Amazon, AI robotik girişimi Covariant’ın kurucularını işe aldı

Amazon, Cuma akşamı yaptığı açıklamada, Covariant’ın kurucuları Pieter Abbeel, Peter Chen ve Rocky Duan’ı, startup’ın çalışanlarının yaklaşık dörtte biriyle birlikte işe aldığını duyurdu. Ayrıca, Covariant’ın robotik temel modellerini kullanmak için de münhasır olmayan bir lisans imzaladı.

Bu yılın başlarında, Chen TechCrunch’a verdiği demeçte, Covariant’ın “robot dili için büyük bir dil modeli” geliştirdiğini belirtmişti. Başka bir deyişle, şirket, robotlar için AI modelleri oluşturuyor ve bu modellerin başlangıçtaki odak noktası, depo görevlerini yerine getiren robotik kollar olacak.

Amazon Fulfillment Technologies & Robotics Başkan Yardımcısı Joseph Quinlivan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “En zeki zihinlerle, temel araştırmaları ilerletecek, zengin uzmanlığımızı birleştirerek, AI ve robotların operasyonel çalışanlarımıza yardımcı olabileceği yeni yolları keşfedeceğiz,” dedi. “Covariant’ın AI teknolojisini mevcut robot filomuza entegre etmek, onların performansını artıracak ve müşterilerimize gerçek dünya değeri yaratacaktır.”

Bu anlaşma, Amazon’un Haziran ayında AI startup’ı Adept’in kurucularını işe almasına benzer bir durumu andırıyor. Bu tür anlaşmalar, Amazon’a yeni yetenek ve teknolojiye erişim sağlarken, mevcut bir startup’ı tamamen satın almak zorunda kalmıyor.

O dönemde, The Verge bu yaklaşımı, teknoloji devlerinin antitröst incelemeleriyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde, satın alma işlemlerini gizlemek için işe alım ve lisans anlaşmalarını kullandıkları “tersine acquihire” olarak tanımlamıştı.

Öte yandan, Covariant, Ted Stinson ve Tianhao Zhang’ın liderliğinde faaliyet göstermeye devam edeceğini duyurdu. Stinson, şirketin eski COO’su olarak görev yaparken, artık CEO rolüne geçiş yaptı. Şirket, “Covariant Brain’i geniş bir küresel endüstri yelpazesinde, giyim, sağlık ve güzellik, bakkaliye ve ilaç dahil olmak üzere, üretim ortamlarına taşımaya kararlıyız” şeklinde ekledi.


Yayımlandı

kategorisi