Elgato Facecam Neo İncelemesi: Ümit Vadeden, Ancak Bazı Kısıtlamaları Olan Bir Web Kamerası

İster iş görüşmelerinizde ister popüler bir video oyunu oynarken canlı yayın yapıyor olun, sizi iyi gösterecek bir web kamerasına ihtiyacınız var. Elgato’nun son ürünü Facecam Neo, profesyonel yayın yapmayı olabildiğince kolaylaştırmak için tasarlanmış.

Elgato Facecam Neo, bağımsız bir ürün olarak ya da mikrofon, ışık paneli gibi diğer aksesuarlarla birlikte bir set olarak satılmaktadır. Bağımsız olarak satın aldığınızda fiyatı $99.99’dır. Bu fiyata, dikey açı verilebilen ve yanlara döndürülebilen sağlam bir küçük kamera alıyorsunuz. Güzel bir kamera, ancak aşağıda detaylandıracağımız bazı kısıtlamaları da bulunuyor.

İlgili Makale: 2024’ün En İyi Web Kameraları: Uzman Tavsiyeleri ve En İyi Seçimler

Elgato Facecam Neo: Ekranınıza Kolayca Montajlanabilir Kamerayı ekrana monte etmek için bir aparatla birlikte gelir ve sıkıca oturur. Ayrıca, biraz yükseltilmiş şekilde bir masaya yerleştirilebilir. Alternatif olarak, istediğiniz bir standa da takabilirsiniz, alt kısmında standart vida yuvaları bulunur.

Elgato Facecam Neo ekran montaj aparatıyla Ekran montaj aparatı ayrı gelir ve kamerayı herhangi bir tripoda da vidalayabilirsiniz.

Kamera, takılı bir USB-C kabloyla gelir, bu nedenle bilgisayara bağlamanın tek yolu budur, aksi takdirde USB-A adaptörü satın almanız gerekir. Elgato, bu bağlantının USB 2.0 mı yoksa 3.0 mı olduğunu belirtmemiş. Ancak, belirtilen sistem gereksinimlerine göre, bilgisayardaki bir USB 2.0 portu yeterli olmalıdır ve görüntü kalitesinde bir düşüş olmamalıdır.

Kamera, en iyi performansıyla 1920×1080 piksel çözünürlükte ve 60 Hz hızında görüntü sunar, sinyalde fazla sıkıştırma olmadığını belirtmek gerekir. Bu kamerayla kaydedilen videolarda tipik jpeg artefaktları görmüyorum, sadece tonlu alanlarda biraz bantlaşma var.

Bunun USB 2.0 bağlantısıyla yapılıp yapılmadığını bilmiyorum, çünkü test etmek için uygun bir portum yoktu. Ancak çoğu Type-C portu artık USB 3 modelidir, bu yüzden bir sorun teşkil etmemelidir.

Facecam Neo, dahili bir mikrofona sahip değildir. Ses için harici bir mikrofon bağlamanız veya bir kulaklık kullanmanız gerekecek.

Elgato Facecam Neo arka görünüm Arka tarafta kendi kendine hava akışı sağlayan soğutma ızgarası.

Elgato Facecam Neo: İyi Görünüyor, Ama Sadece Doğru Işıkta CMOS sensör, geniş diyafram açıklığı, otomatik odaklama ve 26 milimetre odak uzaklığına sahip optikler sayesinde görüntü kalitesi oldukça iyi. 60 Hz görüntü modunda, yanıt süresi anında olup, görüntü tamamen bulanıklıktan arındırılmış ve net detaylar sunar.

Doğru ışıklandırmayla, stüdyo ışığı veya doğal gün ışığıyla çok iyi sonuçlar elde edilebilir, ancak görüntü aynı zamanda rahatsız edici şekilde karanlık olabilir. Gece geç saatlerde ev ofisimde sadece iç mekan aydınlatması ile test ettiğimde sert kontrastlar ve aşırı doygun renkler elde ediyorum.

Cilt tonları lekeli hale gelir ve gölgeler hoş olmayan bir şekilde vurgulanır. Genellikle akıllı telefon kameralarındaki güzellik filtrelerini sevmem, ancak burada benzer bir şey arzulamaya başladım. Ya da en azından daha iyi otomatik ışık ayarlaması. Diğer web kameraları bu konuda daha iyi. Kamera doğru görüntüyü verebilir, ancak plug and play otomatik modda çalışan tek şey mükemmel beyaz dengesi.

Elgato Camera Hub görüntü ayarları Aşırı lekeleri ve sert kontrastları kontrol altına almak için Camera Hub’a girmem gerekiyor.

Elgato Facecam Neo: GeForce ile Daha İyi Çalışan Yetkin Yazılım Camera Hub programından bahsedelim. Bu yazılım, dijital yakınlaştırma ve kırpma, yüz izleme, kontrast, ışık seviyesi, keskinlik filtreleri, doygunluk ve renk sıcaklığı kontrolü gibi özellikleri içerir, ayrıca çeşitli HDR, gürültü azaltma ve titreme önleme seçenekleri de sunar.

Görüntünüzü iyi kontrol etmek istiyorsanız, bu program olmazsa olmazdır. Göründüğü kadar zor değildir. Cilt tonlarımı daha doğal hale getirmek için ışık ve kontrast kaydırıcılarını ayarlamam gerekti. Odaya daha fazla ışık eklediğimde, kalite dramatik bir şekilde artıyor.

Camera Hub ayrıca Nvidia Broadcast ile uyumlu bir grafik kartınız varsa AI destekli görüntü efektleri içerir. Yeşil ekran efekti veya bulanık arka plan için maskeleme sağlayabilir ve çeşitli arka plan ön ayarları sunar. Ayrıca çok etkili bir göz teması efekti de var. Ancak bunlar yalnızca Nvidia GeForce RTX 2060 veya daha üstü bir kartınız varsa çalışır.

Elgato Camera Hub efektler Görüntü kaydırıcıları ve GeForce efektleri ile beş dakika geçirdikten sonra daha iyi görünüyor. Göz teması taklit eden efekt, denediğim en iyilerinden biri.

Elgato Facecam Neo: Daha Fazla Destek Gerekiyor Elgato, kamera için sistem gereksinimleri olarak Windows 10, Mac OS 13, iPad OS 17 veya daha yenisini belirtiyor. Windows bilgisayarlar için Intel ve AMD işlemci gereksinimleri bulunuyor. Ancak, UVC standardına uyduğundan Chromebook’lar ve yeni Snapdragon işlemcili Windows bilgisayarlar gibi diğer sistemlerle de çalışmalıdır. Bir Snapdragon X dizüstü bilgisayarda denedim ve orada tak ve çalıştır kurulumu da sorunsuz çalışıyor.

Uyumluluğu sınırlayan şey, Elgato’nun Camera Hub’ını Windows ve macOS dışındaki sistemler için sunmamasıdır. Mevcut Windows sürümünü yeni bir Snapdragon X dizüstü bilgisayara kurmayı denemek işe yaramayacaktır.

Bu sorunun çözümü, Camera Hub’ı destekleyen bir bilgisayarda çalıştırmak ve ardından kamerayı takıp, dahili flaş belleğe kaydetmek ve daha sonra Snapdragon dizüstü bilgisayarınıza takmaktır.

Umarım yakında Arm uyumlu Windows sürümünü (ve diğer uygulamalarını) çıkarırlar. Aksi takdirde, Elgato bu noktada geride kalabilir.


Yayımlandı

kategorisi