Kimlik Ve Ehliyet Değiştirme Ne Zaman Son

Kimlik ve Ehliyet Yenileme Son Tarihi: 31 Aralık 2024

Türkiye’de 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen eski tip kimlik kartları ve ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre, 31 Aralık 2022 tarihinde sona ermişti. Ancak İçişleri Bakanlığı, bu süreyi 2 yıl daha uzatarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzattı. Bu tarihten sonra eski tip kimlik kartları ve ehliyetler geçersiz sayılacak.

Kimlik Kartı Yenileme

Kimlik kartı yenilemek için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden veya Alo 199 çağrı merkezinden randevu alınması gerekiyor. Randevu tarihinde, kimlik kartının yenilenmesi için gerekli belgelerle birlikte nüfus müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor.

Kimlik kartı yenileme için gerekli belgeler şunlardır:

  • Eski kimlik kartı
  • Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Varsa sürücü belgesi, pasaport veya avukatlık kimliği gibi kimlik yerine geçen belge

Kimlik kartı yenileme ücreti, 2023 yılı için 195,75 TL’dir. Ücret, randevu sırasında vezneden ödenir.

Ehliyet Yenileme

Ehliyet yenilemek için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden veya Alo 199 çağrı merkezinden randevu alınması gerekiyor. Randevu tarihinde, ehliyetin yenilenmesi için gerekli belgelerle birlikte nüfus müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor.

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler şunlardır:

  • Eski ehliyet
  • Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Sağlık raporu
  • Sürücü belgesi sınavı sonucunda verilen belge (eski tip ehliyet sahipleri için)

Ehliyet yenileme ücreti, 2023 yılı için 282,25 TL’dir. Ücret, randevu sırasında vezneden ödenir.

Eski Tip Kimlik Kartlarının Geçersizliği

31 Aralık 2024 tarihinden sonra eski tip kimlik kartları geçersiz sayılacak. Bu tarihten sonra eski tip kimlik kartı ile işlem yapılması mümkün olmayacak. Bu nedenle, eski tip kimlik kartı sahibi olan kişilerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar kimlik kartlarını yenilemeleri gerekiyor.

Eski tip kimlik kartı geçersiz olduğunda, kişilerin kimlik tespiti için nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerekecek. Bu durumda, kişilerden kimlik tespiti için biyometrik veri kaydı (parmak izi, el ayası ve yüz fotoğrafı) alınacak.

Eski Tip Ehliyetlerin Geçersizliği

31 Aralık 2024 tarihinden sonra eski tip ehliyetler geçersiz sayılacak. Bu tarihten sonra eski tip ehliyet ile araç kullanılması mümkün olmayacak. Bu nedenle, eski tip ehliyet sahibi olan kişilerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyor.

Eski tip ehliyet geçersiz olduğunda, kişilerin araç kullanması için yeni ehliyet almaları gerekecek. Bu durumda, kişilerden ehliyet sınavına girmeleri istenecek.

Kimlik ve Ehliyet Yenileme İşlemlerinin Avantajları

Kimlik ve ehliyet yenileme işlemlerinin bazı avantajları vardır. Bu avantajlar şunlardır:

  • Yeni kimlik kartları, eski tip kimlik kartlarına göre daha güvenlidir. Yeni kimlik kartlarında biyometrik veri kaydı (parmak izi, el ayası ve yüz fotoğrafı) bulunmaktadır. Bu sayede, kimlik sahteciliği önlenmektedir.
  • Yeni ehliyetler, eski tip ehliyetlere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yeni ehliyetler, polikarbon malzemeden üretilmiştir ve lazer teknolojisiyle basılmıştır. Bu sayede, eski tip ehliyetlere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Yeni kimlik kartları ve ehliyetler, Avrupa Birliği standartlarına uygundur. Bu sayede, bu kartlar ile yurt dışında da işlem yapılabilmektedir.

Sonuç

31 Aralık 2024 tarihi, kimlik ve ehliyet yenileme işlemleri için son tarihtir. Bu tarihten sonra eski tip kimlik kartları ve ehliyetler geçersiz sayılacak. Bu nedenle


Yayımlandı