihlal ettiklerini kabul ettikten sonra bile ürünlerini Temu’nun web sitesinden kaldırmalarını engelliyor. Bunlar, meşru bir üçüncü taraf ‘pazaryeri’nin eylemleri değil,” diyor Shein.

Shein sözcüsü, 404 Media’ya yaptığı açıklamada, “Temu, SHEIN’in haklarını doğrudan ve tedarikçileri aracılığıyla sürekli ve yasa dışı bir şekilde ihlal ediyor. Temu, ticari sırların, ticari markaların ve telif haklarının çalınması da dahil olmak üzere yanıltıcı ve yasa dışı taktikler kullanıyor. SHEIN, Temu’nun ihlal edici faaliyetlere katıldığını ve bu faaliyetlerin tüketicileri, tedarikçileri ve kamuoyunu haksız yere yanılttığını kanıtlayacak delillere sahip olduğuna güveniyor,” dedi.

Dava dilekçesi şöyle devam ediyor: “Temu, sıradan bir ihlalci değil. SHEIN ürünlerinin sahte versiyonlarını tanıtmak için, Temu neredeyse birebir aynı telif hakkıyla korunan SHEIN görüntülerini çoğaltmış ve bunları ya da satıcılara bunları kullanmaları talimatını vermiştir.”

Shein, uzun süredir büyük moda markaları ve bağımsız sanatçılar tarafından tasarımlarını alenen çalmakla suçlanıyor. Şirket, Dr. Martens, Ralph Lauren, Levi Strauss, Puma, Adidas ve H&M gibi markalar tarafından eserlerini kopyaladığı gerekçesiyle dava edilmiş durumda. Bağımsız sanatçılar ise çoğu zaman tasarımlarının hızlı moda şirketleri tarafından, Shein dahil, çalınacağını kabul etmek zorunda kalıyor veya hayranlarının bu “taklit” ürünleri satın almayacağını umuyorlar.

Bu durum, Shein’in bu davadaki iddialarını oldukça ironik hale getiriyor. Shein, yıllardır tasarımcılara karşı uyguladığı stratejiyi şimdi Temu’nun kendisine karşı kullandığını iddia ediyor. 80 sayfalık dava dilekçesi, Temu’nun Shein’in tasarımlarını çaldığını iddia ettiği görüntüleri içeriyor.

Shein ayrıca Temu’nun Twitter’da kendisini taklit ettiğini ve Shein etiketlerini kendi ürünlerinde kullandığını iddia ediyor.

Dava dilekçesi, “Temu, ABD tüketicilerini mobil uygulamasını indirip kullanmaları için son derece düşük fiyat vaatleriyle çekiyor. Ancak Temu, bu ürünlerin satışından kâr elde etmiyor; fiyatlar o kadar düşük ki Temu her satışta para kaybediyor. Yalnızca satıcılarını başkalarının fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeye teşvik ederek ve sahte veya düşük kaliteli mallar satarak, Temu bu devasa kayıpları minimize etmeyi umabilir,” ifadelerini sürdürüyor.

İki hızlı moda perakendecisi, mahkemede uzun bir geçmişe sahip. 2023 yılında Temu, üreticilere karşı “mafya tarzı sindirme” uyguladığı iddiasıyla Shein’e dava açtı. Temu’nun iddiasına göre, Shein, Temu ile iş yapan tüccarları yanlış bir şekilde hapsetmekle suçlanıyor ve tüccarların elektronik cihazlarına el koyarak, Temu’nun gizli bilgilerine erişim sağlıyor ve tüccarları Temu ile iş yaptıkları için cezalandırmakla tehdit ediyordu. Bu dava hala devam ediyor. Temu, aynı yılın başlarında benzer iddialarda bulunmuş ve Mart 2023’te Shein’i sosyal medya fenomenlerini kullanarak “yanıltıcı ve yanlış açıklamalar” yapmakla suçlamıştı. Bu davaların her ikisi de reddedilmişti.

Shein, davanın jüri tarafından görülmesini talep ediyor. Temu, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.


Yayımlandı

kategorisi