Herhangi bir teste verilen cevapların doğru ve yanlış sayılarına bakılarak, adayın ilgili testte almış olduğu ham puan (net sayısı) hesaplanır. Ham puan hesaplama işlemi, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla gerçekleştirilir.
Net Hesaplama Nasıl Yapılır? Formülü Nedir?
Değerlendirme işleminde, şans faktörünü minimize etmek için net puanlar hesaplanırken bazı sınavlarda 2 yanlışın 1 doğruyu, bazılarında ise 3 veya 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü hesaplamalar kullanılır. Bu hesaplamalarda net puanlar, doğru soru sayısından yanlış cevap sayısının belirli bir oranı çıkarılarak hesaplanır.
Net hesaplama formülü, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemediği sınavlar için doğru soru sayısından yanlış cevap sayısının çıkarılmasıdır.
3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavlarda net hesaplama formülü, doğru soru sayısından yanlış cevap sayısının 1/3’ü çıkarılarak hesaplanır.
4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavlarda net hesaplama formülü, doğru soru sayısından yanlış cevap sayısının 1/4’ü çıkarılarak hesaplanır.
TEOG sınavında yanlış cevapların doğru cevapları etkilemediği belirtilmiştir. Bu nedenle, sınavda rastgele doğru cevap bulma olasılığı düşük olduğundan, bu durum hesaplama formülleri dışında tutulmuştur.
ALES sınavında, her bölüm için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puan hesaplanır.
YGS sınavında, her adayın ilgili testten aldığı ham puan, doğru soru sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla belirlenir.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.