Mesleki eğitim (çıraklık eğitimi), ilgi ve yeteneğinin olduğu alanlarda çalışacak öğrencilerin ortaöğretim kurumlarında eğitim aldıkları yerdir. Bu eğitimde öğrenciler işyerinde uygulamanın ön planda olduğu bir eğitim alırlar.
Mesleki eğitim tercih etmek için kendi ilgi ve yeteneklerimizi belirleyebilir ve meslekle ilgili doğru tercihlerde bulunmayı sağlayabiliriz. Aynı zamanda ilgi, yetenek ve kabiliyetlerimizi geliştirecek bilgi, beceri, davranış ve işbirliği alışkanlıkları kazanabiliriz.
Mesleki eğitimde önemli kavramlar:
- “Çırak”, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve alışkanlıklarını iş esnasında geliştiren kişidir.
- “Kalfa”, mesleğin gerektirdiği becerileri kazanmış ve ustasının gözetiminde yapabilen kişidir.
- “Usta”, mesleğin gerektirdiği becerileri kazanmış, uygulayabilen, üretimi planlayabilen, üretim sürecinde karşılaştığı problemleri çözebilen ve üretimle ilgili pratik hesaplama yapabilen kişidir.
Mesleki eğitim, öğrencilere bilgi ve yeteneğinin olduğu meslek dalında uygulama ağırlıklı teknik bilgi kazandırır. Ayrıca öğrenciler işletmelerde mesleki eğitim süresince yaşlarına uygun asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alırlar ve sigorta kapsamına alınırlar.
Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Okul atölyelerinde bulunmayan eğitim aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkanına sahip olurlar.
Çıraklık eğitimi avantajlıdır, çünkü öğrenciler 4. yılın sonunda Ustalık Belgesi ve Lise Diploması alırlar ve 1-2 gün okulda teorik eğitim alırken 4-5 gün iş yerlerinde mesleki eğitimlerini alırlar. Öğrenciler kayıt oldukları günden itibaren 3308 Sayılı kanun çerçevesinde sigortalanırlar ve en az asgari ücretin % 30’u kadar maaş alırlar. Mezuniyet sonrası, öğrenciler ustalık becerileriyle donatılıp mesleki yeterliliklerini kazanmış bir şekilde iş hayatına atılmış olurlar.
[xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] maaşlarına zam geldi! Enflasyon zammından [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] da nasibini aldı! Peki yeni zamlı [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] maaşları ne kadar oldu dersiniz?
Son yapılan zamlardan sonraki [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] maaşları şu şekilde:
2023 [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] maaşları ne kadar oldu? [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] ayda kaç para kazanıyor?
- Resmi Gazetede de yayınlanan 2023 Yılı asgari ücret tutarı net 8.500,00 TL’dir. Staj yapan öğrencilere net asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret ödeniyor.
- Aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan , – Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden, – Mühendislik Fakültesi öğrencilerine yüzde otuz beşinden, aşağı ücret ödenemeyecektir.
- İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir. İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir.
-
Türkiye konumunda kalfa ve çırak olarak çalışan birinin ortalama maaşı ayda ₺8,800 TL.
-
2023 mevcut asgari ücrete göre iş yerlerinde stajyerlere ödenecek minimum stajyer maaşı tutarı net 2,833 TL olarak belirlendi. Söz konusu tutar minimum tutarı ifade ettiğinden, işverenler bu rakamın üzerinde farklı ücret politikaları da uygulamakta serbestler.
- 2023 yılı için en güncel [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] maaşlarını paylaştık. Diğer sitelerin yaptığı gibi işin üç kağıtçılığına kaçarak [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] nedir, [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] nasıl olunur, [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] olma şartları ve [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] görevleri gibi gereksiz bilgilerle sayfayı doldurup vaktinizi çalmak istemedik. Üç kuruş fazla para kazanmak uğruna prensiplerimizden vazgeçmiyoruz ve direkt olarak sizlere [xyz-ips snippet=”MaasKisaBaslik”] maaşlarını sunuyoruz.
- Dilerseniz aşağıdaki butona basarak aklınıza gelebilecek tüm mesleklerin 2023 güncel maaş bilgilerini öğrenebilirsiniz.
- Diğer tüm mesleklerin maaşını görmek için tıklayınız
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.