Samsung Galaxy Watch Ultra vs. TicWatch Pro 5 Enduro: Hangisi Wear OS Pil Ömründe Zirveye Çıkıyor?

TicWatch Pro 5 Enduro, yazılım gecikmeleri ve sade tasarımı kabul ederseniz, fiyatının iki katı olan Galaxy Watch Ultra ile birçok açıdan eşleşiyor.

Wear OS saatleri arasında, Samsung Galaxy Watch Ultra ile TicWatch Pro 5 Enduro, en iyi pil ömrü unvanı için kıyasıya bir rekabet içinde. Her iki saat de normal kullanımda birkaç gün dayanabilir veya pil tasarrufu modları ile ömrünü uzatabilir.

Samsung Galaxy Watch Ultra, Mobvoi TicWatch Pro 5 Enduro’ya göre yazılım açısından birçok avantaja sahip. Ancak, Enduro’nun Ultra’ya çok benzer özelliklere ve sensörlere sahip olması, daha hafif olması ve neredeyse yarı fiyatına satılması, onu oldukça makul bir alternatif haline getiriyor.

Galaxy Watch Ultra, bugün en iyi Android saatlerinden biri olarak öne çıkarken, TicWatch Pro 5 Enduro, premium bir akıllı saat olarak ona ciddi bir rakip oluyor. Kararınızı vermenize yardımcı olacak tüm önemli Samsung Galaxy Watch Ultra ve TicWatch Pro 5 Enduro farkları burada.

Samsung Galaxy Watch Ultra vs. TicWatch Pro 5 Enduro: Teknik Özellikler

BaşlıkSamsung Galaxy Watch UltraTicWatch Pro 5 Enduro
Ekran1.5 inç Super AMOLED, 480×480, 3,000 nit1.43 inç (466×466), OLED w/ Ultra düşük güç tüketimli Ekran
RenklerTitanyum Gümüş, Titanyum Gri, Titanyum BeyazObsidyen, Arduvaz
MalzemelerTitanyumÇelik çerçeve, alüminyum kasa
KayışlarMarine, Trail, PeakformFluororubber
İşlemciExynos W1000 (1.6GHz)Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1 (1.7GHz)
RAM ve depolama2GB + 32GB2GB + 32GB
Pil590mAh628mAh
YazılımOne UI 6 Watch (Wear OS 5)Wear OS 3.5
SensörlerSamsung BioActive Sensör (Optik Kalp Hızı + Elektriksel Kalp Sinyali + Biyoelektrik Empedans Analizi), Sıcaklık Sensörü, İvmeölçer, Barometre, Jiroskop, Manyetik Sensör, Işık Sensörüİvmeölçer, Jiroskop, Barometre, Pusula, HD PPG Kalp Hızı Sensörü, SpO2 Sensörü, Cilt Sıcaklık Sensörü, Düşük Gecikmeli Off-Body Sensörü
Boyutlar47.1 x 47.4 x 12.1 mm50.15 x 48 x 11.95 mm
Ağırlık (kayışsız)60.5g44.7g
BağlantıLTE, Bluetooth 5.3, WiFi 2.4/5GHz, NFC, GPS (L1+L5), Glonass, Beidou, GalileoBluetooth 5.2, Wi-Fi: 2.4GHz, NFC, GPS, Beidou, Glonass, Galileo, QZSS
Dayanıklılık5ATM + IP68, MIL-STD-810H, Safir Cam5ATM, MIL-STD-810H, Safir Kristal
Fiyat$649$349

Samsung Galaxy Watch Ultra vs. TicWatch Pro 5 Enduro: Tasarım ve Ekran

Samsung’un tamamen titanyum Ultra kasası şık ve hoş kıvrımlara sahip ancak biraz fazla kalın ve ağır, eğer ağır saatlere alışık değilseniz bu rahatsız edici olabilir. Samsung, kalınlığını 12.1mm olarak iddia etse de, ölçülmeyen sensör çıkıntısını hesaba kattığınızda bu aslında 16mm’ye daha yakındır.

11.95mm kalınlığındaki TicWatch Pro 5 Enduro da özellik sayfasında belirtilenden daha kalın, ancak yaklaşık 1mm daha ince ve 15.8g daha hafif, bu da Mobvoi’nin alüminyum kullanmasından kaynaklanıyor. Samsung, Mobvoi’nin tek kauçuk seçeneğinden daha fazla kayış seçeneği sunuyor.

Estetik bir tercih olsa da, Galaxy Watch Ultra çoğu insana daha şık görünecek, ancak yan taraftan biraz karikatür gibi kalın duruyor. TicWatch Pro 5 Enduro ise diğer fitness saatleriyle uyumlu olarak daha sportif ve günlük bir görünüme sahip.

Her iki saat de MIL-STD-810H sertifikasına sahip. Samsung, Ultra’nın yüksek/düşük sıcaklıklar, yükseklik, nem, daldırma, tuz, sis, toz, titreşim ve düşmelere dayanabileceğini belirtiyor. Mobvoi ise bu koşullar altında ne kadar dayanıklı olduğunu veya sadece düşmelere mi dayanıklı olduğunu belirtmiyor. TicWatch Pro 5 Enduro, 5ATM su koruma derecesine sahipken, Ultra 10ATM’e kadar dayanıyor.

Mobvoi, Enduro’ya ekranı korumak için safir kristal bir lens verdi, bu da onu Gorilla Glass’lı standart TicWatch Pro 5’ten ayıran birkaç iyileştirmeden biri. Bu, Samsung’un saat ekranıyla eşleşen çizilme koruması sağlar.

Her iki saat de yalnızca bir ekran boyutunda gelir, bu da daha iyi pil ömrü ve daha hafif bir tasarım isteyen küçük bilekli insanlar için bir dezavantajdır. Samsung’un AMOLED saat ekranı biraz daha büyük olsa da, inç başına düşen piksel (PPI) sayısı yaklaşık 320 ile aynıdır.

Samsung, parlaklıkta açıkça üstün. Mobvoi, ekran nit değerlerini açıklamıyor, bu yüzden uyarlanabilir parlaklık ile 1.000 nit veya daha az olduğunu varsayıyoruz; Notebook Check, TicWatch Pro 5’te yalnızca 472 nit maksimum parlaklık ölçtü ve Mobvoi’nin sadece safir camı güncellediğini düşünüyoruz. Karşılaştırıldığında, Samsung Watch Ultra’ya 3.000 nit maksimum parlaklık verdi, bu da onu doğrudan güneş ışığında okumayı gerçekten kolaylaştırıyor.

Mobvoi’nin benzersiz ekran özelliği, AMOLED’in üzerinde yer alan Ultra düşük güç tüketimli ekranıdır ve “Essential” moduna geçmek için kullanılabilir. Farklı arka ışık renklerinden seçim yapabilirsiniz, ancak bunun dışında saat yüzü siyah metin, rakamlar ve simgelerle boş bir arka planda gösterilir ve bu, saatin pil ömrünü günlerce hatta haftalarca uzatır.

Samsung’un diğer bir ekran avantajı (bir nevi), kenar boyunca dijital bir çerçeve sunarak, parmağınızı boyunca kaydırarak hızlıca Tiles arasında gezinmenizi sağlar. Birçok kişi Galaxy Watch 6 Classic’teki fiziksel döner çerçeveyi tercih eder, ancak bu çözüm, Ultra’yı daha ağır hale getirmekten kaçınır.

TicWatch 5 Pro Enduro’nun sağ kenarında daha geleneksel bir taç vardır, ancak Mobvoi, onu standart Pro’dan daha az yan kısım ile daha uyumlu hale getirerek “yan kasa ile daha az uyumlu ve kaydırması daha kolay” olduğunu belirtiyor. Ayrıca ikinci bir yan düğme de vardır.

Galaxy Watch 7’nin iki düğmeli düzenine kıyasla, Galaxy Watch Ultra’nın, antrenmanı duraklatmak veya yeniden başlatmak ya da bir acil durum sirenini tetiklemek gibi kısayolları etkinleştiren üçüncü, turuncu bir Hızlı Düğmesi bulunur ve oldukça zarif görünür. Tek hayal kırıklığımız, Samsung’un bu düğmeyi dijital çerçeveye alternatif bir taç haline getirmemesi, böylece antrenmanlar sırasında daha kolay kontroller sağlamamasıdır.

Samsung Galaxy Watch Ultra vs. TicWatch Pro 5 Enduro: Donanım, Sensörler ve Pil Ömrü

Her iki saat de 2GB RAM ve 32GB depolama alanına sahip ancak farklı CPU’lara dayanıyor. Mobvoi, Pixel Watch 3’te kullanılan aynı Snapdragon W5 çipini, dört Arm Cortex-A53 çekirdeğiyle 1.7GHz hızında çalıştırıyor ve arka plan görevleri için 22nm bir yardımcı işlemci (250MHz) kullanıyor. Samsung ise kendi geliştirdiği Exynos W1000 CPU’yu bir Cortex-A78 (1.6GHz) ve dört Cortex-A55 (1.5GHz) ile donatmıştır.

Başka bir deyişle, Samsung’un yeni çipi biraz daha yüksek hızda çalışmasa da, hızlı görevler için yardımcı olan ekstra bir yüksek performanslı çekirdeğe sahip. Bu nedenle, her iki saat de görevleri hızlı bir şekilde yerine getiriyor ve uygulamaları hızlı bir şekilde yüklüyor.

Samsung, saatine Mobvoi’den daha iyi bağlantı seçenekleri ekledi: Ultra, LTE, Wi-Fi 5GHz ve Bluetooth 5.3’ü desteklerken, Enduro hücresel seçeneğe sahip değildir, varsayılan olarak Wi-Fi 2.4GHz’yi kullanır ve Bluetooth 5.2’ye sahiptir.

Sağlık ve fitness sensörleri açısından, her ikisi de kol hareketlerini izlemek için bir ivmeölçer ve jiroskop, izleme ve navigasyon için GPS ve pusula, yükseklik verileri için bir barometre, sürekli kalp atış hızı verileri ve gece boyunca kan oksijen ve cilt sıcaklığı verilerini paylaşır.

Yalnızca Galaxy Watch Ultra, çift bantlı GPS izlemeye sahiptir, bu da bir çift bantlı Garmin saatle yapılan fitness testlerinde ve bir kalp atış hızı bandı ile yapılan kalp atış hızı verilerinde iyi performans gösterdi.

TicWatch Pro 5 Enduro, ciddi bir fitness odaklıdır. Detaylı TicHealth uygulaması, abonelik gerektirmeden antrenman ilerlemenizi takip etmenizi sağlar, ancak Samsung Health kadar popüler değildir. Tek eksiklik olarak, çift bantlı GPS’inin olmaması dileğimizdir.

Her iki saat de düzensiz kalp ritmi uyarılarına sahiptir, ancak yalnızca Samsung’un aktif bir EKG sensörü, olası sorunların daha net doğrulanmasını sağlar. Samsung, vücut yağ ve kas oranlarınızı hesaplamak için bir vücut kompozisyon sensörü (BIA) sunar, ancak akıllı tartı verileriyle karşılaştırıldığında oldukça hatalı olduğunu gördük. Ne yazık ki, AFib verilerinize erişmek için bir Samsung telefona ihtiyacınız olacak, bu da Samsung’un sinir bozucu bir seçimi.

Elbette büyük soru, pil ömrüdür. TicWatch Pro 5 Enduro, 38mAh ekstra kapasiteye, biraz daha küçük bir ekrana ve teorik olarak daha uzun süre dayanmasına yardımcı olan daha sönük bir arka aydınlatmaya sahiptir.

Her şirketin özellik sayfalarına göre, TicWatch Pro 5 Enduro, standart Akıllı modda 90 saat veya ikincil ekranla Essential modunda tam 45 gün dayanırken; Galaxy Watch Ultra, her zaman açık ekran (AOD) açıkken 60 saat, Güç Tasarrufu modunda 100 saat veya çift bantlı GPS ile 16 saat dayanır.

Uygulamada, TicWatch Pro 5 Enduro incelemecimiz, onu “durmaksızın çalışan Energizer tavşanı” olarak nitelendirdi ve şarj başına birkaç gün boyunca düzenli olarak dayanmasından övgüyle bahsetti. Galaxy Watch Ultra, başlangıçta güç tüketimi sorunları yaşadı, ancak lansman sonrası güncellemelerle çok daha verimli hale geldi. Gerçekten de 60 saatlik AOD tahminini aşarken, dayanıklılık açısından Enduro’yu tam olarak yakalayamaz.

Samsung Galaxy Watch Ultra vs. TicWatch Pro 5 Enduro: Yazılım

Galaxy Watch Ultra, Wear OS 5 ile piyasaya sürüldü ve dört büyük işletim sistemi güncellemesi ile dört yıl boyunca güvenlik güncellemeleri alacak. Google ve Samsung, yıllık sürümler için iş birliği yapıyor, bu nedenle Samsung her zaman yeni yazılımı ilk alan marka oluyor ve Samsung saatleri, varsayılan işlevler için Google veya Samsung uygulamaları arasında seçim yapmanıza olanak tanıyor.

TicWatch Pro 5 Enduro, Wear OS 3.5 ile piyasaya sürüldü. Pro 5 serisi, Nisan 2024’te bir iç Wear OS 4 beta testine başlamış olsa da, henüz resmi bir sürüm görmedik. Wear OS 4, telefonlar arasında veri yedeklemelerini ve aktarımlarını iyileştiriyor, Gmail ve Takvim uygulamalarını ekliyor ve (en önemlisi) Google Asistan desteği getiriyor. Şu anda, TicWatches sadece Alexa’yı asistan olarak kullanabiliyor.

Mobvoi’nin Wear OS 4’ü uygulama süresi ne kadar uzun sürerse sürsün, şirketin yazılım konusunda asla Samsung ve Google’a yetişemeyeceği açık. İncelemecimiz bu konuyu özellikle eleştirerek, Mobvoi’nin yazılım gecikmelerini çözmeden yeni bir saat sürümü çıkarmasını beklemediğini belirtti.

Samsung Galaxy Watch Ultra vs. TicWatch Pro 5 Enduro: Hangisini Satın Almalısınız?

Galaxy Watch Ultra, yazılım, pil ömrü, dayanıklılık ve geleceğe yönelik işlemcisi açısından uzun ömürlü bir akıllı saattir. Bu, yüksek fiyat etiketini haklı çıkarmak için yeterli olabilir, özellikle de fiyatı düşürmek için iyi bir takas anlaşması bulabilirsiniz.

Yine de, TicWatch Pro 5 Enduro yüzlerce dolar daha az maliyetli ve genellikle indirimli bulunabiliyor, aynı zamanda karşılaştırılabilir performans, pil ömrü ve ekran kalitesi sunuyor, hafif tasarımı ve düşük enerji tüketimli çift ekran ve taç kontrollerinin avantajı var. Yazılım sorunları olmasa, Enduro kolayca önerilebilecek bir saat olurdu.

Bu sorunlar göz önüne alındığında, Wear OS 4’ün zaman çizelgesi veya gelecekteki güncellemeler konusunda herhangi bir garanti olmadan Enduro’yu satın almayı önermek zor. Keskin zekalar ve sesli asistan komutları için bir Wear OS saatine mi ihtiyacınız var, yoksa bildirimler ve tonlarca sağlık verisiyle yetinmeye mi razısınız, buna karar vermeniz gerekiyor.


Yayımlandı

kategorisi