Notre Dame Katedrali Mimari Inceleme

Notre Dame Katedrali, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan bir Roma Katolik katedralidir. Gotik mimarinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir ve dünyanın en ünlü katedrallerinden biridir.

Katedral, 1163 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 1345 yılında tamamlanmıştır. 123 metre uzunluğunda, 48 metre genişliğinde ve 35 metre yüksekliğindedir. Katedralin ön cephesinde üç adet kapı bulunmaktadır. Orta kapı, Meryem Ana’ya adanmıştır ve üzerinde Meryem Ana’nın hayatından sahneler tasvir edilmiştir. Sağdaki kapı, Aziz Stephen’a adanmıştır ve üzerinde Aziz Stephen’ın şehitliği tasvir edilmiştir. Soldaki kapı ise, Aziz John the Baptist’e adanmıştır ve üzerinde Aziz John the Baptist’in vaftizi tasvir edilmiştir.

Katedralin iç kısmı, üç nefli ve iki yan koridordan oluşmaktadır. Nefler, sivri kemerlerle birbirinden ayrılmıştır. Katedralin ortasında, büyük bir sunak bulunmaktadır. Sunak, altın ve değerli taşlarla süslenmiştir. Katedralin duvarları ve tavanları, fresklerle ve heykellerle süslenmiştir.

Notre Dame Katedrali, yüzyıllar boyunca birçok önemli olaya tanıklık etmiştir. 1239 yılında, Fransa Kralı IX. Louis, katedralde taç giymiştir. 1431 yılında, İngiliz Kralı VI. Henry, katedralde taç giymiştir. 1804 yılında, Napolyon Bonapart, katedralde imparator ilan edilmiştir.

Notre Dame Katedrali, 15 Nisan 2019 tarihinde çıkan bir yangında büyük hasar görmüştür. Yangın, katedralin çatısını ve kulesini yok etmiştir. Katedralin restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir.

Notre Dame Katedrali, mimari ve tarihi önemi nedeniyle, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Katedral, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Notre Dame Katedrali ile ilgili faydalı siteler:

Notre Dame Katedrali ile ilgili faydalı dosyalar:


Yayımlandı