Durov Tutuklandı Telegram Yüklemeleri Arttı!

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un Fransa’da tutuklanması, uygulamanın popülaritesini ve sıralamasını etkilemeye başladı.

Cumartesi günü, Durov, sosyal uygulamada yeterince mesaj moderasyonu yapmadığı ve özellikle uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve çocuk cinsel istismar materyallerinin (CSAM) dağıtımı gibi yasa dışı faaliyetlerin gelişmesine izin verdiği iddiasıyla tutuklandı. Uygulamanın içeriğiyle ilgili endişelere rağmen, Telegram şu anda indirmelerde bir artış yaşıyor ve bu durum, uygulamayı ABD App Store’un Sosyal Ağlar sıralamasında 2. sıraya taşıdı ve global iOS indirmelerinde %4’lük bir artış sağladı.

Telegram’ın bu yükselişi, Durov’un tutuklanmasının hemen ardından gerçekleşmedi. Bunun sebebi, birçok kişinin hafta sonu kaçırdıkları başlıkları sonradan yakalaması ya da uygulama mağazası istihbaratı için kullanılan üçüncü taraf kaynakların sıralama değişikliklerini biraz gecikmeyle fark etmesi olabilir.

Uygulama İstihbarat firması Appfigures, Telegram’ın ABD App Store’daki Sosyal Ağlar sıralamasında 2. sıraya yükselmesinin Pazartesi günü sabah 3 AM EST’ye kadar gerçekleşmediğini, yani uygulamanın şu anda bir yükseliş yaşadığını belirtiyor. Ancak bu artış kısa ömürlü olabilir — yayınlanma zamanı itibarıyla uygulama ABD’de Sosyal kategorisinde tekrar 3. sıraya geriledi.

Ancak, Durov’un tutuklandığı Fransa’da, uygulama App Store’da Sosyal Ağlar kategorisinde 1. sıraya yükseldi ve genel sıralamada 3. sıraya çıktı.

Appfigures’e göre, oyunlar hariç en iyi uygulamalar sıralamasında Telegram, ABD’de 18. sıradan 8. sıraya yükseldi, yani Cuma gününden bu yana 10 basamak ilerledi. Bu, 1 Ocak 2023’ten bu yana burada ulaştığı en yüksek sıralama.

Genel olarak, Apple’ın App Store sıralamaları, uygulama yükleme sayısı ve indirme hızı gibi çeşitli metriklerin bir kombinasyonunu yansıtır.

Bununla birlikte, “kötü reklam yoktur” söyleminin en azından Telegram’ın App Store görünürlüğü açısından doğru olduğu görülüyor. Kullanıcılar, meraktan ya da kurucunun “ifade özgürlüğü” konusundaki fikirlerine destek olmak amacıyla uygulamayı indirdikçe, uygulama sıralamalarda yükselmeye başladı.

Pazar istihbarat firması Sensor Tower tarafından yapılan ayrı bir analize göre, Telegram’ın global iOS indirmeleri Pazar günü itibarıyla günlük %4’lük bir artış gördü.

Pazartesi günü, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tutuklamanın “devam eden bir yargı soruşturması” nedeniyle gerçekleştiğini ve kararı yargıçların vereceğini belirtti. “Bu, kesinlikle siyasi bir karar değildir,” dedi.


Yayımlandı

kategorisi