Neden Telefonlarda Ses Tekerleği Yok?

Öne Çıkanlar

  • Ses tekerlekleri, sezgisel ve kullanışlı tasarımlarıyla diğer cihazlarda popülerdir, hassas ve erişilebilir kontrol sağlar.
  • Akıllı telefonlar, tasarım kısıtlamaları, suya dayanıklılık zorlukları ve yanlışlıkla yapılan ayarlamalar gibi nedenlerle ses tekerleklerinden yoksundur.
  • Akıllı telefonlarda dokunmatik kontroller, ses tekerleklerinin sağladığı hassasiyeti aşabilecek şekilde ayrıntılı ses ayarları sunabilir.

Son olarak, telefonunuzdaki ses düğmelerini kullanarak mükemmel sesi bulmakta zorlandığınız zamanı düşünün. Düğmelerin yerini yadsımasak da, sesi ayarlamak için tekerlekleri döndürmenin getirdiği tatmin edici his inkâr edilemez. Peki, neden akıllı telefonlarda ses tekerlekleri yok?

Birçok Cihazda Ses Tekerlekleri Var

Ses tekerlekleri ve düğmeleri, sesle ilişkili olup olmadığına bakılmaksızın donanımlarda giderek daha yaygın hale geliyor. Bilgisayar klavyelerinden kulaklıklara, akıllı ev cihazlarına kadar birçok cihaz düğmeleri benimsemeye başlıyor. Popülerliklerinin nedeni basit: Ses seviyelerini kontrol etmek için hızlı ve sezgisel bir yol sunuyorlar, düğmelere basmaya veya menülerde gezinmeye gerek kalmadan.

İlginçtir ki, ses tekerlekleri modern bir icat değil. Onlarca yıldır varlar. Eski radyolar, araba stereo sistemleri ve erken dönem ses sistemleri, sesi ayarlamak ve diğer amaçlar için bir düğme ile birlikte gelirlerdi. Tasarım, pratikliği nedeniyle devam etti.

Birçok cihazda yaygın olmalarına rağmen, ses tekerlekleri akıllı telefonlarda büyük ölçüde eksik. Bu da önemli bir soruyu gündeme getiriyor. Başkalarının bu özelliği bu kadar kolay benimsediği bir zamanda, telefon üreticilerini bu özellikten alıkoyan nedir?

Ses Tekerleğine Sahip Olmak Sezgiseldir

Nasıl bakarsanız bakın, bir tekerlek mekanizması düğmelere basmaktan veya basılı tutmaktan daha kullanışlı ve kullanıcı dostudur. Bir tekerleği döndürmenin basitliği, benim için çekici bir seçenek haline getiriyor.

Bir ses tekerleği, pürüzsüz, sürekli kontrol sağlar. Tek bir hareketle sesi hızla ayarlayabilirsiniz, bu da aynı düğmeye birden fazla kez basmaktan daha idealdir. Elbette, ses düğmesini basılı tutabilirsiniz, ancak bu, doğru sesi elde etmede daha az hassastır. Ayrıca, ses düğmeleri, sesi kontrol etmede size çok fazla hassasiyet sunmaz.

Birçok Android telefonda, özellikle Samsung’da, düğmeleri kullanarak değiştirilebilen yalnızca 15 ses seviyesi vardır. Bazen, iki ardışık seviye arasındaki fark çok fazladır. Videoları izlerken 7. seviyedeki sesin çok düşük ve 8. seviyedeki sesin çok yüksek olduğunu sıklıkla hissediyorum. Bir ses tekerleği ile, hassasiyet konusunda bir sorun olmamalıdır. Farklı ses seviyeleri arasındaki boşluklar daha hassas bir şekilde ayarlanabilir.

Peki, Neden Telefonlarda Yok?

Ses tekerleklerinin birçok nedenle geleneksel düğmelere göre üstünlüğü olsa da, bu durum telefonlarda göründüğü kadar basit değildir. Kullanıcılar ve üreticiler için birçok zorluk da beraberinde gelir.

Tasarım ve Ergonomi Kısıtlamaları

Muhtemelen ses tekerleklerini akıllı telefonlara entegre etmenin en büyük engeli tasarım kararlarıdır. Modern akıllı telefonlar, her milimetrenin incelik ve taşınabilirlik için optimize edildiği şık, minimalist tasarımlarla ilgilidir. Düğmeler fazla yer kaplamaz. Ancak tam bir daire şeklindeki tekerlek, önemli miktarda iç mekan alanı kaplayacaktır. Ayrıca, şirketlerin düğme adasını nasıl tasarlamak istedikleri konusunda plan yapmaları gerekecek, bu da dış alanı da etkileyecektir.

Ergonomik olarak, ses tekerleğini yerleştirmek için doğru noktayı bulmak biraz zor. CMF ilk kez Phone 1’i tanıttığında, herkes resimdeki düğmenin ses ve diğer amaçlar için olacağını düşündü. Oraya yerleştirilmesi, ses düğmeleri ile aynı yere yerleştirmekten daha iyi gibi görünüyor. Ancak, bir kullanıcı olarak, kas hafızanızı yeniden eğitmeniz gerekecek.

Su ve Toz Koruması

Ses tekerleklerinin getirdiği bir diğer yeni zorluk, suya ve toza karşı daha savunmasız olmalarıdır. Fare tekerleğinin bulunduğu yere yakından bakarsanız, odanın açık boşluklara sahip olduğunu görürsünüz. Sonuç? İçeride toz birikir.

Bir fare veya diğer çevre birimleri için bu büyük bir sorun olmayabilir. Ancak bir telefon için, iç odalara giren herhangi bir toz veya su, büyük bir sorun olabilir. Bir bilgisayar faresine benzer bir tasarıma sahip bir ses tekerleği, böyle felaketlere davetiye çıkarır.

Yanlışlıkla Ayarlamalar

Bir ses tekerleğine sahip olmanın amacı, bir ses düğmesi kadar zor olmayacağı için kolayca çevrilebilmesidir. Ancak, bir sorun var: Yanlışlıkla çevirmeler olacak! Özellikle telefon cebinizdeyken. Cebimden çıkardığımda telefonumda yanlışlıkla dokunmalar görmek sıklıkla karşılaştığım bir durum. Yanlışlıkla sesin artması, bir düğme ile yaygın hale gelecektir.

Ancak, bazı yazılım uygulamaları ile durum daha iyi hale getirilebilir. Örneğin, düğme yalnızca telefon ekranı açık olduğunda çalışacaktır. Bu, telefon cebinizdeyken yanlışlıkla yapılan ayarlamaların önüne geçer. Ancak bu aynı zamanda her ses seviyesini biraz bile değiştirmek istediğinizde telefonu açmanız gerektiği anlamına gelir.

Dokunmatik Kontroller Tekerleklerden Daha Ayrıntılı Olabilir

Ses kontrolleri, akıllı telefonlarda ikili bir seçenek olmak zorunda değildir (düğmeler veya tekerlekler). Dokunmatik kontrolleri de düşünebilirsiniz. Ses düğmesine bastığınızda, ses merkezi görünmelidir. Ardından, ses seviyesini istediğiniz gibi ayarlamak için parmağınızı kullanabilirsiniz.

Bu, telefonunuzun sesini kontrol etmenin en iyi yolu olabilir, hatta düğmelere sahip olmaktan bile daha iyidir. Eğer tek önemli olan kolaylıksa, normdan sapmaya gerek yoktur ve bir telefon üzerinde bir ses tekerleği koymaya gerek yoktur. Dokunmatik kontroller yeterlidir. Ayrıca, daha gelişmiş kontroller istiyorsanız, birçok uygulama bunu sağlamaktadır.

Ses Tekerlekleri Bir Gün Telefonlara Gelebilir

Ses tekerleklerinin akıllı telefonlarda olma fikri, potansiyel zorluklara rağmen o kadar da uzak bir düşünce değil. Birçok tüketiciye getirebileceği kolaylığı hayal etmemek zor. Teknoloji sürekli gelişiyor, kim bilir? Belki bir gün telefon üreticileri bu sınırlamaların üstesinden gelmenin bir yolunu bulur ve ses tekerleklerinin basitliğini ceplerimize getirir.


Yayımlandı

kategorisi