Adet kabı nedir ve ne işe yarar kısaca öğrenelim:
Menstrual kabı, silikon malzemeden yapılmış, huni şeklinde bir araçtır. Adet döneminde rahim ağzına yerleştirilerek kanın toplanması sağlanır. Böylece ped ya da tampon kullanmaya gerek kalmaz.
Adet kabları, değişik model ve boyutlarda üretilmektedir. İçinde kan birikince kullanıcı kolayca boşaltıp, yerine geri takabilir.
Çok kullanımlık olduğundan ped ya da tampon gibi atılmaz. Temizlemek için kaynar suda 3-5 dakika boyunca kaynatmak yeterlidir.
Adet kabını en iyi nasıl takılır?
Regl kabı, ilk olarak katlanır ya da sıkıştırılır ve sonra vajinaya yerleştirilir. Genellikle otomatik olarak açılır ve vajinal duvarlara karşı hafif bir kapatma oluşturur.
Bazen kullanıcının kabı açması için kendisi eliyle bükmesi veya vajinal kaslarını esneme gerekebilir. Regl kabı, serviksin üst kısmına oturmalıdır.
Doğru yerleştirilmişse, sızdırmazlık sağlanır ve rahatsızlık vermez. Tamponlarla karşılaştırıldığında, regl kabı daha aşağı yerleştirilir. Tamamen vajina içinde olmalıdır. Eğer kayganlaştırıcı jel gerekli ise, silikon yağlayıcıların yerine su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanılmalıdır.
Adet kabını kimler kullanamaz, zararlı yan etkisi var mı ve bakireler kullanabilir mi?
Adet kabı içeri kaçmaz öncelikle böyle bir şeyden kesinlikle korkmanıza gerek yok.
Türkiye’de, kızlık zarı önemli bir konudur. Oysa, aslında vajinanın girişinde bulunan kızlık zarı çok esnek yapıdaki bir dokudur. Bu yüzden, dikkatli bir şekilde adet kabı ya da tampon kullanılması ile zarar görülmez.
Ergenlik döneminde ve bakireler için daha kolay kullanım ve küçük boyutlu adet kapları (menstrual kap) mevcuttur. Ancak, toplumsal önyargılar ve vajina bölgesine dokunma korkusu nedeniyle, bakirelerde adet kabının yaygın kullanımı şu anda gerçekçi değildir.
Kadınların çoğunda ilk cinsel ilişki sırasında hiç kanama olmaz ve bu tamamen normal bir durumdur. Ancak, nadir olarak, doğuştan kızlık zarı kapalı ya da açıklığı çok küçük olan kişilerde adet kabının vajina içine yerleştirilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda, adet kanaması içeride birikerek ağrılı bir şekilde kalır. Bu durumda, cerrahi müdahale yapılabilir.
Adet kabı en etkili şekilde nasıl kullanılır?
Menstrual kap nedeniyle birçok kadın “nasıl takılır?” sorusunu merak ediyor. Çünkü bu yöntem nispeten yenidir.
- Her kullanımdan önce menstrual kap kaynar suda yaklaşık 5 dakika boyunca yıkanır.
- Huni şeklinde katlanabilir yapıdaki menstrual kap, rahim ağzına yerleştirilmeden önce katlanır.
- Yerleştirirken rahat bir pozisyon almak ve gevşemek önemlidir.
- Su bazlı bir kayganlaştırıcı da kullanabilirsiniz. Rahim ağzına yerleştirirken, tabanından tutarak oturmasını sağlamak önemlidir.
- Rahim ağzına yerleştirilirken katlantısı açılarak rahim ağzına vakumlaması sağlanır.
- Eğer tam oturmazsa tabanından çevirerek yerleşmesi sağlanır. Ancak yerleştirirken sapından tutmamak önemlidir.
- Dolu olduğunda tabanını sıkarak vakum özelliğini kaybetmesi sağlanır. Boşaltıp yıkandıktan sonra tekrar yerleştirilir.
Aşağıdakine benzer soruların cevaplarını yukarıdaki makalede bulabilirsiniz:
- Adet kabı içeri kaçar mı?
- Adet kapları sağlıklı mı?
- Adet kabı kullanımı nasıl?
- Adet kabı nasıl takılır
- Adet kabı zararları
- Adet kabı kullananlar Kadınlar Kulübü
- Adet Kabı nasıl takılır canlı
- Adet Kabı Nasıl Kullanılır animasyon
- Adet kabı kızlık zarına zarar verir mi
- Adet kabı bakireler kullanır mı
- Adet kabı kaç yaşında kullanılır