Kimlik Için Gerekli Evraklar

Kimlik için Gerekli Evraklar

Kimlik, bir kişinin kimlik bilgilerini içeren ve resmi kurumlar tarafından verilen bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde kimlik belgesi olarak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (T.C. Kimlik Kartı) kullanılır. T.C. Kimlik Kartı, 15 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir.

T.C. Kimlik Kartı başvurusu için gerekli evraklar, başvurunun yapıldığı duruma göre değişiklik gösterir. İlk defa kimlik kartı başvurusu, kimlik kartı yenileme başvurusu, kimlik kartı kayıp/çalıntı nedeniyle yenileme başvurusu ve kimlik kartı değiştirme başvurusu için gerekli evraklar farklıdır.

İlk defa kimlik kartı başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartı bedelinin ödendiğine dair makbuz

Kimlik kartı yenileme başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Eski kimlik kartı
  • Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartı bedelinin ödendiğine dair makbuz

Kimlik kartı kayıp/çalıntı nedeniyle yenileme başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Kayıp/çalıntı bildirimi
  • Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartı bedelinin ödendiğine dair makbuz

Kimlik kartı değiştirme başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Eski kimlik kartı
  • Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartı bedelinin ödendiğine dair makbuz

Kimlik kartı başvurusu için gerekli evraklar hakkında ayrıntılı bilgi

Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi

Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi, kimlik kartı başvurusu için gerekli olan temel belgelerdir. Nüfus cüzdanı, 15 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen ve üzerinde fotoğraf, ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, kan grubu ve TC kimlik numarası gibi bilgilerin yer aldığı bir belgedir. Geçici kimlik belgesi ise, nüfus cüzdanı yenileme, kayıp/çalıntı nedeniyle yenileme veya değiştirme başvurusu sırasında geçici olarak kullanılan bir belgedir.

Biyometrik fotoğraf

Biyometrik fotoğraf, kimlik kartı başvurusunda kullanılan ve kişinin yüzünü tanımayı sağlayan bir fotoğraftır. Biyometrik fotoğraf, son altı ay içinde çekilmiş, kişinin yüzünü net bir şekilde gösteren, 4.5×6 cm boyutlarında bir fotoğraf olmalıdır.

Kimlik kartı bedelinin ödendiğine dair makbuz

Kimlik kartı bedeli, başvuru sırasında ilgili bankalara veya PTT şubelerine ödenir. Kimlik kartı bedeli, 2023 yılı için 25,00 TL’dir.

Kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır?

Kimlik kartı başvurusu, randevu alarak veya randevusuz olarak yapılabilir. Randevu alarak yapılan başvurular daha hızlı sonuçlanır.

Randevu alarak kimlik kartı başvurusu yapmak için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) internet sitesi veya e-Devlet üzerinden randevu alınabilir. Randevusuz kimlik kartı başvurusu yapmak için, nüfus müdürlüğüne şahsen gidilebilir.

Kimlik kartı başvurusu sırasında, gerekli evraklar ve kimlik kartı bedelinin ödendiğine dair makbuz nüfus müdürlüğüne teslim edilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda, kimlik kartı başvuru sahibine teslim edilir.

Kimlik kartı başvurusu sonuçlanma süresi

Kimlik kartı başvurusu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren ortalama 15 gün içinde sonuçlanır. Ancak, başvuru yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzayabilir.

Kimlik kartı başvurusu sonuçlanmadan önce kimlik belgesi olarak ne kullanılabilir?

Kimlik kartı başvurusu sonuçlanmadan önce, kimlik belgesi olarak geçici kimlik belgesi kullanılabilir. Geçici kimlik belgesi, nüfus müdürlüğünce verilen ve üzerinde kişinin fotoğraf, ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, kan grubu ve TC kimlik numarası gibi bilgilerin yer aldığı bir belgedir.

Kimlik kartı başvurusu hakkında dikkat edilmesi gerekenler

  • Kimlik kartı başvurusu sırasında, gerekli evraklar eksiksiz olarak

Yayımlandı