OLED Oyun Monitörü Almayın Pranız Boşa Gitmesin!

OLED monitörlerin para kaybı olduğu iddiası oldukça şaşırtıcı gelebilir, özellikle de en iyi oyun monitörleri listesinde birçok OLED seçeneği öneren biri olarak. OLED oyun monitörlerini ve sunduğu deneyimi sevdiğimi yanlış anlamayın. Ancak, çoğu oyuncu için bu monitörler şu anda haklı çıkarması zor olacak kadar pahalı.

LG UltraGear OLED 27’nin piyasaya sürülmesinden bu yana, en yeni ve en iyi panel teknolojisine sahip birçok yeni oyun monitörü piyasaya çıktı. Her yeni sürüm, sınırları biraz daha zorladı. OLED oyun monitörlerinin piyasaya çıkmasından birkaç yıl geçmiş olsa da, bu ekran teknolojisi hâlâ erken benimseyenler aşamasında.

Paranız boşa gidiyor
Samsung Odyssey OLED G9 üzerinde Kena Bridge of Spirits oynanırken.
Jacob Roach / Digital Trends
Alienware 34 QD-OLED’in 3423DWF versiyonu, 1.100 dolardan piyasaya sürüldü. Şu anda yazarken bu monitörü 750 dolara bulabilirsiniz ve sadece bir hafta önce 600 dolara rastladım. Bu fiyatlar, bazı arka sokak anlaşmaları değil. Bunlar, hâlâ monitörü satın alabileceğiniz Dell’in web sitesinde yer alan fiyatlar. Alienware 34 QD-OLED şu anda iki yaşında olabilir, ancak bu tek örnek değil. Samsung’un kendi Odyssey OLED G8’i 1.200 dolardan 800 dolara düştü ve LG’nin rekabetçi 34 inç OLED’i de 1.300 dolardan çıkış yaptıktan sonra 800 dolara indi.

OLED oyun monitörlerinde fiyatların düşmesi iki yıl almıyor. Odyssey OLED G9 gibi bazı durumlarda bu birkaç hafta içinde gerçekleşiyor. Ürünler yaşlandıkça fiyatlar her zaman düşer, ancak burada tamamen satın alma kararını değiştiren fiyat düşüşlerinden bahsediyoruz. 400, 500 hatta 700 doların üzerinde fiyat düşüşlerinden söz ediyoruz. İki yıl önce ödediğiniz fiyatın karşılığında iki Alienware 34 QD-OLED satın alabilirsiniz ve unutmayın, Alienware 34 QD-OLED hâlâ satın alabileceğiniz en iyi oyun monitörlerinden biri.

Bu tür agresif fiyat düşüşleri, hızla hareket eden bir pazarı gösterir. İki yıl önce, Alienware 34 QD-OLED’in 1.400 dolara piyasaya çıkmasıyla Vahşi Batı gibiydi. Geçen yıl, UltraGear OLED 27, 1440p çözünürlük ve 240Hz yenileme hızına sahip 27 inç bir ekran için 1.000 doların uygun fiyat olduğunu sabitledi. Ve bu yıl, MSI MPG 321URX gibi monitörler, 32 inç, 4K OLED monitörleri ilk kez 1.000 doların altına getirdi.

MSI MPG 321URX üzerinde Alan Wake 2 oynanırken.
Jacob Roach / Digital Trends
Son birkaç yıl içinde çok sayıda yeni OLED oyun monitörü gördük ve bunun iyi bir nedeni var. LG, Samsung, Asus, Gigabyte, MSI ve diğer birçok marka yeni trendden faydalanmaya çalışıyor. Bu, bitmek bilmeyen yeni modeller akışını ve markaların birbirleriyle rekabet edip eski modelleri en yeni ve en iyileri için rafları temizlemek için indirimler yapmasını sağlıyor.

OLED oyun monitörlerinin bütçe seçeneği haline geleceğini sanmıyorum. OLED’in sunduğu şeylerin yerini alacak bir ekran teknolojisi olmadığı sürece, bu, premium oyun monitörleri için tercih edilen panel türü olarak kalacaktır. Ancak fiyat tabanına henüz ulaşmadığımız açık. Hâlâ sadece birkaç ay beklemenin yeni bir OLED monitörde yüzlerce dolar tasarruf anlamına gelebileceği bir dönemdeyiz.

Bu tür kısa sürede büyük fiyat düşüşleri göz önüne alındığında, yeni bir OLED monitör satın almanın şu an için para kaybı olduğunu söylemek güvenli. Zamanla durum oturacak, ancak şu anda her yeni OLED oyun monitörüyle ilk kapıdan giren olmanın bedelini fazlasıyla ödüyorsunuz.

Monitörler hızla değişiyor
PlayStation 5’in yanında duran Sony InZone M9.
Jacob Roach / Digital Trends
Monitör dünyası yeni OLED seçeneklerine hayran kalırken, monitör endüstrisi boş durmadı. Özellikle, fiyatları aşağı çeken mini-LED monitörlerin artışını gördük. Birkaç yıl önce, mini-LED oyun için hedef noktaydı ve çoğu ekran 1.000 doların üzerinde geliyordu. Şimdi, premium bir mini-LED ekranı yaklaşık 500 dolara, bazılarını ise sadece 300 dolara bulabilirsiniz.

Mini-LED’in ne kadar ilerlediğini en iyi gösteren örnek Sony InZone M9’dur. Bu monitör şu anda yaklaşık iki yaşında, ancak piyasaya sürüldüğünde şok ediciydi. 900 dolara 96 tam dizi yerel karartma bölgesine sahipti ve 1.000 doların altında yerel karartma ile bir HDR görüntüyü işleyebilen bir monitörün ilk örneğiydi. Bugünün standartlarına göre, InZone M9 çılgın görünüyor. Çok daha fazla karartma bölgesine sahip mini-LED monitörleri yarı fiyatına alabilirsiniz.

Örneğin, 165Hz yenileme hızına sahip 27 inç 1440p bir ekran ve 576 yerel karartma bölgesi sunar. Bu monitöre 430 dolar harcayacaksınız. Daha premium bir şey arıyorsanız, KTC aynı sayıda bölgeye sahip 4K mini-LED bir ekran sunuyor. Ve sıkı bir bütçeniz varsa, 1440p’yi sadece 280 dolara bulabilirsiniz.

Hâlâ premium mini-LED monitörler var, ancak son birkaç yılda 1.000’den az karartma bölgesine sahip seçeneklerin fiyatları büyük ölçüde düştü. Mini-LED arka ışığı olmayan ve yerel karartma erişimi olmayan standart bir IPS veya VA monitörle karşılaştırıldığında, biraz fazla para harcayarak görüntü kalitesinde büyük bir yükseltme elde edebilirsiniz. OLED ile karşılaştırıldığında ise, eski OLED ekranlar üzerindeki fiyat düşüşlerini karşılaştırsanız bile yüzlerce dolar tasarruf ediyorsunuz.

Cooler Master GP27Q monitöründe Forza Horizon 5 oynanırken.
Jacob Roach / Digital Trends
Mini-LED’in görüntü kalitesi konusunda OLED ile eşleşebileceğini iddia etmeyeceğim. Eşleşemez ve mini-LED’in blooming gibi kendi sorunları da var. OLED ayrıca mini-LED ekranlara kıyasla çok daha düşük tepki sürelerine sahiptir, bu da özellikle yüksek yenileme hızlarında daha iyi hareket netliği sağlar. Ancak fiyat farkını göz önüne aldığınızda, mini-LED hâlâ bir yere sahiptir.

OLED oyun monitörlerinin hızla gelişen fiyatları göz önüne alındığında, mini-LED’in daha da bir yeri vardır. Mini-LED birkaç yıldır piyasada olduğundan, üreticiler fiyatları düşürürken kısa bir süre önce premium olarak kabul edilen görüntü kalitesini sunmaya devam ediyorlar. Mini-LED ekranlar OLED ile eşleşemeyebilir, ancak birkaç yıl önce sahip olduğumuz oyun monitörlerine kıyasla büyük bir gelişme sağlıyorlar.

Zil eğrisi
Cooler Master GP27Q monitöründe Cyberpunk 2077 oynanırken.
Jacob Roach / Digital Trends
Yeni teknolojiyle birlikte, benimseme eğrisi denen bir şey vardır. Erken benimseyenler en fazla parayı harcar ve en çok sorunla karşılaşırken, geç kalanlar bir pazarlık yapabilir ama yükselen yeni teknolojiyi kaçırabilir. Ortada olmak istersiniz. Fiyatların haklı çıkacak kadar düşük olduğu, çoğu sorunun çözüldüğü ve hâlâ yeni teknolojiden keyif alacak bolca zamanınızın olduğu bir zamanda satın almak istersiniz.

OLED kesinlikle yükselişte. Ana akım benimseme çağına doğru ilerleyen bir teknoloji, ancak henüz o noktaya ulaşmadı. Diğer yandan mini-LED, bu noktaya ulaştı. Harcayacak fazla paranız varsa, OLED şu anda satın alabileceğiniz en iyi oyun deneyimidir. Bu konuda şüphe yok. Ancak bilin ki, birkaç ay içinde kesinlikle daha ucuz olacak bir monitör için erken ödeme yaparak biraz para harcıyorsunuz.


Yayımlandı

kategorisi