Edge Yeni RAM Sınırlama Özelliği Mükemmel

Microsoft’un Windows 11’de Edge Tarayıcısı İçin Yeni RAM Sınırlama Özelliği, Beni Google Chrome’dan Vazgeçirebilir

Microsoft, Edge web tarayıcısının kullandığı RAM miktarını sınırlamanın yeni bir yolunu test ediyor ve bu, pazar lideri Google Chrome’dan insanları uzaklaştırabilir.

Web siteleri giderek daha karmaşık hale geldikçe (ve reklamlarla doldukça), masaüstü bilgisayarınızda veya dizüstü bilgisayarınızda daha fazla sistem belleği kullanırlar. Eğer genellikle birden fazla sekmeyi aynı anda açık tutuyor ve birkaç tarayıcı uzantısı yüklüyorsanız, web tarayıcınızın kullandığı RAM miktarı hızla artabilir ve bu da PC’nizin yavaşlamasına ve dizüstü bilgisayarınızın pilinin daha hızlı tükenmesine neden olabilir.

Chrome, RAM kullanımı konusunda kötü bir üne sahiptir, ancak Google bu sorunu çözmek için bazı özellikler ekledi. Bu nedenle Microsoft, daha fazla kullanıcıyı Edge’e geçmeye ikna etmek için bir fırsat görüyor. Edge, Chrome ile aynı Chromium teknolojisini kullanıyor olmasına ve Windows 10 ve Windows 11’e varsayılan olarak yüklü gelme avantajına sahip olmasına rağmen, Microsoft’un web tarayıcısı Chrome’un ezici pazar payını kırmakta zorlandı.

Bu nedenle, Edge’in Chrome’a karşı sunabileceği her türlü avantaj memnuniyetle karşılanacaktır. Edge, kullanıcılarına RAM kullanımını yönetme imkanı sunsa da, Windows Latest’in bildirdiğine göre, ‘Canary’ olarak bilinen yeni bir erken sürümde kullanıcıların RAM sınırlarını ayarlama şeklini değiştiren bazı ince ayarlar yapılmış.

Mevcut kaydırıcı yerine, aşağıdaki seçenekleri sunan bir açılır menü eklenmiş:

  • Sınırsız
  • Minimum (8GB)
  • Orta (6GB)
  • Agresif (4GB)
  • En Agresif (2GB)

Kullanıcı Dostu Seçenekler
Bu yeni açılır liste, mevcut kaydırıcının sunduğu ayrıntılı kontrol seviyesini sağlamasa da, tarayıcı üzerinde limitler koymak için daha uygun ve kullanıcı dostu bir yol sunuyor, özellikle de Edge’e ne kadar bellek ayırmaları gerektiğini bilmeyenler için.

Bir şey not etmek gerekirse, Microsoft “En Agresif” olarak adlandırdığı 2GB sınırında şaka yapmıyor. Bu mod, RAM miktarı sınırlı olan eski bir makine kullanıyorsanız işe yarayabilir, ancak modern bir PC’niz varsa 8GB veya 16GB RAM’e sahipseniz bu seçeneği tercih etmekten kaçınmanızı öneririm, çünkü 2GB sınırı aynı anda açık tutabileceğiniz sekme sayısını azaltacak ve tarayıcı performansını olumsuz etkileyebilir.

Edge’in RAM kullanımını 4GB veya 6GB ile sınırlamak, iyi sonuçlar verebilir ve PC’nizin belleğini diğer uygulamalar için serbest bırakabilir, bu da performanslarını artırabilir.

RAM limitini yalnızca PC oyunları oynarken devreye girecek şekilde ayarlama seçeneği de güzel bir dokunuş. Bu, oyun deneyiminizi tamamen dönüştürmez, ancak işleri biraz daha pürüzsüz hale getirebilir. Windows Latest, Microsoft’un Edge’i Windows 11’in Enerji Tasarrufu aracıyla entegre etmenin yollarını araştırdığını da iddia ediyor.

Yıllardır Edge kullanmamakta inat ediyorum, ancak bu tür özelliklerin eklenmesi beni nihayet Chrome’dan vazgeçmeye itebilir. Genellikle çok sayıda sekmeyle internette dolaşıyorum ve çoğu zaman bol miktarda RAM’e sahip masaüstü bilgisayarlar kullanıyorum, ancak Chrome’un hala ne kadar çok bellek kullandığını sevmiyorum. Ayrıca, 32GB DDR5 RAM’e sahip oyun PC’mden 8GB daha yavaş RAM’e sahip bir iş dizüstü bilgisayarına geçtiğimde, sekme sever tarama alışkanlıklarım sorunlara yol açmaya başlıyor.

Edge kullanmak, dizüstü bilgisayarımın daha iyi performans göstermesini ve pilinin daha uzun süre dayanmasını sağlarsa, bu tarayıcıyı sadece Chrome’u indirmek için kullanmamış olabilirim. Microsoft’un Windows 11’de Edge’i bana dayatma girişimlerini hala sevmiyorum, ancak çevrimiçi yaşamımı gerçekten iyileştiren özellikler eklemek, beni tarayıcı değiştirmeye ikna etmek için ağır el uygulamaları içeren açılır pencerelerden çok daha etkili olacaktır.


Yayımlandı

kategorisi