Elektrikli Aracı Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadar? Karmaşık Mesele

Elektrikli Aracınızı Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadar? İşin İçine Girince Karmaşıklaşıyor

Elektrikli araç şarjı hakkında sevindirici haberler var; JD Power analiz firmasının yeni anket sonuçlarına göre, sürücüler, geçen yıla kıyasla halka açık şarj deneyimlerinden daha memnun. Aslında, bu artış üst üste ikinci çeyrekte de devam ediyor.

Halka açık hızlı şarj cihazları söz konusu olduğunda—genellikle 15 dakika ila bir saat içinde elektrikli araçların pillerini doldurabilen bu cihazlar—sürücüler, bu cihazların bulunabilirliği ve ödeme kolaylığı konusunda daha memnunlar. Halka açık hızlı şarj süreleriyle ilgili memnuniyet de artmış durumda.

Ancak bir nokta dikkat çekiyor: Halka açık hızlı şarj cihazlarının maliyeti. JD Power’da elektrikli araç uygulamalarının yönetici direktörü Brent Gruber, “Bu, hızlı şarjın en az tatmin edici yönü,” diyor. “Etkisi oldukça büyük.”

Aslında, sürücülerin fiyatlandırma endişelerini destekleyen veriler de var. Elektrikli araç şarj yazılımı şirketi Stable tarafından yapılan yeni bir analize göre, halka açık hızlı şarj bu yıl biraz daha pahalı hale geldi. Halka açık hızlı şarj cihazları, Mart sonunda kilovat saat başına ortalama 45 centten Haziran sonunda 46 cente yükseldi. Bu fiyatla, bir Tesla Model 3 Performance’ı şarj etmek yaklaşık 35 dolara, bir Ford Mustang Mach-E’yi şarj etmek ise 40 doların biraz üzerine mal olacak.

Peki, sürücüler neden fiyatlandırmadan memnun değil? Bunun bir nedeni, sürücülerin elektrik fiyatlandırmasının nasıl çalıştığını tam olarak anlayamamaları olabilir. Bir diğer neden ise, benzinli araçların yakıt alabileceği tek yer olan benzin istasyonlarının aksine, elektrikli araç kullanıcılarının şarj için birçok alternatifi olmasıdır—ve evde şarj yaparken genellikle çok daha az ödemeye alışkın olmalarıdır. Bu nedenle, halka açık hızlı şarj, kullanıcılar için fazlasıyla pahalı gelebilir.


Yayımlandı

kategorisi