Alienware m16 R2 incelemesi: En iyi RTX 4070 oyun laptopu

Alienware m16 R2 oldukça sade ve şirin bir tasarıma sahip. Bir oyun laptopu olmak için göz alıcı bir tasarıma veya gösterişli detaylara sahip olması gerekmiyor.

Önceki modeline kıyasla, Alienware m16 R2 daha sakin ve “oyuncu” havasından uzak bir şekilde tasarlanmış. (Evet, bu kelime tam olarak doğru değil ama ne demek istediğimi anlıyorsunuz.)

Tam anlamıyla üstün performans değerleri sunmasa da, özellikle orta seviye bir oyun laptopu için testlerimizde etkileyici benchmark sonuçları veriyor.

m16 R2 hakkında pek sevmediğim bazı yönler de var, örneğin parlaklık ve ses kalitesi. Ancak genel olarak bu oyun cihazı fena sayılmaz. m16 R2’yi en iyi oyun laptopları listemize dahil edip etmediğimizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Alienware m16 R2 fiyatı ve özellikleri
Bu inceleme için test ettiğim Alienware m16 R2 modeli Best Buy’da 1,899 dolara satılıyor ve şu özelliklere sahip:

  • Intel Core Ultra 7 155H işlemci
  • Nvidia GeForce RTX 4070 GPU
  • 16GB RAM
  • 1TB SSD depolama
  • 2560 x 1600 piksel çözünürlüğünde, 240Hz yenileme hızına sahip ekran

Daha fazla depolama alanı isterseniz, Amazon’dan 1,949.99 dolara 2TB konfigürasyonunu alabilirsiniz. Ancak bence 1TB, oyunları bitirdikten sonra kaldırmakta sorun yaşamıyorsanız yeterli olacaktır.

Alienware m16 R2 tasarımı
Alienware m16 R2, Alienware m16 r1’in halefi. Tasarım açısından, m16 R2 artık menteşenin arkasında çıkıntı yapan, LED aydınlatmalı garip görünümlü bir “termal raf” bulundurmuyor.

Dell, m16 R2’deki soğutma sistemini küçülterek bu göz tırmalayan, yani “termal raf” diye adlandırılan bölümü tamamen kaldırmanın bir yolunu bulduğunu belirtiyor.

Her zaman minimalist bir tasarımı tercih etmişimdir. Gösterişli bir disko partisi gibi görünen oyun laptoplarını hiç sevmemişimdir. Aslında, Alienware m16 R2, benim gibi, oyun deneyimini gösterişsiz isteyen oyuncular için tasarlanmış.

Ancak Dell, m16 R2’nin “oyuncu” havasını ne kadar bastırmaya çalışsa da, bu cihaz hala bir oyun laptopu gibi görünüyor. Transformers’tan koparılmış bir otobot ya da futuristik bir uzay gemisi kontrol panelinden alınmış gibi. Kapağın üzerinde bir uzaylı kafası şeklinde Alienware logosu bulunuyor. Alt sağ köşede, techno-esintili, sibernetik bir yazı stiliyle büyük bir “16” bulunuyor.

Eloksallı alüminyum kasası, Dell’in “Dark Metallic Moon” olarak adlandırdığı bir renkle kaplanmış.

Benim gibi, oyun laptopunuzla parti yapmaya meraklı değilseniz, kapak ve klavyedeki uzaylı başı ışıklarını, klavye ve touchpad sınırını Alienware Command Center uygulaması üzerinden kapatabilirsiniz.

Alienware m16 R2 taşınabilir mi? Bence selefine göre daha taşınabilir, ancak 16 inç, altı pound ağırlığında ve 0.79 inç kalınlığında bir laptopun taşınabilir olduğunu söylemek zor. Seyahat ederken bavulunuza epeyce ağırlık ekleyecektir. Yolculukta taşımak da pek keyifli olmayacaktır, ancak dürüst olmak gerekirse, pek çok oyun laptopu gerçekten taşınabilir değil (belki MSI Cyborg 14 hariç).

Klavyenin üzerinde petek tarzı havalandırma delikleri bulunuyor ve alt kısımda da bazı hava girişleri mevcut. Ayrıca yanlarda bazı egzoz çıkışları da var.

Dayanıklı, iyi inşa edilmiş kasası parmak izlerini iyi bir şekilde uzak tutuyor, ancak yağ lekesi topluyor.

Alienware m16 R2 ekranı
Alienware m16 R2, 16 inç, 2560 x 1600 piksel çözünürlüğünde, 240Hz yenileme hızına ve 3ms yanıt süresine sahip bir ekranla geliyor.

Bu ekran Nvidia G-SYNC ve AMD FreeSync desteği sunuyor. Bu sayede, ekran yırtılmaları ve takılmalar olmadan akıcı bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.

Keşke Dell, daha iyi kontrast, geliştirilmiş renk doğruluğu ve daha yüksek enerji verimliliği sunan bir miniLED veya OLED panel seçeneği sunsaydı.

Bunun dışında, m16 R2’nin ekranı hem oyun oynarken hem de Netflix veya YouTube izlerken gayet iyi. Netflix’te The Union’ı izlerken, bir kapıcının zengin, yakut kırmızısı ve altın renkli üniforması dikkatimi çekti. Bir sahnede, Halle Berry’nin teninde görünen ince vellus kıllarını bile fark edebildim.

Cyberpunk 2077’yi Alienware m16 R2’de oynadım ve kontrast ve canlı renklerden etkilendim, ancak m16 r2’nin 300-nit ekranının bazı karanlık sahnelerde daha parlak olmasını diledim.

Bu arada, m16 R2’nin ekranı 180 derece tamamen geriye doğru katlanabiliyor. Bunu neden yapmam gerektiğinden emin değilim. (Sanırım, ekranın esnekliğini test etmeyi seven hareketli bir çocuğunuz varsa, kırılmasını önlemek için kullanışlı olabilir.)

Alienware m16 R2 bağlantı noktaları
Alienware m16 R2’nin bağlantı noktaları her yerde: yanlarda ve arkada.

Sol tarafta:

  • RJ-45 Ethernet girişi
  • Kulaklık girişi

Arka tarafta:

  • USB Type-C (Thunderbolt 4)
  • USB Type-C (USB 3.2 Gen 2)
  • HDMI 2.1

Sağ tarafta:

  • microSD kart okuyucu
  • Type-A (USB 3.2 Gen 1)
  • Type-A (USB 3.2 Gen 1)

Kendi güç kaynağım sol tarafımda olduğundan, DC-in portunun da sol tarafta olmasını isterdim. Ancak bu, m16 R2 hakkındaki genel değerlendirmemi etkileyen bir sorun değil (herkesin masa düzeninin farklı olduğunu da unutmayalım).

Alienware m16 R2 ses sistemi
m16 R2’nin, laptopun kenarlarında bulunan yan ateşlemeli hoparlörlerle donatılmış ses sistemi orta düzeyde.

Olumlu tarafı, oldukça yüksek ses veriyorlar. Ancak Apple Music uygulamasından “Today’s Hits” çalma listesini başlattıktan sonra, m16 R2’deki müziklerin bana göre fazla boş, teneke ve düz geldiğini fark ettim. Bu kesinlikle bir müzik yapımcısı için ideal bir laptop değil.

Alienware m16 R2 klavye ve touchpad
Bir klavye tutkunu olarak, m16 R2’nin 1.8mm tuş derinliğine sahip ada tarzı klavyesi tatmin edici. Oldukça tıklamalı ve tuşun tetikleme noktasına ulaştığında “geri sekme” hissi veriyor.

Siyah, yuvarlatılmış kare şekilli tuşlar, beyaz harfler ve sembollerle büyük ve geniş. Klavye, tek bölge ve tuş başına aydınlatmayı destekliyor. Ayrıca pek çok kısayol da mevcut. Örneğin, Fn ve F2 tuşlarına basarak “sessiz modu” açabilirsiniz. Ancak “performans modunu” açmak istiyorsanız, Fn ve F1 tuşlarına basabilirsiniz.

Touchpad de fena değil. 16 inçlik bir laptop için beklediğimden daha küçük, ancak hala yeterli alana sahip. Ayrıca, Windows 11 touchpad jestlerime, örneğin yakınlaştırma ve iki parmakla kaydırma gibi, oldukça iyi tepki veriyor.

Alienware m16 R2 performans ve benchmark sonuçları
m16 R2’de 16GB RAM, Intel Core Ultra 7 155H işlemci, 1TB SSD ve Nvidia GeForce RTX 4070 GPU bulunuyor. (4070’ten daha iyisini bulamazsınız.)

Gelelim GPU’ya. m16 R2, Nvidia’nın Advanced Optimus özelliğini destekliyor, bu da sistemin m16 R2’nin entegre grafik kartı (bu durumda oyun oynamaya pek uygun olmayan Intel Iris Xe grafik kartı) ile bağımsız GPU (yani Nvidia GeForce RTX 4070 GPU) arasında görevlerinize bağlı olarak otomatik geçiş yapabilmesini sağlıyor.

Örneğin, sadece web’de gezinirken veya video izlerken, m16 R2 Intel Iris Xe grafik kartını kullanacaktır. Ancak, üçlü-A oyunlarını başlatma zamanı geldiğinde

, RTX 4070 GPU’ya yönelecektir.

Bu geçişin oldukça sorunsuz olduğunu buldum.

Bu oyun cihazı ayrıca bir MUX anahtarı içeriyor, bu da Intel Iris Xe grafik kartını kapatıp 4070 GPU’yu tercih etmenizi sağlıyor, bu özellikle özel grafiklerden en iyi şekilde yararlanmak istediğinizde kullanışlı.

Performans açısından, m16 R2 rakiplerinin hakkından geldi. Cyberpunk 2077 “Yüksek” benchmark’ı çalıştırırken aldığım kare hızlarına bir göz atın:

  • 98.7 kare/saniye
  • 167.9 kare/saniye (DLSS açık)

Karşılaştırıldığında, AMD Ryzen 7 CPU ve RTX 4060 GPU’ya sahip olan HP Victus 16’dan aldığımız sonuçlar:

  • 92 kare/saniye
  • 122.93 kare/saniye (DLSS açık)

3DMark’ın grafiksel yetenekleri değerlendiren TimeSpy benchmark’ında, m16 R2 12,224 puan aldı, bu da HP Victus’un 9,328 puanını geride bırakıyor.

Alienware m16 R2 pil ömrü
Alienware m16 R2’nin pili o kadar da harika değil, özellikle bir oyun laptopu olduğunu düşünürsek.

PCMark 10’un oyun pil ömrü testine göre yalnızca 59 dakika sürdü ve bu, test ettiğimiz oyun laptopları arasında ikinci en kötü çalışma süresi oldu. (En kötüsü, 41 dakika ile 4090 yüklü Lenovo Legion 9i idi.)

Daha uzun bir pil ömrü istiyorsanız, neredeyse 2 saat dayanan HP Victus 16’yı düşünebilirsiniz. (Ancak 4060 GPU’su ile biraz performans kaybına katlanmanız gerekecek.)

Alienware m16 R2 web kamerası
Alienware m16 R2’nin 1080p web kamerası, beklediğiniz kadar ortalama.

Bir selfie çekerken, renklerin biraz yanlış olduğunu ve fotoğrafın oldukça gürültülü olduğunu fark ettim.

Artı olarak, IR kamera sayesinde Windows Hello yüz tanıma özelliğini destekliyor.

Alienware m16 R2 buna değer mi?
Alienware m16 R2, zorlu oyunlarda etkileyici performans verileri sunuyor, ancak fişini prizden çıkarmaya zahmet etmeyin. (Evet, bu bir oyun laptopu, ancak test ettiğimiz cihazlarla karşılaştırıldığında bile pil ömrü oldukça kısa.)

Ayrıca teneke gibi, boş ses, düşük parlaklık seviyesi ve zayıf web kamerasını da göz önünde bulundurmalısınız. Söyleyebilirim ki, bu kusurları önemsemediğiniz sürece, bu cihaz yatırım yapmaya değer.

Ekran veya kamera konusunda yapabileceğiniz pek bir şey yok, ancak en azından kendinize bir kulaklık alabilirsiniz.

Küçük kusurlarına rağmen, Alienware m16 R2 en iyi oyun laptopları listemizde bir yeri hak ediyor. Sonuçta, bu, alabileceğiniz en güçlü RTX 4070 oyun laptopu.


Yayımlandı

kategorisi