Doktor Hatası Dava Açma Süresi

Doktor Hatası Dava Açma Süresi

Doktor hatası, bir tıp uzmanının veya sağlık çalışanının, hastanın tedavisi sırasında, standartlara uygun olmayan bir davranışta bulunması ve bunun sonucunda hastanın zarar görmesine neden olmasıdır. Doktor hatası, tıbbi malpraktis olarak da adlandırılır.

Doktor hatası nedeniyle hastanın zarar görmesi halinde, hastanın veya hasta yakınlarının tazminat davası açması mümkündür. Ancak, tazminat davası açabilmek için belirli bir süre içinde dava açmak gerekmektedir. Bu süreye zamanaşımı süresi denir.

Doktor hatası dava açma süresi, hasta-doktor ilişkisinin niteliğine göre farklılık gösterir.

Eser sözleşmesi kapsamındaki doktor hataları için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Eser sözleşmesi, bir tıp uzmanının veya sağlık çalışanının, hastaya belirli bir tedaviyi uygulayarak belirli bir sonucu elde etme taahhüdünde bulunmasıdır. Bu tür sözleşmelerde, zamanaşımı süresi, Türk Borçlar Kanunu’nun 147. maddesinde düzenlenmiştir.

Haksız fiil kapsamındaki doktor hataları için zamanaşımı süresi ise 2 yıldır. Haksız fiil, hukuka aykırı bir davranışın başkasına zarar vermesidir. Doktor hatası, haksız fiil kapsamında değerlendirildiğinde, zamanaşımı süresi, Türk Borçlar Kanunu’nun 60. maddesinde düzenlenmiştir.

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açmak isteyen hasta veya hasta yakınları, dava açma süresini kaçırmamak için dikkatli olmalıdır.

Zamanaşımı süresinin başlangıcı, doktor hatası nedeniyle zarar gören kişinin zararı öğrendiği tarihtir. Zarar gören kişi, zararı öğrenmeden önce dava açamaz.

Zamanaşımı süresinin dolması halinde, tazminat davası açılamaz. Bu durumda, zarar gören kişi, zararını tazmin edemez.

Doktor hatası davalarında zamanaşımı süresi, doktor hatasının niteliğine ve hasta-doktor ilişkisinin niteliğine göre farklılık gösterebileceğinden, her somut olayda zamanaşımı süresinin ne olduğunun belirlenmesi için bir avukata danışılması tavsiye edilir.

Doktor hatası davalarında zamanaşımı süresinin dolması, zarar gören kişinin tazminat alma hakkını tamamen ortadan kaldırmaz. Zarar gören kişi, zamanaşımı süresi dolduktan sonra da, tazminat davası açmak için özel bir nedene sahipse, dava açabilir.

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açmak için özel bir nedene sahip olmak, aşağıdaki durumlardan birini ifade eder:

  • Zarar gören kişinin, zararı öğrenmeden önce dava açma imkanının bulunmaması
  • Zarar gören kişinin, zamanaşımı süresini kaçırmadan dava açması için gerekli bilgi ve belgelere sahip olmaması
  • Zarar gören kişinin, zamanaşımı süresini kaçırmadan dava açması için gerekli maddi imkana sahip olmaması

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açmak için özel bir nedene sahip olan zarar gören kişi, zamanaşımı süresi dolmuş olsa bile, dava açabilir. Ancak, bu tür davalarda, zarar gören kişinin, zararı öğrenmeden önce dava açma imkanının bulunmadığını, zamanaşımı süresini kaçırmadan dava açması için gerekli bilgi ve belgelerin veya maddi imkanın bulunmadığını ispat etmesi gerekir.

Doktor hatası davalarında zamanaşımı süresinin dolması, zarar gören kişinin tazminat alma hakkını azaltabilir. Zamanaşımı süresinin dolmasından sonra açılan tazminat davalarında, hakim, tazminatın miktarını belirlerken, zarar gören kişinin zararını öğrenmeden önce dava açma imkanının bulunmadığını, zamanaşımı süresini kaçırmadan dava açması için gerekli bilgi ve belgelerin veya maddi imkanın bulunmadığını dikkate alabilir.

Doktor hatası davalarında zamanaşımı süresinin dolması, zarar gören kişinin, doktor hatası nedeniyle tazminat alma hakkını tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak, zarar gören kişinin, zamanaşımı süresi dolduktan sonra da, tazminat davası açmak için özel bir nedene sahip olması halinde, dava açabilir.


Yayımlandı