Toyota ve BMW, Hidrojen Yakıt Hücrelerinde Güçlerini Birleştiriyor

Toyota ve BMW, hidrojen yakıt hücreli araçlar konusundaki ortaklıklarını güncelleyerek, yeni nesil sıfır emisyonlu araçların geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla yeni bir mutabakat zaptı imzaladılar. BMW, ilk hidrojenle çalışan modelini 2028’de piyasaya sürecek.

Evrenin en bol elementi olan hidrojen, otomobil üreticileri tarafından pazara sunulmakta zorlanılıyor. ABD’de Kaliforniya dışında hidrojen yakıt altyapısının ciddi eksikliği, hidrojenin, bataryalı elektrikli araçlar kadar popüler olmasını engelledi. Araç satışları ise neredeyse durma noktasına geldi: 2024’ün ilk yarısında ABD’de sadece 322 yakıt hücreli araç satıldı ve bu, bir önceki yıla göre yüzde 82’lik bir düşüşü temsil ediyor.

Toyota ve BMW, bu zorlukların üstesinden birlikte gelebileceklerine inanıyor. Yenilenen ortaklık, bileşenleri standartlaştırmayı ve kendi ortak güç aktarma organlarını geliştirerek yakıt hücreli araçların maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Ayrıca, yakıt hücreli araçların benimsenmesinin önündeki en büyük engel olan hidrojen dolum istasyonları inşa etmek için birlikte çalışacaklar. Şirketler, ilk olarak 2012 yılında hidrojen araçları konusunda güçlerini birleştirmişti.

BMW’nin Hidrojenli Modeli 2028’de Piyasada

BMW, seri üretim modelini mevcut model serisinden bir hidrojenli varyant olarak sunacağını belirtti. İki şirket ayrıca yakıt hücreli ticari araçlar üzerinde de iş birliği yapacak, ancak hangi tür araçların geliştirileceği hakkında spesifik bir bilgi verilmedi. Ayrıca, hidrojen teknolojisinin ayakta kalabilmesi için hükümet ve sanayi arasında “uygun bir çerçevenin” oluşturulması çağrısında bulundular.

Hidrojen yakıt hücreleri, yakıt olarak sıkıştırılmış hidrojen kullanır ve tek emisyon olarak su buharı salınımı yapar. Birkaç otomobil üreticisi, ağır vasıta araçlarının geliştirilmesi ve mobil güç jeneratörleri için bu teknolojiyi avantajları nedeniyle benimsedi. Ayrıca, benzinle çalışan kirletici araçlardan uzaklaşmak ve kendi iklim hedeflerine ulaşmak için bir yol olarak bu teknolojiyi kullanmayı tercih ediyorlar.

Toyota, hidrojen yakıt hücreli binek araçlar satmaya devam eden birkaç şirketten biri. Toyota Mirai, sadece Kaliforniya’da satışta olup, 15.000 dolara kadar ücretsiz yakıt doldurma kuponu ile birlikte sunulmaktadır. Şirketin verilerine göre, Japon otomobil üreticisi, bu yılın Haziran ayı itibarıyla lansmanından bu yana yaklaşık 26.000 Mirai satışı gerçekleştirdi. BMW de kendi yakıt hücreli aracı olan iX5 ile piyasada, ancak şu ana kadar sadece birkaç tane üretim yaparak bu teknolojiyi test ediyor.

Hidrojen Yakıt Hücrelerinin Geleceği

Bununla birlikte, BMW ve Toyota zorlu bir mücadele ile karşı karşıya. Kaliforniya’daki yakıt altyapısı, birçok istasyonun kapalı olması nedeniyle çöküşün eşiğinde. Bu yılın başlarında, Shell, yakıt sıkıntıları nedeniyle eyaletteki istasyonlarını kapattı. Ayrıca, hidrojen fiyatı üretim sorunları ve arz sıkıntıları nedeniyle artmaya devam ediyor.

BMW ve Toyota, yenilenen ortaklıkları ve karşılaşacakları zorluklar hakkında soruları yanıtlamak üzere Perşembe günü bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyecekler.


Yayımlandı

kategorisi