Atari 7800+ 80’lerin Retro Oyun Atmosferini Geri Getiriyor

Atari, 2024’ün sonlarına doğru piyasaya çıkması planlanan, eski efsanevi oyun konsolu Atari 7800’ün yeniden yapımı olan Atari 7800+’ı tanıttı. Bu yeni konsol, geriye dönük uyumluluk ve diğer avantajlarla birlikte geliyor.

Bu konsol, retro oyun severler ve geçmişte Pole Position, Galaga veya Track & Field gibi klasik oyunları oynayan herkes için tasarlandı. Ben de bu gruba dahilim, bu yüzden hemen ön sipariş verdim. Küresel dağıtımların 2024 kışında yapılması bekleniyor—tam da tatil sezonuna denk gelecek!

Atari’nin 20 Ağustos tarihli basın açıklamasına göre, sistem 1986’nın retro-fütüristik görünümünü “fırçalanmış metal şerit ve köşeli kenarlara kadar” yeniden üretiyor. 130 dolarlık bir fiyatla, orijinal Atari 7800’ün tasarımına benzeyen, ancak daha küçük bir kasa içinde sunulan yeniden yapım bir konsol ve orijinal iki düğmeli kontrolörün replikasına benzeyen bir kontrolörle birlikte geliyor.

Bu makine, Atari’nin kendi oyunlarını ve üçüncü taraf oyunları çalıştırıyor ve Bentley Bear’s Crystal Quest gibi oyunlar yüklü geliyor. Crystal Castles arcade oyununun devamı olan bu oyun, HDMI aracılığıyla televizyonunuza bağlanıyor ve orijinal hissi korumak için 3:2 en boy oranında ya da geniş ekranda oyun oynayabiliyorsunuz.

Atari, lansman sırasında 30 dolar fiyatla ayrı olarak satın alınabilecek bazı yeni oyun kartuşları sunuyor. Bunlar arasında Bounty Bob Strikes Back, Asteroids Deluxe, modernize edilmiş Berzerk ve devam oyunu Frenzy, Space Duel gibi oyunlar yer alıyor. Ayrıca, Armor Ambush, Star Strike, Astroblast ve Frogs & Flies gibi oyun koleksiyonlarını içeren çoklu kartuşlar da mevcut. Bir başka kartuş ise üç klasik Epyx Spor oyununu bir araya getiriyor. Eğer Atari 2600 ve 7800 oyun koleksiyonunuz bir yerlerde duruyorsa, bu kartuşları çıkarın çünkü 7800+ onları da kolayca kabul ediyor.

Atari, popüler ev konsollarını yeniden yaratıp küçültülmüş formlarda piyasaya sürmeye devam ediyor. Örneğin, geçen yıl Atari 2600+’ı ve daha yakın zamanda Atari THE400 Mini’yi yeniden piyasaya sürdüler.

Yeni 7800+, 1986’da piyasaya sürülen Atari 7800 ProSystem’in yeniden yaratımıdır. Orijinal 7800, neredeyse tüm Atari 7800 ve 2600 kartuşlarını çalıştırabiliyordu, bu da büyük bir satış noktasıydı—1983 video oyunu çöküşünün ardından geriye dönük uyumluluk daha da önemli hale gelmişti. 1.79MHz hızında bir çip ile çalışan orijinal 7800, Nintendo NES ile karşılaştırılabilir bir performans sunuyordu. Pole Position II yarış oyunu ve bir joystick ile birlikte satılıyor, öncüllerine göre önemli ölçüde geliştirilmiş grafikler sunuyor ve düşük kaliteli oyunların dağıtılmasını engelleyen dijital imzalı kartuşlar içeriyordu. 7800, Atari’nin bir üçüncü parti şirket olan General Computer Corporation tarafından tasarlanan ilk ev konsoluydu ve altı yıl sonra, 1992’de üretimi durduruldu.

Atari 7800+’ı Amerika Birleşik Devletleri’nde 130 dolar, Birleşik Krallık’ta 100 pound ve Avrupa Birliği’nde 120 euro fiyatla ön sipariş verebilirsiniz. Konsol, yeni joystick, gamepad ve yeni oyunlar 29 Kasım 2024’te sevk edilmeye başlanacak.

Dahil edilen CX78 Plus Kablosuz Gamepad ayrıca 35 dolara satılıyor. Atari ayrıca, elinde gerçek bir joystick tutmanın arcade benzeri hissini tercih edenler için aynı fiyata CX40 Plus Kablosuz Joystick sunuyor. Hem gamepad hem de joystick Windows ile uyumlu, ancak bir PC’ye bağlanmak için bir USB-C adaptörüne ihtiyacınız olacak.


Yayımlandı

kategorisi