2 yaşından önce telefon yasak! (İsveç Sağlık Otoritesi)

İsveç sağlık otoriteleri tarafından açıklanan yönergelere göre, iki yaşın altındaki çocukların hiçbir şekilde ekranlara maruz kalmaması gerektiği ve gençlerin günlük ekran süresinin üç saatten fazla olmaması gerektiği belirtiliyor.

Ebeveynler ve bakıcılar, çocuklarıyla ekranları nasıl kullandıklarını düşünmeli ve telefonlarını kullandıklarında çocuklarına ne yaptıklarını açıklamalıdır, diye tavsiye ediliyor.

H2: İsveç’in İlk Ekran Süresi Yönergeleri

Pazartesi günü açıklanan yönergeler, İsveç’in halk sağlığı otoritesi olan Folkhälsomyndigheten’in, ebeveynlerin ekran süresini nasıl düzenlemesi gerektiğine dair ilk kez net talimatlar verdiğini gösteriyor.

İsveç’teki Djurgardsskolan ilkokulunda bir çocuk el yazısı pratiği yapıyor.

İki ila beş yaş arasındaki çocukların ekran kullanımının günde en fazla bir saatle sınırlandırılması gerektiği, altı ila 12 yaş arasındaki çocukların ise iki saatten fazla ekran kullanmaması gerektiği belirtiliyor. 13 ila 18 yaş arası gençler için ise bu limit üç saat olarak belirlenmiş durumda.

Bu, İsveç’teki çocuklar ve gençler arasındaki mevcut ortalama ekran süresi rakamlarına göre keskin bir azaltmayı temsil ediyor. Bu ortalama süreler, dokuz ila 12 yaş arasındaki çocuklar için günde dört saat ve 17 ila 18 yaş arasındaki gençler için günde yedi saatten fazladır (okul çalışmaları hariç).

H2: Dijital Medyanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

İsveç Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, “Çok uzun bir süredir ekranlara ve uygulamalara, iyi hissetmek için gerekli olan zamanı ve dikkati çalmalarına izin verdik. Dijital medya kullanımının olumsuz sağlık etkileri olabileceğini, bunlar arasında kötüleşen uyku ve depresyon belirtilerinin olduğunu biliyoruz,” dedi.

Bu yaşa uygun tavsiyeler, çocuklar ve gençler, ebeveynler ve diğer bakıcılar için daha sağlıklı, bilinçli ve sorumlu bir ekran ve dijital medya kullanımı için önemli bir destek sağlıyor.

H3: Ekran Kullanımı ile İlgili Ek Öneriler

Sağlık ajansı ayrıca, çocukların yatmadan önce ekran kullanmaması gerektiğini ve ekranların gece boyunca yatak odalarında bulunmaması gerektiğini öneriyor.

Forssmed, “Çocukların sağlığı, teknoloji şirketlerinin kârları için bedel ödüyor,” dedi.

Hem yetişkinleri hem de çocukları hedef alan yönergeler, ayrıca bu konu hakkında nasıl düşünülmesi gerektiği konusunda motive edici tavsiyeler de içeriyor.

Forssmed, “Şimdi bu konu hakkında konuşmalara başlamak için somut ve net tavsiyeler var,” diye ekledi. Bu tavsiyeler, çevrimiçi geçirilen zaman, orada neler olup bittiği ve çocukların neye maruz kaldığı gibi konuları içermektedir. Bu, önemli ve gerekli konuşmalardır.

İsveç Halk Sağlığı Otoritesi araştırmacısı Helena Frielingsdorf, ebeveynlerin ekran kullanımı konusunda çocuklara örnek olması gerektiğini belirtti. “Ebeveyn olarak bir rol modelsiniz,” dedi.

Bu yılın başlarında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle yapılan üç aylık bilimsel bir araştırma, üç yaşın altındaki çocukların ekranlara, televizyon da dahil olmak üzere, maruz kalmaması gerektiğini ve 11 yaşından önce hiçbir çocuğun telefon sahibi olmaması gerektiğini ortaya koydu.

Fransa’daki okullarda, öğrencilerin 15 yaşına kadar telefon kullanmalarının yasaklandığı bir uygulama denemesi yapılıyor. Bu dijital mola, Ocak ayından itibaren ülke genelinde uygulanabilir.

İsveç hükümeti, daha önce ilkokullarda akıllı telefonların yasaklanmasını düşündüğünü belirtmişti.


Yayımlandı

kategorisi