Samsung Yeni Monitörü 2D’yi Gözlüksüz 3D’ye Dönüştürüyor

3D monitörler geri dönüş yapıyor gibi görünüyor ve Samsung, bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya süreceği 27 inç ve 37 inç boyutlarındaki yeni Odyssey 3D oyun monitörleriyle bu trende katılıyor. Fiyatları henüz açıklanmayan bu monitörlerde, 3D modu isteğe bağlı olup, monitörler 2D ile 3D arasında anında geçiş yapabiliyor.

Bu monitörler, eski 3D televizyonların aksine, özel 3D gözlük gerektirmeden derinlik illüzyonu yaratan ve ışık alanı ekranı (LFD) olarak adlandırılan bir teknoloji kullanarak 4K çözünürlüğe sahip oyun monitörleridir. Monitörlerde yükseklik ayarlı bir stand, iki HDMI 2.1 girişi ve bir DisplayPort 1.4 girişi bulunuyor, ancak belki de en dikkat çekici özellik, sahte bir 3D efekti yaratan özel bir lentiküler lens. Bu özellik, yerleşik stereo kameralar aracılığıyla her iki gözünüzün hareketlerini takip ederek çalışır. Göz takip verileri, görüntüyü sürekli olarak derin algısını artıracak şekilde ayarlayan bir görüntü eşleme algoritmasına beslenir. Samsung, bu sistemin, normal 2D içeriklerden 3D benzeri bir his yarattığını iddia ediyor.

Bu çözüm, Apple’ın Vision Pro kulaklığındaki ürpertici EyeSight özelliğini andırıyor. EyeSight, lentiküler lensle donatılmış kavisli bir ön OLED ekran aracılığıyla kullanıcının dijital gözlerini dış dünyaya gösterir. Bu etki, sol ve sağ gözlerinizin hafifçe farklı açılardan ayrı görüntüler gördüğü ve beyninizin bu görüntüleri birleştirerek bir 3D görüntü oluşturduğu stereoskopik 3D’ye benzerdir. EyeSight, incelemelerde pek beğenilmedi, bu yüzden Samsung’un ışık alanı ekranını görmek için bu hype’a inanmak gerekiyor.

Odyssey 3D, oyun performansında da iddialı. Her iki ekran boyutu da 4K çözünürlüğe sahip organik ışık yayan diyot (OLED) paneller kullanıyor. LCD ve mini-LED’e kıyasla, OLED teknolojisi, blooming etkisi olmadan derin siyahlar üretir ve canlı renklerle net ve parlak görüntüler için yüksek kontrast ve parlaklık sağlar.

Samsung Odyssey 3D oyun monitörünün arka görünümü. HDR desteklenmiyor. Ancak HDR oyunları pek fazla olmadığından bu büyük bir sorun değil. Yüksek kare hızı meraklıları, Odyssey 3D’nin 165Hz’e kadar yenileme hızını desteklemesinden memnun olacaklar, panelin yanıt süresi ise bir milisaniyedir. Monitörler ayrıca AMD’nin FreeSync teknolojisini destekliyor. Ancak, Nvidia’nın tescilli değişken yenileme hızı teknolojisi olan G-Sync çalışmıyor. G-Sync desteğinin sonunda bir yazılım güncellemesi ile etkinleştirileceğini beklememek gerek çünkü bu teknoloji, hem GPU’da hem de monitörde Nvidia donanımı gerektiriyor.

Yeni Odyssey 3D serisi, Samsung’un mevcut oyun monitör ailesine katılıyor. Bu aile, UHD çözünürlüğe ve 240Hz yenileme hızına sahip Odyssey OLED G8, QHD çözünürlüğe ve 360Hz yenileme hızına sahip Odyssey OLED G8 ve amiral gemisi olan 58 inç çift UHD Odyssey Neo G9 gibi modelleri içeriyor. Güney Koreli üretici ayrıca Odyssey ailesine üç yeni model daha ekledi: OLED G95SD, G93SD ve G85SD.

Samsung Odyssey OLED G9 ultra geniş oyun monitörü. Odyssey OLED G95SD ve G93SD, 1800R kavisli tasarıma, çift QHD çözünürlüğe (5120 x 1440), 32:9 ultra geniş ekran oranına, 240Hz yenileme hızına ve 0.03ms gri-tonu-gri-tonu yanıt süresine sahiptir. Odyssey G85SD ise 34 inçlik bir OLED panele, ultra geniş QHD çözünürlüğe (3440 x 1440), 21:9 ekran oranına, 175Hz yenileme hızına ve 0.03ms gri-tonu-gri-tonu yanıt süresine sahiptir. Tüm bu monitörler, Samsung’un Smart Hub ve Gaming Hub yazılımlarını çalıştırıyor. Samsung, bu yeni modellerin OLED yanma ve ışık yansıması sorunlarından OLED Safeguard ve OLED Glare Free işleme algoritmaları sayesinde etkilenmeyeceğini iddia ediyor.

Monitörlerin resmi çıkış tarihi henüz açıklanmadı, ancak yakında şirketin çevrimiçi mağazasında yer almaları bekleniyor.


Yayımlandı

kategorisi