Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzey alanına oranı eşit olmasıyla bilinir. Basınç kuvveti ise, bir yüzeye uygulanan basınç ile yüzey alanının çarpımına eşittir. Basıncın formülü P = F/A olarak bilinir.
Basınç, bir kuvvetin yüzeye uygulandığı alan ile orantılı olarak hesaplanır. Basınç birimi olarak paskal (Pa) kullanılır.
Basıncın hesaplanması için, uygulanan kuvvet ve bu kuvvetin uygulandığı yüzey alanı bilinmelidir. Basınç, bu kuvvetin yüzeye bölünmesiyle elde edilir.
Basınç = Kuvvet / Yüzey Alanı
Basınç birimi olan paskal, bir newton kuvvetin bir metre karelik yüzeye uygulandığı basınca eşittir. Başka bir deyişle, 1 Pa = 1 N/m²’dir.
Örneğin, bir cismin üzerine 100 N kuvvet uygulandığında, cismin 0,5 m²’lik yüzey alanı üzerindeki basınç şu şekilde hesaplanabilir:
Basınç = Kuvvet / Yüzey Alanı = 100 N / 0,5 m² = 200 Pa
Yani, bu cismin yüzeyindeki basınç 200 Pa’dir.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.