Fotoğrafçıyım iPhone 16 Pro’ya Geçiş Yapma Nedenlerim

Neden iPhone 16 Pro’ya Geçiş Yapmayı Düşünüyorum? İşte 5 Sebep

Akıllı telefon kameraları son iki yılda yapay zeka trendleriyle gölgelenmiş olabilir, ancak hala yükseltme yapmanın en büyük nedenlerinden biri olmaya devam ediyorlar. TechRadar’ın eski kamera editörü olarak, özellikle iPhone 16 Pro beni oldukça heyecanlandırıyor.

Bu heyecanımın bir kısmı, günlük kullandığım telefonun artık klasik araba statüsüne ulaşmış bir iPhone 11 Pro olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ancak son zamanlarda, Fujifilm X-T5 yerine daha küçük ve taşınabilir bir şeyle çekim yapmanın cazibesine kapıldım. Ricoh GR IIIx yerine gözüm, iPhone 16 Pro’ya takıldı.

iPhone 16 Pro’nun Eylül ayında piyasaya sürülmeden önce hala söylenti aşamasında olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak bu yılki spekülasyonları yakından takip ettikten sonra, iPhone 16 Pro’nun benim Fujifilm X serisi gövde ve lenslerime mükemmel bir cep kamerası tamamlayıcısı olabileceğini düşünüyorum.

Peki, neden bu yıl iPhone 16 Pro’ya geçiş yapmayı düşünüyorum? İşte en son söylentilere dayanan, beni bu yıl yükseltme yapmaya ikna eden beş fotoğrafçılık nedeni…

1. Apple’ın En İyi Ultra Geniş Kamerası

Söylenti: iPhone 16 Pro ve Pro Max’e 48MP Ultra Geniş Kamera Geliyor

Bu, söylentiler doğruysa, benim için en heyecan verici iPhone 16 Pro kamera yükseltmesi olabilir. Saygın teknoloji analisti Jeff Pu’ya göre, Apple’ın her iki iPhone 16 Pro modeline de yeni bir 48MP ultra geniş kamera eklemeyi planladığı söyleniyor ve bu özelliğin Pro Max modeline özel olmayacağı belirtiliyor.

Bu, oldukça büyük bir gelişme olurdu. iPhone’un ultra geniş kamerası, geleneksel olarak en zayıf halkası olmuştur. iPhone 11 Pro’mda Apple’ın ilk ultra geniş kamerası bulunuyor ve bu kamera, f/2.4 diyafram açıklığı ve sabit odaklı lensi nedeniyle oldukça sıradan. Sonraki nesillerde bu kamera iyileştirildi, ancak iPhone 15 Pro hala sadece 12MP sensör ve f/2.2 diyafram açıklığına sahip.

Yeni bir 48MP sensörün avantajı, iPhone 16 Pro’nun ultra geniş kamerasının, ana kamerada kullanılan piksel birleştirme tekniği ile zorlu ışık koşullarında görüntü kalitesini artırabilmesi olabilir. Eğer 24MP dosyalar (12MP ve 48MP görüntülerin bir kombinasyonu ile) üretebilirse, ultra geniş kamera çok daha kullanışlı bir seçenek haline gelebilir.

2. Olgunlaşmış 5x Telefoto Kamera

Söylenti: iPhone 16 Pro, 15 Pro Max’ten 5x Telefoto Kamerayı Miras Alıyor

Geçen yıl, iPhone 15 Pro Max’in yeni 5x telefoto lensinin cazibesine kapılmamaya karar verdim, çünkü altın kuralım şuydu: Her zaman yeni bir özelliğin ikinci nesil olgunluğa ulaşmasını bekleyin.

Tamam, ayrıca 6.7 inçlik bir akıllı telefonu taşımak istemediğim için de olabilir, çünkü Apple, tetraprism teknolojisini sadece Max modeline özel yapmıştı. Ancak bu yıl, iPhone 16 Pro kamera söylentilerine göre 6.3 inçlik iPhone 16 Pro’nun, büyük kardeşiyle aynı 120mm eşdeğer kamerayı alması muhtemel görünüyor.

3. Söylentilere Göre ‘Capture’ Düğmesi

Söylenti: Apple, Tüm iPhone 16 Serisine Yeni Bir ‘Capture’ Düğmesi Getiriyor

Akıllı telefon kameraları ile ilgili en büyük sorunlarımdan biri ergonomileridir – en iyi aynasız kameralar kadar eğlenceli değiller. Ancak son söylentiler, Apple’ın tüm iPhone 16 serisine fotoğraf ve video çekmeye odaklanan yeni bir Capture düğmesi getirmeyi planladığını öne sürüyor.

Bu yeni düğmenin kapasitif mi yoksa mekanik mi olacağına dair karışık raporlar var, ancak hepsi, odak ve pozlamayı kilitlemenize, ardından bir çekim yapmanıza olanak tanıyan iki aşamalı bir işlevi olacağı konusunda hemfikir. The Information’dan bir rapor, bu düğmenin yüzeyi üzerinde kaydırarak sahnenizin zoom yapmanıza da olanak tanıyabileceğini öne sürüyor.

4. Yapay Zeka Fotoğrafçılığına Geleceğe Yönelik Hazırlık

Söylenti: iPhone 16 Pro ve Pro Max, Apple Intelligence Özellikleri için Yeni A18 Pro Çipini Alıyor

Genellikle Lightroom Classic veya iOS’taki Lightroom uygulamasıyla fotoğrafları düzenliyorum ve ikincisi, Google’ın ‘Magic Eraser’ aracının eşdeğerini Mayıs ayında aldı. Ancak Apple şimdi Clean Up gibi araçlarla AI destekli fotoğraf düzenleme oyununa giriyor ve bir sonraki iPhone’umu bu tür iOS yeniliklerine hazırlıklı hale getirmek istiyorum – ve iPhone 16 Pro’nun bu konuda geleceğe yönelik daha hazırlıklı olacağını düşünüyorum.

5. Yeni Kamera Lens Kaplaması

Söylenti: iPhone 16 Pro Serisi, Artefaktları Azaltmak için Yeni Lens Kaplaması Alıyor

Geleneksel kameralar için bir gerçek şudur ki, lensler yeni kamera gövdelerinden daha büyük bir fark yaratır – bu yüzden iPhone 16 Pro serisinde uzun süredir devam eden bir lens sorununu ele alabileceği söylenen yeni bir lens kaplaması duyduğuma memnun oldum.

Tanıdık bir Apple ipucuna göre, iPhone 16 Pro modellerinde atomik katman biriktirme (ALD) olarak adlandırılan bir teknik kullanılarak, ışık parlamaları ve haleler gibi artefaktları azaltmaya yardımcı olan yeni bir kamera lens kaplaması kullanılacak.

Bu doğruysa, bu iPhone 16 Pro’nun kameraları için faydalı bir yaşam kalitesi iyileştirmesi olacaktır. Teoride, bu, hızlı hareket eden nesnelerdeki hayaletlenmeyi de azaltmaya yardımcı olmalıdır.

Sonuç Eğer iPhone 16 Pro bu söylentilerin çoğunu karşılıyorsa, büyük ihtimalle yükselteceğim ve 13 Eylül’de iPhone 16 ön siparişlerini vereceğim. Ana kamera hala 48MP Quad Bayer sensör ve f/1.8 diyafram ile aynı kalsa bile, yeni 48MP ultra geniş ve 5x telefoto donanım yükseltmeleri olacak. Ayrıca Capture düğmesi de oldukça ilgi çekici görünüyor. Bu özellikleri, geleceğe yönelik A18 Pro çipi ile birleştirince, iPhone 16 Pro oldukça etkileyici bir cep kamerası haline geliyor.

Apple, AI destekli özellikler konusunda Google’ın gerisinde kalmış olabilir, ancak bir fotoğrafçılık geleneğine sahip biri olarak bu beni çok rahatsız etmiyor. iOS her zaman en iyi kamera uygulamalarına sahip olmuştur, bu yüzden çoğu eksiklik üçüncü taraf yazılımlarla doldurulabilir. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen fotoğrafçılıktan daha heyecan verici olduğunu düşündüğüm mekansal fotoğraflar ve videolarla da ilgilenme olasılığı var.


Yayımlandı

kategorisi