Apple tüm iPhone modellerinde OLED ekran kullanacak

Apple, gelecek yıldan itibaren satışa sunacağı tüm iPhone modellerinde organik ışık yayan diyot (OLED) ekranlar kullanacak ve daha düşük fiyatlı iPhone SE modellerinde sıvı kristal ekranlardan (LCD) OLED ekranlara geçiş yapacak. Bu karar, Japon panel tedarikçileri Japan Display (JDI) ve Sharp’ı, ABD’li şirketin telefon işinden dışlayacak.

JDI ve Sharp, yaklaşık on yıl önce iPhone ekranlarının %70’ini sağlıyordu ancak son yıllarda Apple, premium modellerinde OLED ekranlara geçtikçe bu tedarikçiler yalnızca iPhone SE için LCD sağlıyordu. OLED üretiminde Güney Koreli ve Çinli şirketler baskın durumda.

Çeşitli kaynaklara göre, Apple, yaklaşan iPhone SE modeli için Çin’in BOE Technology Group ve Güney Kore’nin LG Display şirketlerinden OLED ekran siparişleri vermeye başladı. Bu değişiklik, iPhone’lardaki LCD kullanımının sonunu işaret ediyor. Gelecek yıl piyasaya sürülmesi planlanan SE modeli de dahil olmak üzere standart fiyatlı iPhone modelleri ve premium Pro modelleri artık OLED ekranla donatılacak.

Güney Koreli Samsung Electronics, iPhone OLED ekran pazarının yaklaşık yarısını elinde tutarken, LG Display’in payı %30, BOE’ninki ise %20 civarında. Ne JDI ne de Sharp, akıllı telefonlar için OLED ekranları kitlesel olarak üretiyor ve eski SE modellerinin durdurulmasıyla birlikte iPhone’lar için LCD tedariklerinin sona ermesi bekleniyor.

Apple, planları hakkında Nikkei’nin yorum talebine yanıt vermedi.

OLED ekranlar, kırmızı, yeşil ve mavi organik bileşiklerle kendi ışığını yayarak görüntüler oluşturur. Arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duymadıkları için LCD’lere göre daha canlı renkler ve daha keskin kontrastlar sunabilirler. Filmler, spor karşılaşmaları izlemek ve oyun oynamak için akıllı telefonlara yönelik artan talep nedeniyle Samsung, 2009 yılında OLED ekranları LCD’lerin yerini alacak şekilde satmaya başladı.

Apple, ilk kez 2017’de piyasaya sürdüğü iPhone X modelinde OLED panelleri kullandı. O zamandan bu yana, şirket premium modellerinde LCD’lerden OLED’lere geçiş yaptı. 2015 civarında, JDI ve Sharp, iPhone’lar için yıllık yaklaşık 200 milyon LCD sağlıyordu, ancak bu rakam 2023’te yaklaşık 20 milyona düştü.

Birleşik Krallık merkezli pazar araştırma şirketi Omdia’ya göre, OLED’ler bu yıl ilk kez akıllı telefonlar için sevk edilen panel sayısı bakımından LCD’leri geride bırakacak.

iPad’ler ve diğer ürünler de gelişmiş OLED ekranlar kullanmaya başladıkça, Apple’ın LCD alımlarını daha da azaltması bekleniyor.

Japon üreticiler, yakın zamana kadar Apple’ı ana müşterileri olarak görüyordu ve iPhone satışlarındaki artışa yanıt olarak üretimlerini genişlettiler.

Örneğin, JDI, bir zamanlar gelirinin %60’ını Apple’a borçluydu. Ancak iPhone’lar için OLED’lere geçiş, aşırı kapasiteye yol açtı. Şirket, Mart ayında sona eren yıl da dahil olmak üzere art arda 10 yıl net zarar açıkladı. JDI, enerji verimli OLED’ler geliştirmeye devam ediyor ancak şu anda yalnızca Apple Watch gibi cihazlar için küçük OLED ekranlar sağlıyor. JDI, şimdi iş stratejisini otomotiv uygulamaları için LCD’ler etrafında yeniden yapılandırmaya odaklanıyor.

Sharp ise LCD işini küçültüyor. Şirket, Ağustos ayında Osaka’daki büyük LCD’lerin TV’ler için üretildiği Sakai tesisindeki faaliyetlerini durdurdu ve Mie prefektörlüğündeki Kameyama tesisinde kapasiteyi azalttı.


Yayımlandı

kategorisi