Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? 2023 En güncel bilgiler

Doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmadığı durumlarda, cinsel ilişki sonrasında kullanılması gereken ertesi gün hapının ne kadar çabuk alınırsa o kadar etkili olduğu unutulmamalıdır.

Ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden hemen sonra alınması gerekmese de, gebeliği önlemede etkili olabilmek için ilişki sonrasında en kısa sürede alınması önerilir. İlişki sonrasında 5 gün içinde alınan ilaç, gebeliği engelleme şansının yüksek olduğu ancak bu sürenin geçtikçe azaldığı unutulmamalıdır.

Ilacı almadan önce prospektüsün okunması ve doğru dozda kullanılması önemlidir. Acil kontrasepsiyon ilaçlarının diğer ilaçlar ve bitkisel takviyeler ile etkileşebileceği unutulmamalıdır. Özellikle barbitürat veya sarı kantaron gibi ilaçların kullanımı ertesi gün haplarının etkisini azaltabilir.

Acil kontrasepsiyon ilaçlarının kullanımının uygun olmadığı durumlar vardır. Bunlar arasında, daha önceden benzer etken maddeli ilaçlara karşı oluşmuş alerjisi olan kişiler, ciddi karaciğer rahatsızlığı olan kişiler, hamile olan kişiler ve etkileştiği diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında karaciğer enzimlerini arttıran kişiler sayılabilir.

Ayrıca levonorgestrel içeren ilaçların emzirme döneminde kullanılması sütte etken maddenin geçişine neden olabilir. Ancak bu oranın düşük olması nedeniyle bu ilaçlar genel olarak güvenli olarak kabul edilir.

Ertesi Gün Hapı Etkisi Kaç Gün Sürer?

Levonorgestrel etken maddeli ertesi gün haplarının kullanımı için önerilen doz, en geç ilk 72 saat içinde 1,5 miligram oral tablet şeklindedir. Ancak bazı kişilerde kullanılan diğer ilaçlar levonorgestrelin vücuttan atılımını arttırarak ilacın etkisini azaltabilir.

Bu durumda, hekimler tarafından gerekli görüldüğünde doz 2 katına çıkarılarak 3 miligram olarak uygulanabilir. Rifampisin, sarı kantaron, karbamazepin veya fenobarbital gibi ilaçlar levonorgestrel etken maddeli ertesi gün haplarının vücuttan atılımını arttırarak etkisini azaltabilir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruyor?

Ertesi gün hapının sağladığı koruma özellikle yumurtlamanın öncesi olarak adlandırılan dönemde oldukça yüksektir. Bu durumun nedeni, bu ilaçların rahim ağzı bölgesindeki salgıları arttırarak sperm hücrelerinin yumurta hücresine ulaşmasını önleyebilmesidir.

Ertesi Gün Hapının Zararlı Yan Etkileri Var Mı?

Ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri önlemek için oldukça etkilidir. Ancak, korunmasız olarak yapılan cinsel ilişki sonrası alındığında maksimum etki sağlar.

Bu ilaç, doğum kontrol yöntemi olarak kullanıldığında bazı yan etkilere neden olabilir. Özellikle âdet düzensizliği, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

İlacın türüne bağlı olarak adet düzensizliği, döngünün kısalması veya uzaması veya adet dönemleri arasında lekelenmeler oluşabilir.

İlk 2 saat içinde kusma oluşursa ilacın etkisi azaltılabilir. Eğer yan etkiler devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

Ertesi gün hapı diğer başlıca yan etkileri kısaca şunlardır:

  • Memelerde hassasiyet
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Bulantı-kusma
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Hâlsizlik
  • Şişkinlik
  • Ara kanama
  • Lekelenme
  • Karın ağrısı

Aşağıdakine benzer soruların cevaplarını yukarıdaki makalede bulabilirsiniz:

Ertesi gün hapının başarılı olduğu nasıl anlaşılır?
Ertesi gün hapı Nasıl Kullanılır aç mı tok mu?
Ertesi gün hapı kullanırken nelere dikkat etmeli?
Ertesi gün hapı kaç tane?
Ella ertesi gün hapı nasıl kullanılır
Ertesi gün hapı kullananların Yorumları
Ertesi gün hapı kaç gün korur
Ertesi gün hapı zararları
En etkili ertesi gün hapı
Ertesi gün hapı ne kadar etkili
Ertesi gün hapı yerine ne kullanılabilir
Ella ertesi gün hapı kullananlar


Yayımlandı

kategorisi