Düdüklü tencereyi kullanırken, mutlaka içinde 1/3 oranında boş alan bırakmalısınız. Buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasını engellemek için önemlidir.
Ayrıca, kapağı kapattıktan sonra düdüğü dik pozisyona getirmelisiniz. Eski modellerde düdük elle açılıp kapanırken, yeni modellerde otomatik olarak açılır ve kapanır.
Eğer ses çıkmaya başladıysa, hava çıkmasını bekleyin ve sonrasında düdüğü indirin. Otomatik düdüklü tencerelerde, pişirme süresine göre düdüklü tencereyi ocakta tutmaya devam etmelisiniz.
Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatın, ancak tencereyi ocaktan hemen almayın. Çünkü kaynama ve basınç hala devam edebilir ve tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.
Öncelikle düdük konumunu dik hale getirin ve havanın tamamen çıkmasını bekleyin.
Daha sonra tencerenin kapağını açmak için biraz beklemeniz gerekir. Basınçtan dolayı kapak hemen açılmayacaktır ve zorlamak sadece işinizi zorlaştıracaktır.
Kapak soğudukça kolayca açılacaktır.
Düdüklü tencerenin hava çıkışı bölümünün temizliğine dikkat etmelisiniz, çünkü taneli yiyecekler orada kaçabilir ve bölgeyi tıkayabilir.
Özellikle o bölgeleri pişirme işlemi bittikten sonra temizlemelisiniz.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirme süresi her yemeğin farklı olacağını unutmamalısınız.
Normal tencerede pişirilme süresinin üçte biri kadar sürede pişebilirler ancak her yemeğin farklı bir zamanlaması vardır.
Bu nedenle çoğu düdüklü tencere üzerinde yer alan zamanlayıcıları kullanarak her yemeği önerilen sürede pişirmeniz önemlidir. Aksi halde yemeğiniz mahvolabilir.
Ayrıca bakliyatları önceden ıslatmaya gerek kalmadan düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Unutmuş olduğunuz nohut, fasulye gibi bakliyatları da düdüklü tencerede pişirebilirsiniz.
Ancak önceden ıslatmışsanız pişirme süresinin daha kısa olacağını unutmamalısınız.
Düdüklü tencerede yemekleri hiçbir zaman yeterli su içermiyorsa pişirmeyin. Çünkü düdüklü tencerede kapağı açarak yemeğinizi kontrol etmeniz mümkün değil.
Su miktarı fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak su miktarı az olan yemeği ise kurtaramazsınız. Ayrıca susuz pişirilen yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
Dondurulmuş gıdaları ise düdüklü tencerede çözülmeden pişirmeyin. Öncelikle onları oda sıcaklığında bekletin, gerekirse su içinde çözdürün.
Ayrıca dondurulmuş gıdalar daha önce hafifçe pişirilmiş olduğu için düdüklü tencerede diğer gıdalara nazaran daha çabuk pişecektir. Bu nedenle zamanlamayı bu duruma göre yapmalısınız.
Aşağıdakine benzer soruların cevaplarını yukarıdaki makalede bulabilirsiniz:
Düdüklü tencerenin düdüğü yukarıda mı aşağıda mı?
Düdüklü tencerenin düdüğü nasıl kullanılır?
Düdüklü tencere nasıl çalışır kısaca?
Düdüklü tencere kaç dk sonra açılmalı?
Eski tip düdüklü tencere nasıl kullanılır
Otomatik Düdüklü tencere kullanımı
2 kademeli Düdüklü tencere kullanımı
Yeni düdüklü tencere kullanımı
Karaca düdüklü tencere nasıl kullanılır
Eski tip Düdüklü Tencere
Tefal düdüklü tencere nasıl kullanılır
Düdüklü tencere Nasıl açılır
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.