Askerlik Borçlanması Ssk Giriş Tarihini Geri Çeker Mi

Askerlik Borçlanması SSK Giriş Tarihini Geri Çeker Mi?

Askerlik borçlanması, askerlik hizmetinin sigortalılık süresine sayılması için yapılan bir işlemdir. Bu işlem ile askerlik süreleri, sigortalılık süresine eklenir ve emeklilik yaşı ve maaşı buna göre belirlenir.

Askerlik borçlanması yapılabilmesi için sigortalı olma şartı aranmaz. Bu nedenle, askerlik hizmetini henüz yapmamış veya askerlik hizmetini yapmış ancak sigortalı olmayan kişiler de askerlik borçlanması yapabilirler.

Askerlik borçlanması, sigortalılık başlangıç tarihini geri çeker mi? Bu sorunun cevabı, askerlik hizmetinin yapıldığı tarihe göre değişir.

Askerlik Hizmeti Sigorta Giriş Tarihinden Önceyse

Askere gidildiği tarih, sigorta giriş tarihinden önceyse, askerlik borçlanması yapılan süre kadar sigorta giriş tarihi geriye çekilir. Örneğin, sigorta giriş tarihi 1 Ocak 2023 olan bir kişi, 1 Ağustos 2022 tarihinde askerliğe gitmişse, askerlik borçlanması yaptığı 5 aylık süre kadar sigorta giriş tarihi 1 Ağustos 2022’ye çekilir.

Bu durumda, emeklilik yaşı ve maaşı da buna göre belirlenir. Örneğin, 2023 yılı için normal emeklilik yaşı 65 yaştır. Ancak, askerlik borçlanması yapılan kişi için emeklilik yaşı, askerlik süresinin sigortalılık süresine eklenmesiyle 60 yaş olur.

Askerlik Hizmeti Sigorta Giriş Tarihinden Sonraysa

Askere gidildiği tarih, sigorta giriş tarihinden sonraysa, askerlik borçlanması sigorta giriş tarihini geri çekmez. Örneğin, sigorta giriş tarihi 1 Ocak 2023 olan bir kişi, 1 Ağustos 2023 tarihinde askerliğe gitmişse, askerlik borçlanması yaptığı 5 aylık süre sigortalılık süresine eklenir, ancak sigorta giriş tarihi değişmez.

Bu durumda, emeklilik yaşı ve maaşı da değişmez. Örneğin, 2023 yılı için normal emeklilik yaşı 65 yaştır. Bu durumdaki kişi için de emeklilik yaşı 65 yaştır.

Askerlik Borçlanması İçin Gerekli Belgeler

Askerlik borçlanması için gerekli belgeler şunlardır:

  • Askerlik borçlanması başvuru formu
  • Askerlik hizmetini gösteren belgeler (Askerlik belgesi, terhis belgesi veya askerlik şubesinden alınacak askerlik hizmetini gösteren belge)
  • Sigortalı olduğunuzu gösteren belgeler (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sicil belgesi)
  • Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport)

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılır. Askerlik borçlanması başvurusu, SGK’nın internet sitesinden online olarak veya SGK il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine şahsen başvurularak yapılabilir.

Askerlik borçlanması başvurusu yapıldığında, SGK tarafından borçlanma tutarının hesaplanması için bir değerlendirme yapılır. Borçlanma tutarı, askerlik yapılan süreye ve prim oranlarına göre hesaplanır.

Askerlik borçlanması tutarı hesaplandığından sonra, borçlanma işlemi için gerekli ödemeler yapılır. Ödemeler, SGK’nın internet sitesinden online olarak veya SGK il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine şahsen başvurularak yapılabilir.

Askerlik borçlanması ödemeleri tamamlandıktan sonra, borçlanma işlemi tamamlanmış olur. Borçlanma işlemi tamamlandıktan sonra, askerlik süreleri sigortalılık süresine eklenir ve emeklilik yaşı ve maaşı buna göre belirlenir.

Askerlik Borçlanmasının Faydaları

Askerlik borçlanması, aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Emeklilik yaşını düşürür.
  • Emekli maaşını artırır.
  • İşsiz kalınması durumunda, işsizlik maaşı almayı sağlar.
  • Yurtdışında çalışmayı sağlar.

Askerlik Borçlanmasına İlişkin Sıkça Sorulan Sorular

Askerlik borçlanması hangi süreleri kapsar?

Askerlik borçlanması, fiili askerlik hizmeti sürelerini kapsar. Yedek subay, yedek astsubay, yedek öğretmen, yedek sağlık personeli ve erbaş/er olarak yapılan askerlik süreleri borçlanabilir.

**Asker


Yayımlandı