Fringe Dizi

Fringe: Bilim Kurgu ve Gizemin Birleştiği Dizi

Fringe, J. J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından yaratılan ve Fox Broadcasting Company tarafından yayınlanan bir Amerikan bilim kurgu dizisidir. Dizi, Kamu Güvenlik Teşkilatı (Department of Homeland Security) denetimi altındaki FBI’ın bir kolu olan ve Boston, Massachusetts merkezli Fringe Bölümü’nü anlatmaktadır.

Fringe Bölümü, dünya çapında gerçekleşen açıklanamayan ve sıradışı olayları incelemektedir. Bu olaylar, metafizik ve ileri bilim ile ilgili konuları kapsamaktadır. Bölümün ekibi, özel ajan Olivia Dunham, çılgın bilim insanı Walter Bishop ve üstün zekalı oğlu Peter Bishop’tan oluşmaktadır.

Dizinin ilk sezonu, Walter Bishop’un 17 yıl önce bir akıl hastanesine kapatılmasıyla başlar. Olivia Dunham, yıllar önce Walter’ın çalıştığı bir laboratuvarda yaşanan bir patlamanın ardından ortadan kaybolan kız kardeşinin izini sürmek için onun peşine düşer. Dunham, Walter’ı bulup onu ikna ederek Fringe Bölümü’ne katılmasını sağlar.

Fringe Bölümü, ilk sezonunda “Ötekiler” olarak adlandırılan gizemli bir grubun faaliyetlerini araştırır. Ötekiler, paralel bir evrenden gelen ve dünyayı ele geçirmek isteyen bir gruptur. Fringe Bölümü, Ötekiler’in planlarını durdurmak için mücadele eder.

Dizinin sonraki sezonlarında, Fringe Bölümü, Ötekiler’in yanı sıra, zaman yolculuğu, paralel evrenler, yapay zeka ve diğer bilim kurgu temaları ile ilgili olaylarla da ilgilenir. Dizi, her sezonda yeni gizemler ve sürprizler sunarak izleyicileri merak içinde tutmayı başarır.

Oyuncular

Fringe’in başrollerinde şu oyuncular yer almaktadır:

  • Anna Torv, özel ajan Olivia Dunham rolünde
  • Joshua Jackson, Peter Bishop rolünde
  • John Noble, Walter Bishop rolünde
    [Image of John Noble Fringe dizisinde Walter Bishop rolünde]
  • Jasika Nicole, Astrid Farnsworth rolünde
    [Image of Jasika Nicole Fringe dizisinde Astrid Farnsworth rolünde]
  • Lance Reddick, Phillip Broyles rolünde

Ödüller

Fringe, yayınlandığı süre boyunca birçok ödüle aday gösterilmiş ve bazılarını kazanmıştır. Dizi, 13 Primetime Emmy Ödülü’ne aday gösterilmiş ve 2009’da “En İyi Görsel Efektler” ödülünü kazanmıştır. Fringe ayrıca, 2009’da “En İyi Bilim Kurgu Dizisi” dalında Saturn Ödülü’nü kazanmıştır.

Eleştiriler

Fringe, eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler almıştır. Dizi, bilim kurgu ve gizem unsurlarını başarılı bir şekilde harmanladığı için övülmüştür. Ayrıca, oyunculuk, hikaye anlatımı ve görsel efektler de beğenilen yönler arasındadır.

Sonuç

Fringe, bilim kurgu ve gizem sevenler için mutlaka izlenmesi gereken bir dizidir. Dizi, her sezonda yeni gizemler ve sürprizler sunarak izleyicileri merak içinde tutmayı başarır. Ayrıca, oyunculuk, hikaye anlatımı ve görsel efektler de beğenilen yönler arasındadır.


Yayımlandı

kategorisi