Belçika Basketbol

Belçika Basketbol: Tarihi, Takımları ve Oyuncuları

Belçika, Avrupa’da basketbolun köklü geçmişe sahip ülkelerinden biridir. Ülkede basketbol, 1920’li yıllarda tanıtılmış ve kısa sürede popüler hale gelmiştir. Belçika Basketbol Federasyonu (FRBB), 1934 yılında kurulmuştur. Federasyon, ülkedeki basketbol faaliyetlerini düzenlemek ve Belçika milli basketbol takımını yönetmekten sorumludur.

Belçika milli basketbol takımı, ilk kez 1936 yılında Avrupa Basketbol Şampiyonası’na katılmıştır. Takım, 1946 yılında düzenlenen şampiyonada dördüncü olmuştur. Belçika, 1952 yılında düzenlenen Yaz Olimpiyatları’na da katılmıştır. Takım, olimpiyatlarda 17. olmuştur.

Belçika’da basketbol, profesyonel ve amatör olmak üzere iki seviyede oynanmaktadır. Ülkenin en üst düzey basketbol ligi, Pro Basketball League’dir. Ligde 10 takım mücadele etmektedir. Pro Basketball League’in şampiyonu, Belçika şampiyonu olur.

Belçika’da basketbol, erkekler ve kadınlar olmak üzere iki ayrı branşta oynanmaktadır. Erkekler basketbolunda, Belçika milli basketbol takımı, Avrupa’nın en iyi takımlarından biridir. Takım, 2013 yılında düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmıştır. Kadınlar basketbolunda ise, Belçika milli basketbol takımı, Avrupa’nın orta sıralarında yer almaktadır. Takım, 2017 yılında düzenlenen Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası’nda 11. olmuştur.

Belçika’da basketbol, birçok ünlü oyuncu yetiştirmiştir. Bu oyuncular arasında, Rik Smits, Eddy Merckx, Axel Hervelle ve Sam Van Rossom gibi isimler yer almaktadır.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar

  • Belçika Basketbol Federasyonu (FRBB): https://www.basketballbelgium.be/
  • Pro Basketball League: https://www.probasketballleague.be/
  • Belçika milli basketbol takımı: https://www.fiba.basketball/belgium
  • Belçika’da basketbol hakkında bilgi: https://www.eurobasket.com/Belgium/basketball.asp
  • Belçika’da basketbol hakkında istatistikler: https://www.basketball-reference.com/international/belgium.html

Yayımlandı

kategorisi