Osmanlı Cumhuriyeti Komik Sahneler

Osmanlı Cumhuriyeti, 1922 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve 1923 yılında Lozan Antlaşması ile tanınan bir devlettir. Osmanlı Cumhuriyeti, 1924 yılında Cumhuriyet ilan edilerek Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.

Osmanlı Cumhuriyeti döneminde, birçok komik sahne yaşanmıştır. Bu sahneler, dönemin mizah anlayışını yansıtmaktadır.

Osmanlı Cumhuriyeti’nin en komik sahnelerinden biri, 1923 yılında gerçekleşen Lozan Konferansı’dır. Konferans sırasında, Türk heyeti ile İngiliz heyeti arasında birçok komik diyalog yaşanmıştır. Örneğin, bir keresinde İngiliz heyeti başkanı Lord Curzon, Türk heyeti başkanı İsmet İnönü’ye “Siz Türkler, çok garip bir milletsiniz. Sizinle anlaşmak çok zor.” demiştir. İsmet İnönü de ona “Biz Türkler, garip bir millet değiliz. Biz sadece, özgürlüğümüze düşkün bir milletiz.” diye cevap vermiştir.

Osmanlı Cumhuriyeti döneminde yaşanan bir diğer komik sahne de, 1924 yılında gerçekleşen Cumhuriyet ilanıdır. Cumhuriyet ilanı sırasında, Mustafa Kemal Atatürk, “Ey Türk milleti! Bugün, yeni bir devletin temellerini atıyoruz. Bu devlet, özgürlük ve bağımsızlık üzerine kurulmuştur. Bu devlet, Türk milletinin devletidir.” demiştir. Bu sözler, Türk halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılanmıştır.

Osmanlı Cumhuriyeti döneminde yaşanan komik sahneler, dönemin mizah anlayışını yansıtmaktadır. Bu sahneler, günümüzde de hala gülümsememize neden olmaktadır.

Konuyla ilgili faydalı siteler:

İlgili dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi