Asus’un ilk ROG Ally modeli, 700 dolarlık Windows tabanlı bir elde taşınabilir oyun bilgisayarı olarak, Steam Deck’ten daha iyi performans sundu, ancak bu performans, batarya ömrü konusunda önemli tavizler vererek elde edildi. Donanım, ilk nesil bir cihaz hissi veriyordu ve hem Asus’un kendi oyun uygulaması hem de Windows’taki yazılım aksaklıklarıyla doluydu. Ally, “Steam Deck’ten yaklaşık %50 daha fazla ödeme yaparak biraz daha hızlı ancak çok daha hantal bir elde taşınabilir cihaza sahip olmak ister misiniz?” gibi zor bir soruyu gündeme getirdi.
ROG Ally X, bu soruyu daha ilginç ve cevaplanması zor bir hale getiriyor. Evet, bu hala Windows’un rahatsızlıklarını gizlemeye çalışan bir elde taşınabilir cihaz ve hala izleme panelleri eksik, bu da bazı PC oyunlarını kötü hissettiriyor. Ve (spoiler) hala Steam Deck OLED’den daha hızlı bir şekilde şarjı bitiriyor.
Ancak Asus’un bu X versiyonuna yaptığı iyileştirmeler dikkate değer ve yeni performans istatistikleri, daha talepkar oyunları oldukça net bir ekranda oynamak isteyenler için daha uygun hale getiriyor. 800 dolarlık fiyatıyla, ek hiçbir şey olmadan orijinal ROG Ally’den 100 dolar daha pahalıya geliyor ve bu, en iyi elde taşınabilir oyun deneyimini yaşamak isteyenler için bile Windows’un garip uyumunu tolere etmeyi gerektiriyor.
Asus Ally X’te neler yeni? Asus ROG Ally X için özellikler Ekran: 7 inç IPS panel: 1920×1080, 120 Hz, 7 ms, 500 nit, %100 sRGB, FreeSync, Gorilla Glass Victus İşletim Sistemi: Windows 11 (Home) İşlemci: AMD Ryzen Z1 Extreme (Zen 4, 8 çekirdek, 24M önbellek, 5.10 GHz, 9-30 W) RAM: 24GB LPDDR5X 6400 MHz Grafik İşlemci: AMD Radeon RDNA3, 2.7 GHz, 8.6 Teraflops Depolama: M.2 NVME 2280 Gen4x4, 1TB Ağ Bağlantısı: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 Batarya: 80 Wh (65W maksimum şarj) Portlar: USB-C (3.2 Gen2, DPI 1.4, PD 3.0), USB-C (DP, PD 3.0), 3.5 mm ses, Micro SD Boyut: 11×4.3×0.97 in. (280×111×25 mm) Ağırlık: 1.49 lbs (678 g) İnceleme fiyatı: 800 dolar ROG Ally X, aslında daha büyük bir bataryayı kabuğuna sığdırarak önemli ölçüde daha fazla depolama ve RAM sunan ROG Ally’nin geliştirilmiş bir versiyonu. İki USB-C portu, yüz düğmelerinin hissiyatının değişmesi ve cihaza yeni bir şekil verilmesi gibi iyileştirmelerle, oyun oturumlarının daha uzun süre devam etmesini sağlayan bu yeni versiyon, daha iyi bir deneyim sunuyor. Ayrıca microSD kart yuvasının yerini değiştirerek kartların erimesini önlemek gibi daha fazla yenilik de var.
Bu değişikliklerin her birinin biraz daha ayrıntısına ineceğiz, ancak kısa versiyon bu. Küçük teknik özellik artışları ROG Ally deneyimini büyük ölçüde değiştirmezdi, ancak Asus’un X versiyonu için yaptığı değişiklikler, cihazın performansını ve genel hissiyatını gerçekten etkiliyor.
Asus ROG Ally X’in özellikle daha fazla RAM’e sahip olması, talepkar oyunların kare performansında önemli bir etki yaratıyor ve bu fark, benchmark testlerimizde açıkça görülebiliyor.
Asus’un, X versiyonu ile önceki Ally arasındaki karşılaştırmalar gerçekten ilgi çekici; Steam Deck AAA oyunlarıyla başa çıkma kapasitesini kaybetmeye başlıyor. Ally X, modern ve GPU ağırlıklı oyunları en hızlı şekilde çalıştırmak için oldukça iyi bir iş çıkarıyor ve bu oyunları daha uzun süre oynayabiliyor.
ROG Ally X, “Neden bir oyun dizüstü bilgisayarı satın almıyorsunuz?” sorusunu önceki modelinden daha iyi yanıtlıyor. 800 dolar ve yukarısında bir fiyat etiketiyle, taşınabilirliğin sizin için ne kadar değerli olduğunu düşünmeniz gerekiyor. Ancak Ally X, artık hem Windows tabanlı bir elde taşınabilir cihaz hem de daha üst düzey elde taşınabilirler arasında çok daha az bir niş ürünü temsil ediyor.
ROG Ally X’in nasıl hissettirdiği ROG Ally X’i kullanmak, elde taşınabilir bir cihazdan beklediğinizden daha iyi bir deneyim sunuyor. 60 ya da 90 dakika boyunca Ally X’i tutmak, beni rahatsız etmedi. Ally X’in kıvrımları ve ağırlık dağılımı, Ally’nin aksine, parmaklarımda ve avuçlarımda herhangi bir rahatsızlığa neden olmadı.
Sonuç olarak, ROG Ally X, güç kablolarından bağımsız olarak yoğun oyunlar oynamayı sevenler için ya da Steam Deck’te çalışmayan Windows oyunlarına zaman ayıranlar için bir kazanan. Önceki iterasyonuna göre belirgin şekilde daha iyi hissettiriyor ve Asus, yazılımında düzeltebileceği her şeyi düzeltme konusunda kararlı olduğunu gösterdi. 800 dolar harcamaya hazırsanız (ve birkaç aksesuar için daha fazla para ayırırsanız), bu cihaz, daha düşük özellikli Steam Deck ve bir oyun dizüstü bilgisayarı arasındaki boşluğu dolduruyor.
Ancak 800 dolar, önceki ROG Ally’den 100 dolar daha fazla ve 512GB Steam Deck OLED’den yaklaşık 250 dolar daha pahalı. Oynamak istediğiniz oyunların ne kadarı ROG Ally X’in performans aralığına uyuyor? Windows’un sunduğu daha büyük uyumluluk ve belirgin baş ağrılarına karşı SteamOS’un çok daha kullanıcı dostu olması ne kadar önemli? Bunlar, ROG Ally X almayı düşünen herkesin göz önünde bulundurması gereken başlıca sorular.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.