Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, bir ürüne yüzde 18 KDV oranı ile 30 lira vergi ödenmişse matrah 30/ (18/100) işleminden 166,67 Türk Lirası’dır.
Matrah, bir vergi beyannamesi veya vergi ödemesi için hesaplanan vergilendirilebilir gelirin tutarını ifade eder. Matrah, vergiye tabi olacak gelirin tespitinde kullanılan temel bir kavramdır.
Matrah, vergi öncesi gelirin tespitinde kullanılan bir terimdir. Matrahın hesaplanması, gelir veya kazançlar için belirlenmiş birçok farklı giderin (vergi indirimleri, gider indirimleri vb.) çıkarılması ile yapılır. Bu işlem sonucunda elde edilen tutar, matrah olarak adlandırılır. Vergi, bu matrah tutarına göre hesaplanır.
Matrahın hesaplanması, ülkeden ülkeye ve vergi türüne göre değişiklik gösterir. Ancak genellikle, gelir veya kazançlar toplamından, vergi indirimleri, gider indirimleri, muafiyetler, amortismanlar ve diğer vergi avantajları çıkarılarak matrah hesaplanır.
Örneğin, bir kişinin yıllık geliri 50.000 TL ise ve bu kişi, vergi indirimleri, gider indirimleri ve muafiyetler gibi vergi avantajlarından faydalanarak 10.000 TL’lik bir vergi indirimine sahipse, matrahı 40.000 TL olacaktır. Bu matrah tutarına göre, kişinin ödeyeceği vergi de hesaplanacaktır.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.