Bu güvenlik ayarlarını kullanmadan Windows PC’nizi kullanmayın

Windows’un Güvenlik Konusundaki Kötü Şöhreti

Geçmişte, Windows’un güvenlik konusunda kötü bir ünü vardı ve dünya genelinde var olan PC’lerin sayısı nedeniyle, diğer tüm işletim sistemlerinden daha fazla kötü amaçlı yazılım Windows’u hedef aldı. Bu kadar geniş bir tehdit yelpazesiyle, Microsoft PC’nizi güvende tutmak her zamankinden daha önemli.

Ancak, bunu yapmak zor veya pahalı olmak zorunda değil. Aslında, sahip olduğunuz bilgisayar ile hemen başlayabilirsiniz; ek bir yazılıma gerek yok. Ve eğer bilgisayarınızı güvenlik ve gizlilik açısından daha da güçlendirecek en iyi Windows uygulamalarıyla desteklemek isterseniz, bir kuruş bile ödemenize gerek yok.

Bu rehberde, herkesin bilmesi gereken en önemli Windows 11 güvenlik ayarlarını ele alacağız. Bu ayarları kullanarak, bilgisayarınızın güvenliğini sadece birkaç tıklama ile artırabilirsiniz. Nasıl yapılacağına bir göz atalım.

Virüs Korumasını Etkinleştirin

Windows’un dünya genelinde en popüler işletim sistemi olması, onu hacker’lar için ana hedef haline getiriyor. Bu da bilgisayarınızda güçlü bir virüs koruması olması gerektiği anlamına geliyor. Bunu etkinleştirmek için, Windows arama çubuğundan Windows Güvenlik uygulamasını açın ve kenar çubuğunda Virüs ve tehdit koruması seçeneğini seçin. Burada, seçtiğiniz antivirüs uygulamasıyla ilgili ayrıntıları göreceksiniz (Microsoft Defender veya en iyi üçüncü parti antivirüs uygulamalarından birini çalıştırdığınızdan emin olun). Güvenliğinizi artırmanız gerekiyorsa, ekrandaki talimatları takip edin.

Hangi antivirüs uygulamasını kullanırsanız kullanın, virüs taramalarını düzenli olarak planlamak iyi bir fikirdir. Bu şekilde, tehditler ortaya çıkar çıkmaz yakalayabilirsiniz. Bu adımlar, kullandığınız uygulamaya göre değişecektir, bu yüzden seçtiğiniz uygulama için bu adımları öğrenmek ve bilgisayarınızı korumak önemlidir.

Hesabınızı Güvenceye Alın

Windows Güvenlik uygulamasında, kenar çubuğundan Hesap koruması seçeneğini seçin. Windows Hello altında, Oturum açma seçeneklerini yönet’i seçin. Bilgisayarınızda bir web kamerası veya parmak izi okuyucu varsa, Yüz tanıma (Windows Hello) veya Parmak izi tanıma (Windows Hello) seçeneklerini etkinleştirin; bu, sadece şifre kullanarak oturum açmaktan daha güçlü bir koruma sağlar.

Windows Güvenlik uygulamasındaki Hesap koruması bölümüne geri dönerek, Dinamik kilit başlığı altındaki Dinamik kilit ayarlarını seçin ve sonraki ekranda vurgulanan onay kutusunu işaretleyin. Bu ayar, eşleştirilmiş telefonunuz Bluetooth kapsama alanı dışına çıktığında cihazınızı otomatik olarak kilitler. Bu sayede, masanızda olmadığınızda bilgisayarınız ve özel verileriniz kimsenin erişimine açık olmaz.

Güçlü Bir Güvenlik Duvarını Etkinleştirin

Bilgisayarınızı ve içeriğini internete bağlanırken güvende tutmanın bir başka iyi yolu, güçlü bir güvenlik duvarı sağlamaktır. Windows Güvenlik uygulamasında, kenar çubuğunda Güvenlik duvarı ve ağ koruması seçeneğini seçin. Sayfadaki her başlık altında (Etki alanı ağı, Özel ağ ve Genel ağ) Güvenlik duvarı etkin yazısını gördüğünüzden emin olun. Değilse, başlığa tıklayın ve güvenlik duvarını etkinleştirmek için ekrandaki talimatları izleyin.

Güvenlik duvarı ve ağ koruması sayfasına geri döndüğünüzde, alt kısımdaki Güvenlik duvarı üzerinden bir uygulamaya izin ver seçeneğini seçin. Sonuç listesinde, her uygulamanın gerçekten güvenlik duvarı üzerinden geçmesi gerekip gerekmediğini kontrol edin. Güvenlik duvarı istisnası gerektirmediğinden emin olduğunuz bir uygulama bulursanız, Ayarları değiştir seçeneğini seçin ve uygulamanın adının solundaki onay kutusunun işaretini kaldırın. İşiniz bittiğinde, Tamam’ı seçin.

Uygulamalar ve Tarayıcılar

Windows Güvenlik uygulamasında, kenar çubuğunda Uygulama ve tarayıcı kontrolü’ne gidin ve İtibar tabanlı koruma seçeneğini seçin. Sayfadaki tüm bölümler için anahtarların açık olduğundan emin olun. Ardından, Uygulama ve tarayıcı kontrolü sayfasına geri dönün ve Sömürü koruması > Sömürü koruma ayarları > Sistem ayarları’nı seçin ve her şeyin etkinleştirildiğinden emin olun.

Uygulama ve tarayıcı kontrolü sayfasına geri döndüğünüzde, Akıllı Uygulama Kontrolü bölümünü göreceksiniz. Bu, kötü niyetli ve güvenilmez uygulamaları bilgisayarınıza girmekten alıkoyar, böylece korumanızı artırır. Ancak, bu özellik Microsoft’a isteğe bağlı tanılama bilgileri göndermeyi gerektirir – eğer Windows’u ilk kurduğunuzda bu seçeneği devre dışı bıraktıysanız, Akıllı Uygulama Kontrolü’nü etkinleştirmek için Windows’u yeniden yüklemeniz gerekecektir. Gizlilik nedenleriyle Microsoft’a isteğe bağlı tanılama bilgilerinizi göndermek istemiyorsanız, Akıllı Uygulama Kontrolü kullanılamayacaktır.

Güvenli Önyükleme ve Sürücü Şifreleme

Windows Güvenlik uygulamasında, kenar çubuğunda Cihaz güvenliği’ne doğru ilerleyin. Bu bölümün üst kısmında Güvenli önyükleme başlığını göreceksiniz. Bu özellik, bilgisayarınızı açtığınızda kötü amaçlı yazılımların yüklenmesini engeller ve Windows 11’i yükleyebilmek için gereklidir. Bu nedenle, şu anda Windows 11 çalıştırıyorsanız, Güvenli önyükleme metninin yanında yeşil bir tik işareti görmelisiniz. Görmüyorsanız, sorunu düzeltmek için ekrandaki talimatları izleyin.

Altında Veri şifreleme bölümü yer alır. Burada, Windows’a cihazınızı şifrelemesini söyleyebilirsiniz, bu da doğru oturum açma şifresine sahip olmayan kişilerin dosyalarınıza erişmesini engeller. Bu ayar tüm Windows PC’lerde mevcut olmayabilir – eğer sizin cihazınızda bu seçenek yoksa, BitLocker sürücü şifrelemesini yönetme seçeneğine sahip olabilirsiniz. Eğer varsa, BitLocker şifrelemesini etkinleştirmek için bu seçeneği seçin.

İzinleri Kontrol Edin

Zamanla, Windows ve çeşitli uygulamalara geniş kapsamlı veri erişimi izinleri verebilirsiniz. Bu izinleri kontrol etmek veya geri almak istiyorsanız, Ayarlar uygulamasını açın ve kenar çubuğunda Gizlilik ve güvenlik bölümüne gidin. Oradan, Windows izinleri bölümüne ilerleyin.

Bu noktada, Konuşma, Arama izinleri ve diğer bölümleri tek tek inceleyerek Windows’un hangi faaliyetlere erişimi olduğunu kontrol edin. Bu izinleri geri almak için, seçtiğiniz ayarların yanındaki geçiş düğmesini devre dışı bırakın.

Windows izinlerinin hemen altında Uygulama izinleri bulunur. Bu, hangi uygulamaların konumunuza, mikrofonunuza, web kameranıza ve diğerlerine erişebileceğini kontrol ettiğiniz yerdir. Her bir bölümü tek tek inceleyerek, gerçekten gereksiz bir izin vermiş olup olmadığınızı kontrol edin; örneğin, konum verilerinizi toplayan bir uygulama gibi.

Cihazımı Bul’u Etkinleştirin

Windows cihazınızı kaybederseniz, onu en hızlı şekilde geri almak istersiniz. Bunu yapmanıza yardımcı olacak bir yol, Cihazımı Bul’u etkinleştirmektir. Bunu yapmak için, Ayarlar uygulamasında Gizlilik ve güvenlik bölümüne gidin, ardından sayfanın üst kısmında Cihazımı Bul seçeneğini seçin. Ardından, Cihazımı Bul seçeneğinin yanındaki geçiş düğmesini etkinleştirin.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, bir web tarayıcısı açın ve Microsoft’un cihaz konum web sitesine gidin. Microsoft hesabınızla giriş yapın ve bağlı cihazlarınızın bir listesini göreceksiniz. Bulmak istediğiniz cihazı seçin ve ardından Find (Bul) seçeneğini seçerek cihazınızın mevcut konumunun gösterildiği bir harita açın. Ayrıca, yetkisiz kişilerin cihazınızı kullanmasını engellemek için uzaktan cihazınızı kilitleyebilirsiniz – haritada cihazınızı bulduktan sonra, Lock (Kilitle) > Next (İleri) seçeneğini seçin. Ayrıca, burada şifrenizi sıfırlayarak güvenliğinizi daha da artırabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, Cihazımı Bul özelliğinin çalışması için konum ayarlarının etkin olması gerektiğidir. Eğer etkin değilse, Cihazımı Bul sayfasında bir uyarı görürsünüz. Konum ayarlarını etkinleştirmek için, Konum ayarları butonunu seçin ve gerekli ayarları düzenlemek için ilgili sayfaya yönlendirilirsiniz.

Bilgisayarınızı Güncel Tutun

Listenin son maddesi, aslında bir ayar değil, ancak bilgisayarınızın güvenliğini artırmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Bu, oldukça basit bir şekilde, bilgisayarınızı düzenli olarak güncel tutmaktır. Bu şekilde, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlara karşı en son güvenlik yamalarının yüklü olduğundan emin olabilirsiniz.

Windows’u güncellemek için, Ayarlar uygulamasını açın ve sol kenar çubuğunda Windows Update seçeneğini seçin, ardından Güncellemeleri kontrol et seçeneğini seçin. Bilgisayarınızın güncelleme işlemi tamamlanana kadar bekleyin ve ardından mevcut güncellemeleri yüklemek için ekrandaki talimatları izleyin. Güncellemelerin tamamlanması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

Bu, Windows’un kendisini güncellemenizi sağlayacaktır, ancak uygulamalarınız ne olacak? Bunun için, Patch My PC gibi bir uygulama kullanmak faydalı olabilir. Bu ücretsiz yazılım, yüklü tüm uygulamalarınızı güncellemeleri kontrol eder ve bunları sizin için yükler, böylece her şeyin güvenli, korumalı ve güncel olmasını hızlı ve kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Bonus: Gizliliğinizin Korunduğundan Emin Olun

Belki bilmiyorsunuz, ancak Windows sizin özel bilgilerinizi oldukça fazla toplar ve genellikle farkında olmadan Microsoft’a gönderir. Bu, gizliliğiniz için kötü olabilir, ancak birkaç üçüncü taraf uygulama ile bu durumu düzeltebilirsiniz.

Bu uygulamalardan biri, O&O Software’in ShutUp10++ adlı programıdır. Başlangıçta Windows 10 için yapılmış (bu nedenle adı böyle) bu uygulama, Windows 11’de de çalışır ve Microsoft’un en kötü veri toplama alışkanlıklarını engellemek için tek durak noktasıdır. Gereğinden fazla veri toplayan her türlü işlemi durdurmak için ayarları ayrıntılı olarak gözden geçirmenizi sağlar. Yardımcı olarak, tüm önerilen ayarları sadece birkaç tıklama ile uygulayabilir veya diğer bilgisayarlarınızdan ayarları içe aktarabilirsiniz.

Başka yardımcı uygulamalar da var. Örneğin, BCUninstaller, Windows’a yüklenen gereksiz bloatware yazılımlarını kaldırarak gizliliğinizi korur ve aynı zamanda bilgisayarınızın hızlanmasını sağlar. Safing Portmaster ise, ağ etkinliklerinizi izleyerek, uygulamaların izinsiz olarak verilerinizi göndermediğinden emin olmanızı sağlar. Bu ve diğer uygulamalar, Windows PC’nizin gizlilik ve güvenliğini artırmanın iyi bir yoludur.


Yayımlandı

kategorisi