Proton VPN Artık Linux’ta WireGuard’ı Destekliyor ve Hızlı Çalışıyor!

Proton VPN’in Linux uygulaması, artık WireGuard protokolünü destekliyor. Bu yenilik, Proton VPN’in Linux platformundaki hızını ve güvenliğini önemli ölçüde artırırken, kullanıcılar için büyük bir sorunu da ortadan kaldırıyor.

OpenVPN hala çok yararlı ve popüler bir protokol olmasına rağmen, WireGuard daha hafif, daha hızlı ve daha denetlenebilir bir seçenek olarak öne çıkıyor. Proton, WireGuard desteğinin Linux’ta eklenmesiyle Proton VPN hızlarının %400’e kadar artacağını belirtiyor—bu, özellikle Proton VPN’in reklam engelleme ve port yönlendirme işlevsellikleriyle birleştiğinde, Linux kullanıcıları için Proton yazılım ekosistemini keşfetmek için harika bir sebep oluşturuyor.

Teknik olarak Proton VPN kullanıcıları, WireGuard’ı Linux’ta zaten manuel olarak yapılandırarak kullanabiliyordu. Ancak bu manuel süreç oldukça zahmetliydi. Bugün, WireGuard Proton VPN’in Linux GUI’sinde yer alıyor. Bağlantı ayarlarından WireGuard’ı seçin ve hemen başlayın—tıpkı Windows veya macOS’ta olduğu gibi.

Ancak, WireGuard desteğinin eklenmesine rağmen, Proton VPN’in Linux uygulaması hala oldukça temel düzeyde. GUI, diğer Proton VPN masaüstü uygulamalarıyla aynı seviyede değil ve Linux, Proton VPN’in bölünmüş tünel özelliğine hala erişemiyor (macOS veya iOS da bu özelliğe erişemiyor). Linux’ta son derece faydalı olabilecek Proton’un sansür engelleyici Stealth Protokolü de Proton VPN’in Linux istemcisinde mevcut değil.

Tabii ki, Proton Drive Linux uygulaması için de hala bekliyoruz. Linux masaüstünde Proton Drive’a erişmek isteyenler, bunu rclone veya başka bir üçüncü taraf çözümü aracılığıyla yapmak zorunda.

Proton VPN, hem ücretsiz hem de premium sürümleriyle sunuluyor. Yıllık faturalandırıldığında aylık sadece 4,50 $’dan başlayan premium seçenek, port yönlendirme gibi özellikleri içeriyor ve çoğu kullanıcı için ideal bir seçenek. Her durumda, Proton VPN’i bugün ücretli veya ücretsiz bir abonelikle kurabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi