Windows 11’i destekleyen cihazlar zaten Windows güncelleştirmeleri ile direkt olarak geçiş yapabilir. Şuan Windows Insider sistemine üye olan gönüllüler zaten Windows 11’i kullanmaya ve denemeye devam ediyorlar.
Ama birçok kişi bilgisayarının donanımı Windows 11’i desteklemediği için mecburen ISO kurulum dosyasını internetten indirerek sıfırdan kurmaya çalışıyor.
Ama bunlar da genellikle hata mesajı alıyor ve Windows 11’in bu bilgisayara yüklenemeyeceği ifade ediliyor.
Yine de insanlar çeşitli yöntemler deneyerek Windows 11’i yüklemenin yollarını buluyorlar. Hatta bunları sitemizde paylaştık.
Fakat acaba Windows 11’i desteklemeyen bir bilgisayara kurulum yaparsak ne gibi zararlar verebiliriz ve ileride başımıza neler gelebilir diye hiç düşündünüz mü?
Öncelikle kaçak yani desteklenmeyen cihazlara kurulum yapan kişilerin hiçbir Windows güncelleştirmesini alamayacağını şimdiden söyleyelim. Bu da zaten başlı başına büyük bir problem teşkil ediyor.
Ayrıca desteklenmeyen sisteme yükleme yapılmasını engellemenin çok makul nedenleri var.
Mesela en başta veri güvenliği meselesi geliyor. Windows 11 sadece TPM 2.0 özelliği olan işlemcilere yüklenebilir ve bu da zararlı yazılımlara karşı verilerin güvenliğini üst seviyede korumayla ilgili bir teknoloji.
Ayrıca desteklenmeyen cihazlarda Windows 11 yüklenirse, çalıştırılan birçok uygulama, program ve oyunun çeşitli hatalar vereceğini, bilgisayarın bazen sapıtabileceğini hatta çökebileceğini belirtelim.
Bunu Microsoft bizzat resmi olarak açıkladı. Yani bizim tahminimiz yada deneyimimiz değil, tamamen bir gerçekten söz ediyoruz.
Örneğin bu resmi açıklamada saat ve mail uygulamasının desteklenmeyen bir cihazda %43 gibi bir ihtimalle çökeceğini ifade ediyorlar.
Diğer uygulama ve programların çökme ihtimali ise genel olarak %17 civarında.
Tüm bu zararları ve tehditleri göze alıyorsanız, Windows 11’i her türlü sisteme yüklemekte serbestsiniz hatta sitemizde Microsoft’un koyduğu engellemeyi aşmanın çeşitli yolları da sunuldu.