BIOS’u sıfırlamanın birkaç farklı yöntemi vardır, ancak hepsinin aynı sonucu verir: BIOS ayarları fabrika ayarlarına döner. Bu, etkinleştirdiğiniz overclock ayarlarını, EXPO ve XMP profillerini kapatır, elle açtığınız tüm özellikleri devre dışı bırakır ve tarih ile saat ayarlarını sıfırlar.
İçindekiler
- BIOS’tan BIOS’unuzu Sıfırlama
- BIOS’u Sıfırlama Düğmesi ile Sıfırlama
- CMOS Pilini Çıkararak BIOS Sıfırlama
Anakartınızı fabrika ayarlarına döndürmek, yaygın açılış sorunlarını gidermenin harika bir yolu olabilir veya yapmış olduğunuz değişiklikleri geri almanıza yardımcı olabilir. İşte BIOS’unuzu nasıl sıfırlayacağınız.
Zorluk Derecesi: Orta
Süre: 15 dakika
Not: Teknik olarak modern PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar geleneksel bir BIOS yerine genellikle UEFI kullanır. Ancak, bu yazı boyunca bu terimleri birbirinin yerine kullanacağız.
BIOS’tan BIOS Sıfırlama
Her BIOS farklıdır, ancak her birinde BIOS’u sıfırlamak için bir komut bulunur. Bu komut “BIOS Reset”, “Factory Defaults” veya “Default BIOS” gibi isimlerle geçebilir, ancak hepsi aynı anlama gelir.
Adım 1: Bilgisayarınızı yeniden başlatın veya kapalıysa açın ve sisteminizin BIOS’a girmek için kullanılan özel tuşunu seçin. Bu genellikle Delete veya F2 tuşudur, ancak PC veya anakart üreticinize bağlı olarak farklı bir tuş olabilir.
Daha fazla yardım için “BIOS nasıl kullanılır” rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Adım 2: BIOS’a girdikten sonra, ekranın alt kısmında veya sağ tarafında komutları göreceksiniz. BIOS’u fabrika ayarlarına döndürmek için hangi tuşa basmanız gerektiğini burada bulabilirsiniz.
Alternatif olarak, anakartınızın kullanım kılavuzuna veya sistem üreticinizin web sitesine bakarak hangi tuşa basmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Adım 3: Belirtilen tuşa basın. Değişikliklerin bir listesini görebilirsiniz. Endişelenmeyin — sıfırlama işlemi birçok ayarı değiştirebilir. Bu ayarları daha sonra tekrar kullanmak isterseniz, onları kaydetmenin bir yolu olup olmadığını kontrol edin.
BIOS ayarlarını sıfırladıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenecektir. Eğer bir uyarı gelmezse, ayarları kaydetme komutunu uygulayın ve yeniden başlatmayı onaylayın. BIOS şimdi sıfırlanmış olmalı.
BIOS’u Sıfırlama Düğmesi ile Sıfırlama
Birçok modern ve üst seviye anakart, BIOS sıfırlama düğmesine sahiptir. Bu düğme anakartın arka I/O panelinde olabilir veya kasanın içinde, anakart üzerinde bulunabilir. Sıfırlama işlemi için kasayı açmanız gerekebilir.
Anakartınızda bu düğme varsa, kullanım kılavuzuna bakarak veya üreticinin web sitesinden bilgi alarak yerini bulun. Bilgisayarınızı kapatın ve düğmeye birkaç saniye basılı tutun. Ne kadar süre basılı tutmanız gerektiğini öğrenmek için yine kullanım kılavuzuna veya üreticinin web sitesine başvurabilirsiniz, ancak genellikle bu işlem kolayca anlaşılabilir.
Bu işlemi tamamladıktan sonra, bilgisayarınızı başlatın ve BIOS’un sıfırlandığını göreceksiniz.
CMOS Pilini Çıkararak BIOS Sıfırlama
CMOS pili, bilgisayarınız kapalıyken BIOS’a güç sağlayan küçük, düğme şeklinde bir pildir. Bu pil sayesinde BIOS ayarları, ana güç kaynağı olmadan da korunur. CMOS pilini çıkararak da BIOS’u sıfırlayabilirsiniz.
Adım 1: Bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı kapatın ve mümkünse güç kablosunu veya bataryayı çıkarın. Ardından kasayı açarak anakarta erişin.
Not: Dizüstü bilgisayarlar için, kasayı açmak birçok vidanın ve donanımın sökülmesini gerektirebilir, bu nedenle emin olmadığınız sürece garanti kapsamını iptal edebileceğini unutmayın.
Adım 2: CMOS pilini bulun. Bu pil, genellikle anakartın ortasında yer alır, ancak grafik kartının altında veya bir soğutucunun arkasında olabilir. Bulamazsanız kullanım kılavuzuna bakın.
Adım 3: Pile sabitlenmiş küçük pimi bastırarak pili çıkarın.
Adım 4: Bilgisayarınızın güç düğmesine 30 saniye boyunca basılı tutun. Bu işlem, sistemin kapasitörlerinde kalan gücü boşaltır ve tamamen enerjisiz kalmasını sağlar.
Adım 5: Pili tekrar yerine takın, çıkarılan diğer bileşenleri geri yerleştirin, yan paneli kapatın ve güç kablosunu takın.
Adım 6: Bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı başlatın. BIOS şimdi sıfırlanmış olmalıdır.