Antartika’Nın Ülke Kimlik Kartı

Antartika’nın Ülke Kimlik Kartı

Antartika, dünyanın en güneydeki kıtasıdır ve Güney Okyanusu ile çevrilidir. Kıta, 14 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar ve dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Antartika’nın nüfusu yaklaşık 1.000 kişidir ve bu kişiler çoğunlukla bilim insanları ve araştırmacılardır.

Coğrafya

Antartika, dünyanın en soğuk, en kuru ve en rüzgarlı kıtasıdır. Kıtanın ortalama sıcaklığı -57 santigrat derecedir ve en düşük sıcaklık -89,2 santigrat derece olarak kaydedilmiştir. Antartika’da yağış çok azdır ve yıllık ortalama yağış miktarı sadece 200 milimetredir. Kıtanın çoğu buzla kaplıdır ve buz tabakası bazı yerlerde 4.000 metre kalınlığa ulaşır.

Tarih

Antartika, 1818 yılında Rus kaşif Fabian Gottlieb von Bellingshausen ve Mikhail Lazarev tarafından keşfedildi. Kıtaya ilk ayak basan kişi ise 1895 yılında Norveçli kaşif Carsten Borchgrevink oldu. Antartika, 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması ile uluslararası bir bölge ilan edildi. Antlaşma, kıtanın askeri amaçlarla kullanılmasını yasaklıyor ve kıtada bilimsel araştırmaların yapılmasını teşvik ediyor.

Siyaset

Antartika, hiçbir ülkeye ait değildir ve uluslararası bir bölge olarak yönetilir. Kıta, Antarktika Antlaşması’nı imzalayan ülkeler tarafından ortaklaşa yönetilir. Antlaşma, kıtanın askeri amaçlarla kullanılmasını yasaklıyor ve kıtada bilimsel araştırmaların yapılmasını teşvik ediyor.

Ekonomi

Antartika’da ekonomik faaliyet yoktur. Kıtada yaşayan insanlar çoğunlukla bilim insanları ve araştırmacılardır. Antartika’da turizm de yapılmaktadır, ancak turizm faaliyetleri sınırlıdır.

Kültür

Antartika’da yerleşik bir nüfusu yoktur ve bu nedenle kıtada bir kültür yoktur. Kıtada yaşayan insanlar çoğunlukla bilim insanları ve araştırmacılardır ve bu kişiler kendi ülkelerinin kültürlerini Antartika’ya taşımışlardır.

Faydalı Siteler

  • Antarktika Antlaşması: https://www.ats.aq/e/ats.htm
  • Antarktika Bilim Komitesi: https://www.scar.org/
  • Antarktika Turizm Birliği: https://www.iaato.org/

İlgili Dosyalar

  • Antarktika Antlaşması Metni: https://www.ats.aq/e/ats_text.htm
  • Antarktika Bilim Komitesi Raporu: https://www.scar.org/publications/reports/
  • Antarktika Turizm Birliği Raporu: https://www.iaato.org/publications/

Yayımlandı

kategorisi