Ben Giderim Adım Kalır Dostlar Beni Hatırlasın

Ben Giderim Adım Kalır Dostlar Beni Hatırlasın

“Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın” sözü, Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Ahmet Haşim’in “O Belde” şiirinden alınmıştır. Şiir, şairin memleketi olan Bursa’ya olan özlemini ve sevgisini konu almaktadır.

Şiirin ilk dörtlüğü şöyledir:

“Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın,
Gülpembe bir hatıra, bir tatlı hayal olarak;
Bir yaz günü akşamı, bir bahar gecesi gibi,
Bir şarkı gibi, bir türkü gibi, bir şiir gibi.”

Şair, bu dizelerde memleketinden ayrılmak zorunda kalacağını, ancak adının ve hatırasının dostları tarafından hatırlanacağını dile getirmektedir. Gülpembe bir hatıra, tatlı bir hayal, yaz günü akşamı, bahar gecesi, şarkı, türkü ve şiir gibi benzetmeler kullanarak, memleketine olan sevgisini ve özlemini şiirsel bir şekilde ifade etmektedir.

Şiirin ikinci dörtlüğü şöyledir:

“Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın,
Bir yudum su gibi, bir lokma ekmek gibi,
Bir dost eli gibi, bir kardeş gözü gibi,
Bir anne şefkati gibi, bir baba merhameti gibi.”

Şair, bu dizelerde memleketinin kendisine verdiği değeri ve önemi vurgulamaktadır. Su, ekmek, dost eli, kardeş gözü, anne şefkati ve baba merhameti gibi benzetmeler kullanarak, memleketinin kendisine olan katkılarını ve desteğini şiirsel bir şekilde ifade etmektedir.

Şiirin üçüncü dörtlüğü şöyledir:

“Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın,
Bir gül gibi, bir gonca gibi, bir fidan gibi,
Bir ağaç gibi, bir orman gibi, bir dünya gibi,
Bir kainat gibi, bir sonsuzluk gibi.”

Şair, bu dizelerde memleketinin kendisine verdiği hayatı ve varlığı vurgulamaktadır. Gül, gonca, fidan, ağaç, orman, dünya, kainat ve sonsuzluk gibi benzetmeler kullanarak, memleketinin kendisine olan katkılarını ve desteğini şiirsel bir şekilde ifade etmektedir.

Şiirin dördüncü ve son dörtlüğü şöyledir:

“Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın,
Bir hatıra, bir hayal, bir şarkı, bir türkü, bir şiir,
Bir yudum su, bir lokma ekmek, bir dost eli, bir kardeş gözü,
Bir anne şefkati, bir baba merhameti, bir gül, bir gonca, bir fidan,
Bir ağaç, bir orman, bir dünya, bir kainat, bir sonsuzluk.”

Şair, bu dizelerde memleketine olan sevgisini ve özlemini bir kez daha dile getirmektedir. Hatıra, hayal, şarkı, türkü, şiir, su, ekmek, dost eli, kardeş gözü, anne şefkati, baba merhameti, gül, gonca, fidan, ağaç, orman, dünya, kainat ve sonsuzluk gibi benzetmeler kullanarak, memleketine olan sevgisini ve özlemini şiirsel bir şekilde ifade etmektedir.

“Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın” sözü, Türk edebiyatının önemli şiirlerinden biri olan “O Belde” şiirinden alınmıştır. Şiir, şairin memleketi olan Bursa’ya olan özlemini ve sevgisini konu almaktadır. Şiir, şairin memleketine olan sevgisini ve özlemini şiirsel bir şekilde ifade etmektedir.

Konuyla İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi