Zeugma Müzesi Çalışma Saatleri 2024-2025 Güncel

Zeugma Mozaik Müzesi Çalışma Saatleri 2024-2025

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan ve dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biridir. Müze, 2011 yılında açılmış ve kısa sürede dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin ilgisini çekmiştir.

Müze, Pazartesi günleri hariç her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze giriş ücreti 50 TL olup, 65 yaş üzeri, engelli ve öğrenci ziyaretçiler için indirimli bilet uygulanmaktadır.

Müzeye Nasıl Gidilir?

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’e yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Nizip ilçesinde yer almaktadır. Müzeye gitmek için en kolay yol, Gaziantep’ten Nizip’e giden dolmuşlara binmektir. Dolmuş yolculuğu yaklaşık 45 dakika sürmektedir.

Müzeye özel araçla gitmek isteyenler ise Gaziantep-Nizip Otoyolu’nu kullanabilirler. Otoyoldan Nizip çıkışından sonra müze tabelalarını takip ederek yaklaşık 10 dakikada müzeye ulaşabilirsiniz.

Müzede Neler Var?

Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin sergilendiği bir müzedir. Müzede, Roma Dönemi’ne ait yaklaşık 2 bin mozaik sergilenmektedir.

Müzedeki en önemli mozaikler arasında, “Aşk Kapısı” mozaiği, “Okçu Eros” mozaiği, “Diana ve Actaeon” mozaiği, “Amazon Savaşı” mozaiği ve “Çiçekli Vazo” mozaiği yer almaktadır.

Aşk Kapısı Mozaiği

Aşk Kapısı Mozaiği, Zeugma Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri olan Hadrian Kapısı’nın girişinde yer alan mozaiktir. Mozaik, Roma Dönemi’ne ait bir aşk sahnesini tasvir etmektedir.

Mozaikte, elinde ok ve yay tutan bir Eros figürü, bir genç kadın figürünün kalbine ok saplamaktadır. Mozaik, aşkın gücünü ve güzelliğini temsil etmektedir.

Okçu Eros Mozaiği

Okçu Eros Mozaiği, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan en ünlü mozaiklerden biridir. Mozaik, bir Eros figürünü tasvir etmektedir.

Eros figürü, elinde ok ve yay tutarak, bir genç kadın figürünün kalbine ok saplamaya hazırlanmaktadır. Mozaik, aşkın güzelliğini ve gücünü temsil etmektedir.

Diana ve Actaeon Mozaiği

Diana ve Actaeon Mozaiği, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan bir başka önemli mozaiktir. Mozaik, Roma Dönemi’ne ait bir mitolojik sahneyi tasvir etmektedir.

Mozaik, Artemis’in bekçisi olan Actaeon’un, Artemis’in çıplak banyo yaptığı bir sahneyi görerek tanrıçanın gazabına uğramasını anlatmaktadır.

Amazon Savaşı Mozaiği

Amazon Savaşı Mozaiği, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan bir savaş sahnesini tasvir eden mozaiktir. Mozaik, Roma Dönemi’nde Amazonlar ve Yunanlar arasında gerçekleşen bir savaşı anlatmaktadır.

Mozaik, Amazonların savaşçı ruhunu ve cesaretini temsil etmektedir.

Çiçekli Vazo Mozaiği

Çiçekli Vazo Mozaiği, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan bir natürmort sahnesini tasvir eden mozaiktir. Mozaik, bir vazo içinde bulunan çeşitli çiçekleri ve meyveleri tasvir etmektedir.

Mozaik, Zeugma’nın zengin kültürünü ve sanatını temsil etmektedir.

Zeugma Mozaik Müzesi’ni Ziyaret Etmek İçin Öneriler

Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etmek için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Müzeye gitmeden önce müzenin çalışma saatlerini ve giriş ücretlerini kontrol edin.
  • Müzeyi ziyaret etmek için en az 2 saat ayırın.
  • Müzede yer alan mozaiklerin detaylarını incelemek için yanınızda bir büyüteç bulundurun.
  • Müzede fotoğraf ve video çekmek için izin alın.

Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biridir. Müzeyi ziyaret ederek, Zeugma Antik Kenti’nin zengin kültürünü ve sanatını yakından görme fırsatı bulabilirsiniz.


Yayımlandı